До новин

Порошенко пропонує Раді запровадити наказне провадження у господарському судочинстві

21 січня, 2016
Законодавство
Порошенко пропонує Раді запровадити наказне провадження у господарському судочинстві

Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді запровадити наказне провадження у цивільному та господарському судочинстві.

Про це свідчить законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження наказного провадження у цивільному та господарському судочинстві» № 3769, зареєстрований в Раді 14 січня 2016 року, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Так, документом пропонується створення системи електронного наказного провадження, що дасть змогу зменшити навантаження на судову систему України шляхом встановлення нового порядку розгляду визначених законом категорій справ у короткі строки з використанням інформаційних технологій та без виклику сторін електронного наказного провадження до суду.

Відповідно до законопроекту, розгляд справ у порядку електронного наказного провадження передбачатиме:

1) реєстрацію стягувача та боржника в автоматизованій системі електронного наказного провадження;

2) звернення заявника через автоматизовану систему наказного провадження із заявою до суду про видачу електронного судового наказу;

3) розгляд судом отриманої заяви та видачу електронного наказу із встановленням строку для подання боржником заперечень;

4) скасування електронного наказу із роз'ясненням стягувачу його права звернутись з цими самими вимогами до суду в загальному порядку (у разі надходження від боржника заперечень);

5) внесення до Єдиного державного реєстру судових рішень відомостей щодо набрання електронним наказом законної сили і надсилання його стягувачу (у разі неотримання від боржника заперечень).

Законопроектом пропонується визначити, що обов'язкові умови для розгляду справ у порядку електронного наказного провадження:

1) наявність між сторонами укладеного договору в письмовій формі;

2) вимога має обмежуватись виключно сумою грошової заборгованості, що випливає з такого договору;

3) встановлення обмеження щодо максимальної суми грошової заборгованості за вимогою: до фізичних осіб - не більше 100 розмірів мінімальної заробітної плати; до юридичних осіб - не більше 1000 розмірів мінімальної заробітної плати;

4) наявність у суду достовірних відомостей про одержання боржником проекту електронного судового наказу та ненадходження від нього заперечень з приводу пред'явлених до нього вимог.

Передбачається, що розгляд господарських справ у порядку електронного наказного провадження буде віднесено до підсудності господарського суду Чернігівської області, а розгляд цивільних - до підсудності Броварського районного суду Київської області.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, у Мінюсті вважають, що прийняття закону про електронне наказне провадження забезпечить зростання України в рейтингу Doing Business на 75 позицій.

Коментарі
Додати коментар