До новин

ФГВ заборонив Центральній універсальній біржі продавати об'єкт Легбанку

23 жовтня, 2015
Ліквідація
ФГВ заборонив Центральній універсальній біржі продавати об'єкт Легбанку

Ліквідатор Легбанку від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб забрав у Центральної універсальної товарної біржі (Полтава) право на продаж одного з об’ектів збанкрутілої фінустанови. Причина – грубе порушення порядку проведення торгів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «РБК-Україна».

За словами джерела в керівництві ФГВФО, мова йде про рішення, прийняте ліквідатором за підсумками торгів, які ЦУТБ проводила 8 жовтня.

На торги в режимі онлайн був виставлений комплекс будівель АЗС в смт Нове Місто Кіровоградської області. Стартова ціна об'єкта становила 174 тис. грн. Судячи з інформації на сайті ЦУТБ, для участі у торгах були зареєстровані троє учасників, проте ставки ставили тільки двоє - учасник №2 і №3.

«У ході торгів було допущено неприпустиме. В якийсь момент один з учасників почав самостійно «наганяти» ціну: без участі конкурента - ставив ставки одну за одною (нормальна система електронних торгів не може допустити такого в принципі - тому що це пряме порушення принципу змагальності, на якому базуються аукціони). І з ціни 596 тис. грн учасник №3 самостійно нагнав ціну до 692 тис. грн. Учасник одноосібно поставив 18 ставок. Це може перевірити кожен - вся інформація зберігається на сторінці торгів. Це грубе порушення. В даний момент для нас очевидно - інцидент показав недосконалість системи електронних торгів ЦУТБ. І є вагомі підстави підозрювати, що торговець навмисне припустив цю недосконалість», - припустило джерело в керівництві ФГВФО.

«Учасник №3, який одноосібно наганяв ціну АЗС, був визнаний переможцем торгів, але відмовився платити. Торги були визнані такими, що не відбулися. Підозрюю, що якби у ЦУТБ не забрали право продавати цей об'єкт, на наступні торги АЗС була б виставлена з дисконтом, і могла б відбутися спроба продати комплекс в кращих традиціях «продажу своїм», - пояснило джерело. У той же час, відзначило джерело, на даний момент ФГВФО з невідомих причин не став звертатися в правоохоронні органи для перевірки законності дій посадових осіб ЦУТБ, як організатора торгів, які допустили порушення порядку проведення аукціонів. «Але таке звернення можливе», - пояснило джерело.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Національний банк України 26 лютого ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «Легбанк».

Коментарі
Додати коментар