До новин

«Українську сирну компанію» чекає ліквідація

11 листопада, 2015
Ліквідація
«Українську сирну компанію» чекає ліквідація

Луцька група, що входить в орбіту впливу нардепа Степана Івахіва, ліквідує «Українську сирну компанію», що є фігурантом кримінального провадження по ухиленню від сплати податків.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на ДС.

Група «Континіум», що належить Степану Івахіву, Сергію Лагуру і Петру Димінському (ключовий власник групи Ігор Єремєєв помер в цьому році), продовжує реструктуризацію бізнесу і його очищення від «зайвих» активів, обтяжених боргами.

3 листопада Господарський суд Волинської області визнав банкрутом і відкрив ліквідаційну процедуру луцького ТОВ «Українська сирна компанія» (УСК). Ця структура донедавна була одним з найбільших у країні учасників ринку сиру і утворювала молочне крило бізнесу «Континіуму», основні доходи якого традиційно приносить роздрібна (через мережу АЗС WOG) та оптова торгівля нафтопродуктами.

УСК, виручка якої торік наблизилася до 800 млн грн, Займалася управлінням і збутом продукції заводу «Дубномолоко», який виробляє близько 11 тис. Т твердого сиру під ТМ «Комо» в рік і займає близько 10% українського сирного ринку. Цей бізнес з'явився на світ в ході реструктуризації активів, які раніше були об'єднані засновниками «Континіуму» під дахом Торгового дому «Західна молочна група», визнаного банкрутом в 2013 р

Такий же процес відносно УСК стартував влітку нинішнього року. У серпні Господарський суд Волинської області почав банкрутство компанії з ініціативи луцького ТОВ «Марлін», не чужого «Континіуму». За даними «ДС», це сталося після того, як Головне управління Державної фіскальної служби у Волинській області відкрило кримінальну провадження за фактом ухилення від сплати податків посадовими особами Української сирної компанії. А наприкінці жовтня Луцький міжрайонний суд санкціонував виїмку документів, що стосуються фінансових операцій між УСК і двома ключовими структурами мережі АЗС WOG - «ВОГ Трейдинг» і «ВОГ Рітейл». За інформацією «ДС», з ними сирна компанія укладала договори на зберігання паливно-мастильних матеріалів у поточному році. За підозрою податківців УСК за рахунок зазначених операцій завищувала свої витрати, через що скорочувався податок на прибуток.

Судячи з усього, оптимальним виходом з цієї ситуації в «Континіум» порахували якнайшвидшу ліквідацію УСК. На користь цієї версії свідчить і той факт, що компанія постаралася максимально швидко владнати стосунки з головним кредитором - державним Укрексімбанком. У вересні він пред'явив Української сирної компанії вимоги на астрономічну суму в 811 млн грн., Проте вже 13 жовтня відкликав їх. «Ми домовилися мирно», - розповів «ДС» представник однієї зі сторін. В Укрексімбанку відмовилися від яких-небудь подробиць, пославшись на банківську таємницю. Судячи з усього, «Континіуму» довелося взяти на себе цей борг, перевівши його на одну зі своїх платоспроможних структур.

Подібним способом компанія в поточному році вже вирішувала проблемні питання з державними фінустановами. У ході банкрутства колись одного з найбільших імпортерів нафтопродуктів в країні - ТОВ «Пром-газ-інвест», пізніше перейменованого в «Сетерус» - борги даної структури на суму близько 100 млн грн. перед Ощадбанком погасив «ВОГ Трейдінг», після чого перша компанія була оперативно визнана банкрутом і благополучно ліквідована. Цей процес коштував втрати майже 680 млн грн. менш щасливому кредитору «Сетеруса» - банку «Форум». У випадку з УСК такий сценарій не передбачається, оскільки до складу її кредиторів входять «всі свої» - вже згадана компанія «Марлін», а також ТОВ «Комо-Експорт» і «Золотий екватор». Борг Української сирної компанії перед ними становить близько 100 млн грн., А оскільки ліквідних активів у боржника вже не залишилося, можна очікувати, що його ліквідація завершиться оперативно. І компанія благополучно припинить існування разом з фінансовими документами, якими зацікавилися податківці.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, з 31 жовтня по 6 листопада ВГСУ оголосив про початок ліквідації 37 українських підприємств, серед яких зазначено і ТОВ «Українська сирна компанія».

Коментарі
Додати коментар