До новин

Аукціон ФГВФО з продажу стадіону "Чорноморець" та інших активів Імексбанку не відбувся - ЗМІ

26 червня, 2019
Продаж
Аукціон ФГВФО з продажу стадіону "Чорноморець" та інших активів Імексбанку не відбувся - ЗМІ

Запланований на 25 червня аукціон Фонду гарантування з продажу пулу активів Імексбанку (у т.ч. стадіону "Чорноморець") не відбувся через відсутність учасників торгів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на джерела Finbalance.

 Крім нежитлових будівель стадіону «Чорноморець», що розміщуються в Одесі за адресою вул. Маразліївська, 1/20, у вказаний пул входять також права вимоги за договорами, що укладені з юрособами у кількості 40 шт. (за оцінками ФГВФО, заборгованість за ними сягає 12,7 млрд грн, з них по тілу кредитів - 7,3 млрд грн, - ред.).

Усі активи перебувають на балансі “Імексбанку” і в такому складі були запропоновані вперше. Початкова ціна реалізації була 3,67 млрд грн.

Загальна площа нежитлової нерухомості, розміщеної в історичному центрі Одеси, що продається єдиним лотом - 80 289 м2. Стадіон «Чорноморець» - найбільший на півдні України. Комплекс будівель та споруд включає в себе:

- спортивну частину стадіону: чаша стадіону з футбольним полем, VIP-ложі, допоміжні приміщення;

- бізнес-центр з рестораном загальною площею 10 757,90 м2;

- фітнес-центр загальною площею 4 300,00 м2;

- готель загальною площею 9 817,00 м2;

- підземний паркінг для транспортних засобів;

- інші будівлі та приміщення згідно з його технічним паспортом.

Остання повна реконструкція стадіону відбулася 2011 року. Стадіон «Чорноморець» дозволяє розмістити на трибунах понад 34 тис осіб. Значна частина трибун захищена від опадів.

Організатором торгів було ТОВ «Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн».

Нагадаємо, за даними Фонду гарантування, на 01.01.2019 вкладникам "Імексбанку" в межах гарантійної суми було виплачено 4,2 млрд грн (95,5% запланованих виплат). Загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку - 9,3 млрд грн.

ФГВФО повідомляв, що оціночна вартість активів "Імексбанку" становить менше 15% від суми, зафіксованої у бухгалтерській звітності банку: у той час, як «на папері» вартість активів, включених до ліквідаційної маси, складає 14,95 млрд грн, чотири незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили їх у 2,1 млрд грн.

За даними Фонду, 90% корпоративних кредитів в "Імексбанку" - інсайдерські. Йдеться про 13,1 млрд грн. Єдине забезпечення за половиною портфелю – стадіон в Одесі ("Чорноморець").

ФГВФО констатував, що за кілька місяців до визнання "Імексбанку" неплатоспроможним з нього були виведені високоліквідні застави (у т.ч. нерухомість біля моря) по 41 кредиту юросіб-інсайдерів. Замість цього єдиним забезпеченням за договорами на суму 8,3 млрд грн став футбольний стадіон, тоді як незалежні оцінювачі оцінили його на рівні 1,2 млрд грн.

Фонд уточнював, що отримав стадіон "Чорноморець" як заставу по кредитах пов`язаних компаній, які видав "Імексбанк".

За даними НБУ, на середину березня-2018 борг "Імексбанку" по рефінансуванню становив 3,4 млрд грн.

Нацбанк заявляв, що забезпеченням по відповідним кредитам виступає в т.ч. стадіон «Чорноморець» та низка об’єктів комерційної нерухомості в Одесі.

У квітні директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін констатував, що конфлікт Фонду з АРМА довкола стадіону “Чорноморець” триває, але “ми все одно готуємо актив до продажу”.

“Ми передали його в управління. Так би це обходилося нам в кілька мільйонів гривень на місяць - з урахуванням податків і інших витрат. - зазначив К. Ворушилін. - Сама по собі чаша стадіону нікому не потрібна, на жаль. Інтерес можуть становити прилеглі об`єкти - бізнес-центр, ресторани і тому-подібні речі. Тому ми хочемо, щоб продажем займався іноземний майданчик - за кордоном ми бачили зацікавленість, але для її утримання потрібно зробити хороший пресейл і витратити гроші на юридичний супровід, щоб не було ризиків, що актив "ведуть".

Говорячи про перехід стадіону під контроль АРМА з ініціативи правоохоронців, глава ФГВФО зауважив, що “не можу звинувачувати когось конкретно, але всі розуміють, що АРМА в цьому сенсі теж може бути інструментом”.

“Якщо актив виявляється в керованих руках, його можна продати за непрозорою процедурою потрібним людям, а потім колишній власник може подати в суд і відсудити об`єкт назад. Або не відсудити, а відразу купити на підставні компанії без прозорої процедури маркетингу і торгів. Варіантів багато. Важливо, хто і як з боку держави розпоряджається цим майном”, - резюмував К. Ворушилін.

ФГВФО заявив, що 10 червня Київський апеляційний суд своєю ухвалою скасував у арешт накладений на низку активів, що перебувають на балансі "Імексбанку", задовольнивши апеляційну скаргу ФГВФО на ухвалу слідчого судді Шевченківського райсуду м. Києва від 23.07.2018.

"Ухвала апеляційного суду оскарженню не підлягає. Таким чином, нежитлові будівлі центрального стадіону «Чорноморець» за адресою місто Одеса, вул. Маразліївська, буд 1/20 більше не обтяжені судовим рішенням", - повідомив Фонд гарантування 24 червня.

Коментарі
Додати коментар