До новин

Новий закон про банкрутство має відновити довіру інвесторів, - експерт

19 березня, 2015
Законодавство
Новий закон про банкрутство має відновити довіру інвесторів, - експерт

Новий закон про відновлення платоспроможності має відродити довіру інвесторів, заявила фахівець EasyBusiness Тетяна Поламарчук під час брифінгу в Кабінеті міністрів.

Про це повідомляє кореспондент інформаційного порталу Банкрутство & Ліквідація.

"Ініціативи, які викладені в законопроекті, вже зареєстрованому в Верховній Раді, є лише верхівкою айсберга, і ще є де працювати. Проте вони дозволять реформувати нагальні проблеми системи вирішення неплатоспроможності в Україні", - заявила Поламарчук.

За її словами, закон вирішить три головні задачі: по-перше, сприятиме покращенню фінансової стабільності в країні, оскільки механізм вирішення неплатоспроможності є суттєвим елементом цього показника; по-друге – відновить довіру з боку інвесторів, адже прозорі механізми в питаннях банкрутства дають інвесторам впевненість у тому, що їх інвестиції будуть приносити дохід і повернуться до них; і третє – побудує ефективну та прозору систему вирішення неплатоспроможності як інструмент антикризових заходів.

"Що нами запропоновано в цьому законопроекті? По-перше, веб-доступ індивідуального інвестора до інформації про боржника. Кожний кредитор-інвестор буде мати право зайти на спеціалізовану сторінку веб-сайту зі своїм кодом доступу та подивитися всю інформацію про боржника. Про ті правочини, які укладені чи укладаються. Про рух коштів. Про ініціативи щодо санації підприємства. Про будь-які інші етапи діяльності, у тому числі і процедури ліквідації", - заявляє Поламарчук.

Друга ініціатива EasyBusiness полягає у розширенні прав кредиторів щодо можливості погодження ними значних правочинів під час процедури банкрутства.

"Залучення кредиторів до цього процесу є додатковим механізмом моніторингу тих процесів, які відбуваються у неплатоспроможного боржника", - вважає фахівець EasyBusiness.

Третя ініціатива – удосконалення нормативно-правового регулювання цільового призначення позик кредитів.

"Ми виходили з того, що неплатоспроможний боржник повинен мати доступ до фінансових ресурсів, залучених як кредити. У тому числі під час процедури санації. Тому в законопроекті передбачено цільове призначення кредитів, залучених неплатоспроможним боржником у вигляді оздоровлення підприємства. Тобто якщо це буде потрібно, санатор має право передбачити це у плані санації", - підкреслює Тетяна Поламарчук.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, діючий закон про банкрутство недосконалий і має багато корупційних складових, заявив міністр юстиції України Павло Петренко під час брифінгу в Кабінеті міністрів.

Джерело фото: Банкрутство & Ліквідація

Коментарі
Додати коментар