До новин

Підприємства Мінагрополітики за 2014 рік отримали збитків на 500 млн грн

08 червня, 2015
Збитки
Підприємства Мінагрополітики за 2014 рік отримали збитків на 500 млн грн

Підприємства, які перебувають в управлінні Міністерства аграрної політики і продовольства, за 2014 рік зазнали сукупного збитку на суму 500 млн гривень.

Про це на прес-конференції заявив заступник голови робочої групи з питань приватизації держпідприємств Мінагрополітики України Олексій Зубрицький, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«За минулий рік сукупний збиток підприємств, які перебувають в управлінні міністерства склав 500 млн грн. Якщо ми уявимо собі, що земельні наділи, які перебувають в управлінні цих підприємств були б просто здані в оренду за ринковими цінами, ми отримали б таку ж суму 500 млн, тільки вже доходу. Так що держава, ми, громадяни, що втратили через неефективне управління, і давайте називати речі своїми іменами - із-за злодійства і корупції, мінімум 1 млрд грн», - заявив Зубрицький.

За його словами, приватизація підприємств, яку ініціює Міністерство аграрної політики призведе до того, що до 100 тис. громадян України отримають земельні паї і наділи.

«У нас всього 571 підприємство. Діючих - 96, прибуткових з них тільки 20. У стані банкрутства або ліквідації - 154. Близько 100 підприємств коштують менше 100 тис. грн. 116 підприємств, які несуть і освітню функцію, ми в більшості своїй передаємо у віданні Міністерства освіти. 150 підприємств зараз перебувають у процесі реорганізації і тільки близько 20 - реально діаманти з ринковою вартістю, такі як «Укрспирт» або «Виробнича зернова корпорація», що мають державне значення. І по кожному з них ми створюємо робочу групу із залученням кращих інтелектуальних ресурсів, до яких ми можемо дотягнутися, включаючи підприємства великої четвірки, які роблять для нас на безоплатній основі аудит 30 найбільших підприємств для того, щоб прийняти рішення по цих підприємствах. У тому числі, можливо, і приватизаційні. І, нарешті, 177 підприємств із списку у нас знаходяться в списках заборонених до приватизації», - розповів чиновник.

Зубрицький зазначив, що реальний прибуток приносять одиниці підприємств.

«Всього ми нарахували близько 20. Навіть ДПЗКУ збиткове, уявляєте. «Укрспирт» збитковий. Я повинен сказати, що деякі підприємства, які формально прибуткові, приносять, припустимо, 12 тис. грн в рік. Для мене це образа. Але вони в цій двадцятці», - зазначив він.

Зубрицький також презентував веб-портал, на якому розміщена інформація про 100 підприємств, які міністерство планує приватизувати в першу чергу.

«Ми реалізуємо на цьому порталі механізми інформування громадськості, зацікавлених осіб та інвесторів на кожному етапі, який проходить підприємство в процесі приватизації. Ми хочемо домогтися такої ситуації, за якої громадськість буде чітко бачити, хто і на якому етапі за це відповідає, загальмував процес приватизації будь-якого з підприємств», - підкреслив чиновник.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, МінАПК хоче продати 37 заборонених до приватизації підприємств.

Коментарі
Додати коментар