До новин

У НБУ пояснили причини зростання збитковості банків

05 жовтня, 2015
Збитки
У НБУ пояснили причини зростання збитковості банків

Національний банк України оприлюднив основнi показники діяльності банків України станом на 1 вересня, які свідчать про зростання збитків банківського сектору України майже на 14,7 млрд гривень.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі регулятора.

В НБУ зазначають, що нарощення збитків пов’язане з нарощенням банками резервів за активними операціями.

«Попри те, що нарощення банками резервів за активними операціями призвело до зростання збитків банківського сектору України майже на 14,7 млрд гривень (86,4% обсягу відрахувань у резерви за серпень 2015 року в цілому по платоспроможних банках), банки поступово підвищують норматив достатності капіталу», - сказали у прес-службі.

Згідно з підрахунками регулятора, станом на 1 вересня норматив Н2 (норматив достатності капіталу) по банківській системі (діючі банки) становив 12.91% та зріс за місяць на 0,51 процентного пункту.

В НБУ вважають, що очищення банків призводить до підвищення достатності капіталу системи в цілому.

«Загалом по банківській системі (з урахуванням неплатоспроможних банків, у яких діють введені Фондом гарантування вкладів фізичних осіб тимчасові адміністрації), збиток становив 106,4 млрд грн. Зростання збитків банків відбулося насамперед за рахунок суттєвих обсягів відрахувань у резерви на можливі втрати від активних операцій. Це пов'язано з необхідністю покриття кредитних ризиків за кредитними операціями, у тому числі у зв’язку з погіршенням стану обслуговування боргу позичальниками з зони АТО», - сказали у прес-службі.

Сукупний статутний капітал банків за серпень збільшився на 3,6 млрд гривень переважно за рахунок докапіталізації банків I групи. При цьому регулятивний капітал діючих банків за серпень 2015 року зменшився на 436 млн гривень. Це скорочення обумовлено, передусім, збитками, отриманими внаслідок формування резервів.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, банки України з початку року отримали майже 48 млрд грн збитків.

Коментарі
Додати коментар