До новин

НБУ запропонував Раді пом'якшити умови визнання банків неплатоспроможними

26 березня, 2015
Законодавство
НБУ запропонував Раді пом'якшити умови визнання банків неплатоспроможними

Національний банк України вніс на розгляд Верховної Ради законопроект, який дозволить не визнавати банки неплатоспроможними, якщо їх проблеми були викликані падінням курсу гривні після 6 лютого 2014 року.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі регулятора.

Метою законопроекту є зменшення впливу негативних явищ у банківській системі, спричинених девальвацією національної валюти, втратою довіри з боку вкладників та бойовими діями на сході держави.

"Відповідний законопроект було розроблено регулятором та за його ініціативи внесено на розгляд Верховної Ради України 20 березня 2015 року народними депутатами України – членами Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Верховної Ради України", - повідомив перший заступник голови Нацбанку Олександр Писарук.

Законопроектом передбачено право регулятора не відносити банк до категорії проблемних та неплатоспроможних, якщо зменшення розміру регулятивного капіталу, значення нормативу його достатності (адекватності), нормативів поточної та короткострокової ліквідності, збільшення обсягу негативно класифікованих активів банку були спричинені зростанням після 6 лютого 2014 року курсу іноземних валют до національної валюти України та/або формуванням резервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями після цієї дати.

У разі прийняття, вказані норми діятимуть 1 січня 2019 року.

"Банківській системі об’єктивно потрібен час для того, щоб відновити свої капітали. Тому Національний банк України ініціює зміни до закону, завдяки яким банки отримають час на відновлення їх нормальної діяльності, а також стимулює банки йти назустріч позичальникам в плані реструктуризації їх боргів", - додав заступник Валерії Гонтаревої.

За словами Писарука, законопроект було погоджено з Міжнародним валютним фондом.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, представник НБУ на засіданні фінансового комітету Верховної Ради заявив, що регулятор має намір переглянути умови, за якими банки визнаються проблемними і неплатоспроможними.

Джерело фото: business.ua

Коментарі
Додати коментар