До новин

Купівля Омега банку компанією UBG змусила НБУ посилити вимоги до інвесторів

17 вересня, 2015
Законодавство
Купівля Омега банку компанією UBG змусила НБУ посилити вимоги до інвесторів

Національний банк не мав права перевіряти фінансовий стан покупця Омега Банку - компанії Ukrainian Business Group і її власника Олександра Стецюка, тому в подальшому посилив вимоги до всіх нових покупців банків.

Про це  повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на інтерв'ю екс-директора департаменту реєстраційних питань та ліцензування НБУ Леоніда Антоненка виданню FinClub.

За словами Антоненка, на момент подачі UBG та її акціонером Стецюком заявки на придбання Омега Банку в законодавстві не було вимоги про підтвердження матеріального добробуту кінцевих бенефіціарів.

«Ми дали йому дозвіл до того, як вступили в силу поправки, які дозволяли нам перевірити майновий стан кінцевого бенефіціара. Якщо б питання розглядалося сьогодні, ми вивчили б його декларацію за 2014 рік і, не виявивши в ній реальних доходів і активів, повинні були б відмовити. Але таких правил на той момент не було», - пояснив Антоненко.

Як відомо, компанію UBG пов'язують з Русланом Демчаком, який є народним депутатом, членом пропрезидентської парламентської фракції «Блок Петра Порошенка». Саме Демчак, на думку учасників фінансового ринку, і став реальним власником Омега Банку через підконтрольну йому корпорацію UBG. У той же час сам депутат Демчак не може бути безпосереднім власником банку, оскільки втратив бездоганну репутацію внаслідок банкрутства Ерде Банку, який йому належав. Саме тому учасники фінансового ринку вважають Олександра Стецюка лише номінальним власником Омега Банку.

«Випадок із Стецюком змусив мене форсувати зміну правил, - визнав Антоненко, - якщо б ми не змінили їх у червні, сьогодні подібних кейсів було б ще більше, і вони викликали б ще більше критики. Мені відомо, що після мого звільнення з Нацбанку там стали розмірковувати про те, щоб переписати правила і повернутися до попереднього стану. Якщо це станеться, Нацбанк зробить серйозну помилку, яка буде створювати для нього нові і нові репутаційні втрати»

Раніше депутат Руслан Демчак спростовував прямий зв'язок з Ukrainian Business Group, хоча побічно підтверджував збереження впливу на компанію: після обрання у Верховну раду він передав бізнес в управління однойменному британському холдингу.

«За статусом народного депутата всі ті активи, які залишилися, були передані в управління іншій керуючій компанії. Наприклад, я продав медичний бізнес, і у мене залишилося 20% від медичної мережі «Добробут», яку я передав в управління британської компанії Ukrainian Business Group», - заявив Демчак.

ФГВФО в червні заснував перехідний РВС Банк для передачі йому частини активів і пасивів Омега Банку. Після цього НБУ дозволив «Українській бізнес групі» купити більше 50% акцій перехідної установи. Зараз один з акціонерів Астра Банку - кіпрська Kalouma Holdings Ltd, оскаржує в судах продаж Омега Банку компанії UBG.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ФГВ продав Омега Банк за 32 млн грн.

Коментарі
Додати коментар