До новин

Данилишин: Банки за рік скоротили частку прострочених кредитів на третину

14 січня, 2022
Фінансовий ринок
Данилишин: Банки за рік скоротили частку прострочених кредитів на третину

Комерційні банки й надалі зменшують обсяги непрацюючої заборгованості (NPL) за кредитами клієнтів і на 1 грудня 2021 року знизили її частку до 30,5% загального обсягу кредитного портфеля в системі із 44% на початок 2021 року.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на пост у Facebook голови Ради НБУ Богдана Данилишина.

За його словами, Це майже в 1,5 раза менше, ніж на початку 2021 року, коли частка NPL становила 44%.

Данилишин повідомив, що частка прострочення в корпоративному сегменті скоротилася на 16 млрд грн на місяць, з яких 15,3 млрд — в іноземній валюті в гривневому еквіваленті.

Непрацюючі кредити фізичним особам у гривні, навпаки, збільшилися до початку грудня 2021 року на 0,5 млрд грн.

Проте частка прострочення фізичних осіб становить лише приблизно 7% загального приросту портфеля гривневих кредитів для цієї категорії позичальників, або +7,4 млрд гривень на місяць.

Водночас обсяг працюючих корпоративних кредитів банків на 1 грудня 2021 року збільшився на 23 млрд гривень, а працюючих кредитів фізичним особам зріс на 7,4 млрд гривень.

«Ключовим чинником зростання працюючого портфеля кредитів банків стало нарощування гривневого та валютного кредитування бізнесу (+10 млрд і +13 млрд гривень на місяць відповідно до працюючих кредитів у гривневому еквіваленті) та гривневого кредитування фізичних осіб», — пояснив Данилишин.

Він також зазначив, що обсяг працюючих корпоративних кредитів банків за всіма валютними позиціями практично дорівнює обсягу вкладень банків у державні цінні папери. В абсолютних цифрах це 531,7 млрд у гривневому еквіваленті станом на 1 грудня 2021 року та 539,7 млрд гривень станом на 10 січня 2022 року відповідно.

«Це свідчить про значний потенціал банків у збільшенні кредитування бізнесу та необхідності актуалізації стимулів банківської діяльності в напрямку посилення їхнього апетиту до кредитних ризиків», — зазначив голова Ради НБУ.

Прострочений кредит (NPL — Non-performing loan, «позика, що не працює») — кредит, за яким не виконуються умови початкової кредитної угоди. Зазвичай це означає прострочення платежів зі сплати кредитору відсотків за користування позиками або затримку повернення основного боргу.

Коментарі
Додати коментар