До новин

НБУ буде третьою стороною у договорах незалежної оцінки заставного майна

19 листопада, 2015
Законодавство
НБУ буде третьою стороною у договорах незалежної оцінки заставного майна

Національний банк України прийняв постанову, згідно якої буде третьою стороною в договорах для незалежної оцінки заставного майна.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі регулятора.

Правління Національного банку України 18 листопада 2015 року прийняло постанову № 794 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України».

«Постановою встановлена необхідність укладення тристороннього договору між Національним банком України, банком та суб’єктом оціночної діяльності на проведення незалежної оцінки майна, що надається Національному банку в заставу за стабілізаційним кредитом. Раніше замовником та платником в таких договорах виступав банк-позичальник, відтепер функція замовника переходить до НБУ», - зазначили у прес-службі.

«Такі зміни вносяться для кращого контролю Національним банком процесу оцінки. Нещодавно ми домоглись позбавлення кваліфікаційного свідоцтва непрофесійного оцінювача, і на сьогодні передано заяви стосовно ще кількох оцінювачів. Задля недопущення маніпуляцій з оцінкою в майбутньому, Національний банк відтепер виступатимете безпосередньо замовником оцінок», - заявив директор Департаменту управління ризиками Ігор Будник.

Крім того, постановою було розширено перелік критеріїв для вибору суб’єктів оціночної діяльності, що залучаються до оцінки майна.

Нагадаємо, з метою посилення контролю за якістю оцінки заставного майна в Національному банку з липня 2015 року запрацював відділ оцінки та моніторингу застав, що здійснює верифікацію звітів оцінювачів.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, НБУ вперше домігся позбавлення кваліфікаційного свідоцтва непрофесійного оцінювача.

Коментарі
Додати коментар