До новин

Залізничники вимагають від влади погасити понад 37 млрд грн боргу «Укрзалізниці»

26 червня, 2015
Борги
Залізничники вимагають від влади погасити понад 37 млрд грн боргу «Укрзалізниці»

Голова Профспілки залізничників і транспортних будівельників Вадим Бубняк направив прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку листа, де вимагає погасити понад 37 млрд грн боргів «Укрзалізниці» перед кредиторами.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу профспілки.

«Ще раз висловлюємо прохання до уряду не залишатися осторонь від проблем залізничної галузі, яка, незважаючи ні на що, продовжує виконувати свою основну функцію – перевезення вантажів і пасажирів. Оскільки «Укрзалізниця» з вересня 2015 року стане акціонерним товариством, Кабінету міністрів України було б доцільно перейняти позитивний досвід європейських країн та оплатити кредитні борги «Укрзалізниці» за ті роки, коли вона сама фактично виконувала функції держави», - цитує прес-служба профспілки текст листа.

У повідомленні зазначається з посиланням на звернення профспілки до голови уряду, що протягом більше 20 років залізничний транспорт працює без державної підтримки, оскільки за період існування українських залізниць без виконання залишається норма статті 10 Закону України «Про залізничний транспорт», згідно з якою будівництво і реконструкція магістральних залізничних ліній, об'єктів мобілізаційного призначення, придбання залізничного рухомого складу для перевезень пасажирів у поїздах далекого слідування та місцевого сполучення здійснюються у встановленому порядку за рахунок коштів держбюджету в межах лімітів державних капітальних вкладень.

Профспілка констатує, що за даний період капіталовкладення в оновлення основних засобів відбувалися виключно за рахунок власних і кредитних ресурсів залізниць, проте їх було недостатньо для повноцінного оновлення застарілого рухомого складу.

Також повідомляється, що на сьогоднішній день технічний ресурс залізниць практично вичерпаний. Зокрема, за даними профспілки, тепловози зношені на 100%, а в 2015 році показник зносу електровозів становитиме 90,5%, однак протягом останніх п'яти років за кредитні кошти було придбано 34 нових електровози і 640 одиниць вантажних вагонів.

«Як наслідок, непосильним тягарем на плечі залізничників лягли кредитні зобов'язання, отримані в попередні роки. Загальна сума кредитного боргу становить 37,6 млрд грн, у тому числі близько 15 млрд грн - курсова різниця», - підкреслює профспілка.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, «Укрзалізниця» оголосила технічний дефолт.

Коментарі
Додати коментар