До новин

37 тисяч українських сімей мають шанс реструктуризувати валютні кредити на 20 млрд

09 лютого, 2016
Законодавство
37 тисяч українських сімей мають шанс реструктуризувати валютні кредити на 20 млрд

Міністерство фінансів України сподівається на підтримку Верховної Ради України при прийнятті законопроекту «Про реструктуризацію зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, отриманих на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)», підкреслюючи, що цей проект не несе загроз для банківської системи нашої країни.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на інформацію, оприлюднену на сайті відомства.

У міністерстві уточнюють, що законопроект №4004, узгоджений з 19 найбільшими банками країни, на частку яких припадає 75% активів банківської системи.

Мінфін нагадав, що проблема фактичної недоступність кредитування в економіці з-за великого обсягу проблемних кредитів заважає відновленню активного економічного зростання України, а також існує надмірна боргове навантаження на українські родини, які отримали іпотечні кредити ще до кризи 2008 року.

«Ми вважаємо, що потрібно реструктуризувати валютні кредити тільки тим громадянам, які отримували їх на придбання власного житла, і які, як наслідок, з-за неможливості оплатити кредит можуть залишитися без єдиного будинку. Тільки це буде справедливим по відношенню до інших громадян нашої країни, більшість з яких не брали кредитів, а жили за власними коштами», – наводяться в повідомленні слова міністра фінансів Наталії Яресько.

Нагадаємо, Кабінет міністрів затвердив пакет законопроектів для підтримки отримали валютні кредити громадян і підприємств. Законопроекти розроблені Міністерством фінансів спільно з Національним банком та Незалежною асоціацією банків України. У пакеті законопроекти «Про фінансової реструктуризації» і «Про реструктуризацію зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, отриманими на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)».

За оцінками Мінфіну, в рамках цих законів близько 37 тисяч сімей з кредитами на загальну суму понад 20 млрд грн зможуть провести реструктуризацію валютних іпотечних кредитів.

Що стосується реструктуризації боргів бізнесу, то, за оцінками експертів, загальна сума заборгованості компаній, які потраплять під дію цього механізму, становить близько 200 млрд грн.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, 5 лютого Рада проігнорувала законопроекти щодо банкрутства, що мали розглядатись на засіданні.

Коментарі
Додати коментар