До новин

Кабмін пропонує ВР змінити схему управління держбанками

02 березня, 2016
Законодавство
Кабмін пропонує ВР змінити схему управління держбанками

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді до розгляду законопроект № 4162 «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей управління державними банками».

Відповідний документ був зареєстрований в парламенті 26 лютого 2016 року, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Зокрема, законопроектом закріплюється, що державним банком вважається фінустанова, 100% статутного капіталу якої належить державі.

В уряді вважають, що прийняття цього закону удосконалить систему корпоративного управління в банках та забезпечить створення ізольованої від політичного впливу системи управління діяльністю державних банків через наглядові ради, що складаються виключно з незалежних директорів.

Так, держбанк утворюється за рішенням уряду. Витрати на формування статутного капіталу банку передбачаються в законі про Державний бюджет України на відповідний рік. Зазначається, що Кабмін зобов'язаний отримати позитивний висновок Національного банку України з приводу наміру заснування держбанку. Отримання висновку Національного банку України є обов'язковим також у разі ліквідації (реорганізації) державного банку, за винятком його ліквідації внаслідок неплатоспроможності.

Статут держбанку затверджується урядовою постановою.

Кабмін здійснює повноваження власника щодо акцій, які їй належать у статутному капіталі держбанку відповідно до цього закону, угоди про взаємодію, що укладається між Кабінетом міністрів України та державним банком на виконання цього закону, та статуту державного банку. При цьому вищим органом управління держбанку є наглядова рада, яка складається із семи незалежних членів, визначених на конкурсних засадах в порядку, встановленому урядом.

Порядок скликання, голосування, прийняття і оформлення рішень наглядової ради визначаються положенням про наглядову раду. Повноваження наглядової ради можуть достроково припинятись у разі невиконання ключових показників угоди про взаємодію.

Документом передбачається також, що у разі прийняття рішення про часткове або повне відчуження державою належних їй акцій держбанку, такий банк втрачає статус державного.

Нагадаємо, напередодні НБУ та Мінфін вирішили ліквідувати державний Родовід Банк через хронічну збитковість.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, через збитки держбанків їх керівники будуть притягатися до відповідальності.

Коментарі
Додати коментар