До новин

Центр комерційного права провів навчальний семінар для суддів госпсудів

09 березня, 2016
Законодавство
Центр комерційного права провів навчальний семінар для суддів госпсудів

1 березня 2016 року понад 60 суддів господарських судів з різних регіонів України зібралися разом під час навчального семінару, організованого Центром спільно з Національною школою суддів, щоб обмінятися досвідом та розглянути проблемні питання вирішення корпоративних спорів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Розпочав захід заступник Голови Вищого Господарського суду України Геннадій Кравчук. Він подякував організаторам та відзначив важливість подібного професійного навчання, яке сприяє формуванню сталої та передбачуваної практики врегулювання корпоративних конфліктів. Пан Кравчук звернув увагу присутніх, що 25 лютого 2016 року під час пленуму ВГСУ було прийнято постанову, якою узагальнено практику вирішення корпоративних спорів та надано деякі рекомендації господарським судам щодо розгляду справ у цій сфері.

Традиційно до участі у семінарі запрошено Національну Комісію з цінних паперів та фондового ринку, яка формує стратегію розвитку корпоративного управління в Україні. Отже, директор Департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР Максим Лібанов довів до відома суддів інформацію про останні зміни в Законі України «Про акціонерні товариства» та перспективи розвитку законодавства про компанії.

Далі навчання будувалося за принципом тренінгу, коли розгляд проблем корпоративного управління, що перетворюються на конфлікти, розглядаються через призму конкретних судових справ. Як показує досвід, така форма навчання забезпечує краще сприйняття матеріалу та дозволяє сформувати у суддів навички по застосуванню різних способів тлумачення норм права з метою прийняття справедливого рішення.

В ході семінару експерти Центру, а також  суддя ВГСУ Валерій Картере та головний спеціаліст ВГСУ Олеся Лукомська дали свої відповіді на  питання, що викликають складнощі у правозастосуванні, спираючись на чинне законодавство та передову європейську практику.

Судді відзначили, що наведені роз’яснення будуть використовувати у своїй подальшій роботі. Також учасники висловили бажання розглянути під час наступного семінару застосування похідного позову, взаємозв’язок корпоративних правовідносин з цивільними і кредитними правовідносинами та практику Європейського суду з прав людини щодо стягнення моральної шкоди у її порівнянні з національною.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, у ВГСУ розпочалася підготовка новообраних суддів місцевих госпсудів.

Коментарі
Додати коментар