До новин

Агрохолдинги обурюються через скасовані пільги

29 грудня, 2015
Збитки
Агрохолдинги обурюються через скасовані пільги

28 грудня групи людей, які називають себе аграріями, блокували основні дороги, протестуючи проти скасування спеціального режиму податку на додану вартість та нових підходів у питанні відшкодування ПДВ.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Агравері».

Аграрії заявили, що виступають проти скасування спеціального режиму ПДВ, до тих пір поки в законодавстві присутні норми, що дискримінують платників податків за формальними підставами і створюють підґрунтя для корупції.

Аграрії наполягають залишити спецрежим ПДВ, «допоки уряд не доведе, що він готовий і на практиці відшкодовує ПДВ вчасно і в повному обсязі».

«Виступаючи за скасування спеціального режиму ПДВ уряд обіцяв відновити відшкодування ПДВ при експорті зернових і технічних культур. Однак, як стало ясно в ході обговорення законопроекту в парламенті, ці обіцянки виявилися обманом. У бюджеті просто не передбачено достатньої для цього кількості коштів. Відповідна стаття витрат була, навпаки, додатково скорочено на 6,6 млрд гривень», - зазначено у звернені.

Для вирішення цієї проблеми, йдеться в заяві, було запропоновано розділити публічний реєстр заявок на відшкодування ПДВ на дві частини, щоб забезпечити своєчасне відшкодування великим експортерам, а підприємствам котрі не ввійшли в число обраних відшкодовувати ПДВ за залишковим принципом.

«У результаті кулуарних торгів, що проходили за закритими дверима, дана пропозиція трансформувалося в поділ реєстру на підприємства, що відповідають критеріям автоматичного відшкодування і таким, що критеріям не відповідають, із збереженням таких корупційних підстав для виключення з числа «автоматників» як відсутність по місцю реєстрації та неподання відомостей», - йдеться у звернені.

Нагадаємо, щоб ухвалити зміни до Податкового кодексу, що входили до «бюджетного пакета», депутати пішли на поступки аграрним холдингам в питанні спецрежиму ПДВ. Найбільше від досягнутого компромісу виграють птаховиробники.

Скасування спецрежиму ПДВ є одним із структурних маяків програми співпраці України і Міжнародного валютного фонду, невиконання якої ставить під загрозу подальшу фінансову підтримку нашої країни з боку кредиторів.   

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, за рік вартість українських агрохолдингів знизилась вдвічі.

Коментарі
Додати коментар