До новин

МВФ 23 листопада може змінити свої правила заради кредитування України

09 листопада, 2015
Борги
МВФ 23 листопада може змінити свої правила заради кредитування України

Міжнародний валютний фонд на раді директорів, що запланована на 23 листопада 2015 року, може змінити спеціальну політику кредитування країн-членів Фонду, що мають заборгованість перед офіційним кредитором.

Про це повідомив заступник міністра фінансів Артем Шевальов, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Таку заяву він зробив в межах четвертої інвестиційної конференції країн Центральної та Східної Європи, організованої CFA Institute.

«Засідання ради директорів МВФ планується 23 листопада, на якому фонд може переглянути загальну стратегію щодо кредитування при наявності офіційної заборгованості», - заявив Шевальов.

«У разі зміни політики кредитування МВФ, що передбачає кредитування при наявності офіційної заборгованості, програма МВФ в Україні може тривати незалежно від розвитку ситуації з «російським» боргом», - сказав він.

Шевальов пояснив, що в сьогоднішніх умовах МВФ кредитує, якщо є заборгованість по комерційних кредитах.

Разом з тим МВФ вже кілька років веде дискусію про те, щоб переглянути ці правила і дозволити фонду кредитувати навіть у разі наявності заборгованості за офіційним боргом при виконанні ряду умов.

За його словами, основною умовою є, що за офіційним боргом позичальник поводився сумлінно: намагався вести переговори з реструктуризації і в цілому докладав усіх зусиль для взаємовигідного або прийнятного рішення заборгованості. При дотриманні цих умов МВФ зможе кредитувати.

«Ми все ще дотримуємося позиції, що це (заборгованість України перед РФ - ред.) комерційний, а не офіційний борг, але в разі прийняття такого рішення радою директорів МВФ це не матиме значення для продовження кредитування», - підкреслив він, додавши, що головне, що з боку України були зроблені кроки з досягнення домовленості.

«У нас є розуміння, що ця позиція прийнятна і розділяється нашими партнерами з МВФ», - сказав Шевальов.

Як повідомлялося, визначення МВФ статусу боргу України перед Росією на 3 млрд доларів - комерційний або офіційний - може вплинути на майбутні виплати за програмою розширеного фінансування для України.

Зокрема, нинішня політика МВФ виключає можливість надавати фінансування країні-члену Фонду, яка має заборгованість перед офіційним кредитором.

Таким чином, якщо «російські» єврооблігації будуть визначені як офіційний борг, і Україна матиме по ньому заборгованість, то у відсутності змін в політику МВФ, він може виявитися не в змозі продовжувати кредитувати Україну в рамках програми EFF.

МВФ до теперішнього часу ще не визначився зі статусом єврооблігаційної позики на 3 млрд доларів у відповідності зі своєю методологією, незважаючи на те, що Україна розглядає його такими ж, як і будь-який інший борг по єврооблігаціях.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, МВФ змінить свої правила, аби не припиняти фінансування України.

Коментарі
Додати коментар