До новин

Збиткова «Укрнафта» просить Кабмін переглянути ренту на видобуток нафти

15 січня, 2016
Збитки
Збиткова «Укрнафта» просить Кабмін переглянути ренту на видобуток нафти

Голова правління найбільшої нафтовидобувної компанії «Укрнафта» Марк Роллінс закликає прем'єр-міністра Арсенія Яценюка ініціювати перегляд ставок рентної плати при видобуванні нафти у зв'язку зі зниженням світових цін на неї, й, відповідно, скороченням доходів нафтовидобувних компаній.

Про це йдеться в листі «Укрнафти» за підписом Роллінса, датоване 14 січня, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Однією із найбільших статей видатків компанії є рентна плата за користування надрами при видобуванні нафти. Питання регулювання ставок рентної плати стосується компетенції органів державної влади. У зв'язку із цим звертаю увагу на необхідність термінового вживання заходів відповідними держорганами стосовно перегляду ставки рентної плати при видобуванні нафти й розгляду можливості впровадження зниженої ставки протягом періодів низьких світових цін на нафту», - йдеться в листі.

Роллінс зазначає, що наприкінці грудня 2015 року на розгляд спостережної ради ним було представлено проект бюджету «Укрнафти» на 2016 рік, що розроблявся на прогнозних цінах на нафту на рівні другого півріччя 2015 року, але останніми днями динаміка падіння цін на нафту на світових ринках погіршилася.

«Зараз командою фахівців «Укрнафти» розробляються альтернативні, менш інвестиційні програми, які може бути виконано, якщо світові ціни на нафту не буде збільшено, з метою недопущення перевищення видаткової частини над дохідною. Проте варто зазначити, що якщо ціна впаде ще нижче, це може поставити під загрозу нашу здатність продовжувати здійснювати госпдіяльність із усіма негативними наслідками», - зазначається в листі.

Раніше Роллінс зазначав, що при світових цінах на нафту близько 40 доларів/барель «Укрнафта» не зможе генерувати прибуток, всі кошти будуть іти на поточні витрати й заробітну плату.

Нагадаємо, у грудні 2015 року Верховна Рада України знизила ставки рентної плати за користування надрами при видобуванні газу, але при цьому ставки ренти при видобуванні нафти залишила без змін.

Нагадаємо, «Укрнафта» продовжує накопичувати багатомільярдні борги, зокрема, заборгованість перед бюджетом вже перевищила 10 млрд гривень.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, «Укрнафта» в Гаагському арбітражі вимагатиме від РФ компенсацію збитків.

Коментарі
Додати коментар