До новин

НБУ ввів куратора до Ощадбанку

30 січня, 2015
Збитки
НБУ ввів куратора до Ощадбанку

Національний банк України своєю закритою постановою №17/бт від 15 січня ввів куратора в державний Ощадбанк.

Про це повідомляє інформаційний портал "Банкрутство & Ліквідація" із посиланням на "Апостроф".

Однією з причин для такого рішення стало погіршення фінансового стану банку, заявляє регулятор. Проте в Ощадбанку запевняють, що введення куратора відбулося в рамках системного посилення контролю за фінустановами.

Згідно із законодавством, куратор протягом 14 днів зобов'язаний підготувати план збільшення капіталізації та ліквідності банку. Втім, експерти відзначають, що Ощадбанку не загрожує введення тимчасової адміністрації, хоча припускають, що його депозитний портфель може бути конвертований в ОВДП.

"НБУ підтверджує, що в Ощадбанку працює призначений від регулятора куратор. Така робота реалізується у відповідності з рішенням про запровадження інституту кураторства і розширення його дії на всі банки, що отримали від НБУ стабілізаційні кредити або кредити на підтримку ліквідності", - повідомили в прес-службі регулятора.

Втім, у Нацбанку не уточнили, кого призначили на цю посаду. За інформацією джерела, наближеного до керівництва НБУ, куратором держбанку терміном на рік стала Оксана Іщенко, яка раніше обіймала посаду заступника фінансового директора Платинум Банку.

У 2014 році Ощадбанк дійсно активно користувався засобами рефінансування і отримував стабкредити. Загальна сума отриманого банком рефінансування з урахуванням коштів, виділених НАК "Нафтогаз України", склала близько 20 млрд гривень.

У самому банку також запевняють, що введення куратора відбулося в рамках системного посилення контролю за фінустановами.

"Призначення куратора має не індивідуальний характер і не пов'язане з тими або іншими проблемами окремо взятого банку", - повідомили в прес-службі банку.

Втім, за словами джерела, знайомого з ситуацією, причиною введення куратора і посилення контролю над Ощадбанком стало погіршення показників його діяльності.

"Основна причина, зазначена регулятором у документі, - зростання обсягів негативних активів на 3%, збільшення обсягів прострочених кредитів в 4 рази, а також концентрація у трьох позичальників 20% усіх активів", - розповів він.

За підсумками трьох кварталів 2014 року загальний обсяг кредитного портфеля Ощадбанку становив близько 64,8 млрд гривень, з яких 62,4 млрд - борги юросіб. При цьому більшість позичальників банку - держпідприємства, для яких передбачено достатньо пільгові умови - процентні ставки по таких позиках, найчастіше, нижче ринкових.

Як раніше повідомляв інформпортал "Банкрутство & Ліквідація", збитки Ощадбанку за 2014 рік склали 8,6 млрд гривень.

Джерело фото: oschadnybank.com

Коментарі
Додати коментар