До новин

Доля «Укрбурштину» вирішена у суді

20 січня, 2016
Законодавство
Доля «Укрбурштину» вирішена у суді

Вищий господарський суд України 19 січня 2015 року остаточно підтвердив законність порятунку від банкрутства Дочірнього підприємства «Укрбурштин» ПАТ «ДАК «Українські поліметали».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Це рішення дуже важливе як прецедент», - наголосив  на брифінгу після завершення судового засідання  Вищого господарського суду  України директор з юридичних питань  ПАТ «ДАК «Українські поліметали» Ігор Приянчук.

Колегія суддів розглянула касаційні скарги на постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 12 листопада 2015 року та ухвалу Господарського суду Рівненської області від 7 жовтня 2015 року.

Нагадаємо, 7 жовтня Госпсуд Рівненської області припинив справу про банкрутство ДП «Укрбурштин», повернувши підприємство під контроль держави після 12-річної процедури банкрутства. А 12 листопада - Рівненський апеляційний госпсуд підтвердив законність рішення суду першої інстанції. Після припинення справи, ДАК «Українські поліметали», як і підтверджували, здійснили повний розрахунок з кредиторами. Для розрахунку довелося застосувати передбачений Законом механізм нотаріального депозиту - оскільки кредитори і керуюча санацією пані Левкович відмовлялися, в тому числі і публічним чином, від будь-якого конструктивного діалогу з погашення боргів. Але, незважаючи на повне задоволення зареєстрованих вимог, кредитори оскаржили рішення про припинення справи.

До Вищого господарського суду надійшло 5 касаційних скарг. Зокрема, від ТОВ «Газ-Волинь», ТОВ «ЮД.К.», ТОВ «УМБ Фінанс», арбітражної керуючої Левкович Олени і компанії Thamesvest LTD.

«Касаційні скарги залишити без задоволення», - оголосила рішення Вищого господарського суду України голова колегії судів Ніна Ткаченко.

Правозахисники «Укрбуштину» наголошують, що таке рішення було обґрунтоване, оскільки особи, які подали касаційні скарги, в обґрунтуванні продовжували заперечувати очевидні речі.

«Наприклад, кредитори та арбітражна керуюча заявляли, що в ДП «Укрбурштин» відсутня частка державної власності. Це абсурд, і ми спростували цю тезу опонентів ще в суді першої інстанції. Або - що «Укрбурштин» не є гірничим підприємством, що теж не відповідає дійсності. Також наші опоненти скаржилися, що з ними «неправильно» розрахувалися. Втім, вдалося довести суду помилковість аргументації кредиторів та арбітражного керуючого», - заявив партнер Ario Capital Group Юліан Хорунжий, коментуючи рішення ВГСУ.

Наразі генеральний директор ПАТ «ДАК «Українські поліметали» Костянтин Лісничий відверто задоволений перемогою у суді і обіцяє, що вже у цьому році «Укрбурштин» видобує від 1,5 до 5 тон бурштину, заробивши  від 75 до 250 млн грн.

«Дванадцять років підприємство «кошмарили». А зараз його повернули державі. Це нормальна практика і я можу поділитися досвідом з колегами з інших міністерств, як досягати таких результатів. Чому? Тому що зараз в Україні тисячі підприємств знаходяться в такому ж стані. У нас дуже серйозна команда, яка була орієнтована на результат», - підкреслив Костянтин Лісничий.

Святкуючи перемогу, юристи визнають, що якби сьогодні в суді виграли їх опоненти, «Укрбурштин» знову на кілька років занурився б у хаос.

«Наші конкуренти, розуміючи, що рішень по суті у них немає, просили Вищий господарський суд повернути справу на розгляд суду першої інстанції. Тобто, по суті, повернути на підприємство арбітражного керуючого і знову багато років підтримувати хаос на цьому ринку. Альтернативою нинішньому рішенню був виключно такий варіант, коли все повертається до неконтрольованого державою варіанту і до повного хаосу. Прийняття правомірного рішення по «Укрбурштину» дозволить цьому підприємству планувати та виконувати господарську діяльність. І це прецедент для інших судових рішень», - підкреслює Ігор Приянчук.

До речі, зі своїми опонентами правозахисники «Укрбурштину» в суді вже не зустрінуться.

«Практики, яка б дала можливість нашим опонентам оскаржити рішення Вищого господарчого суду у Верховному суді, зараз немає. Тобто, по суті, це остаточне рішення по цій справі», -  підкреслив  на завершення Юліан Хорунжий. 

Коментарі
Додати коментар