До новин

Збиток ФК «Чорноморець» торік зріс у 2,7 разів

30 березня, 2016
Збитки
Збиток ФК «Чорноморець» торік зріс у 2,7 разів

За даними ПрАТ «Футбольний клуб «Чорноморець», його збиток за підсумками 2015 року збільшився в 2,7 разів – до 785 млн грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Торік обсяг активів компанії скоротився до 1,14 млрд грн. (-5,8%); статутний капітал лишився незмінним на рівні 600 млн грн.; довгострокові зобов’язання зросли до 926,4 млн грн. (+56,9%), поточні зобов’язання – до 205,4 млн грн. (+75,5%).

Серед кінцевих бенефіціарів ПрАТ «Футбольний клуб «Чорноморець» - нардеп Леонід Клімов.

Нагадаємо, за даними ПрАТ «Футбольний клуб «Шахтар» (Донецьк)», його збиток за підсумками 2015 року склав 867,6 млн грн., що на 19,5% менше, ніж було в 2014 році (1,077 млрд грн).

Обсяг активів склав 4,016 млрд грн. (+14,5%); непокритий збиток – 3,29 млрд грн (+22,5%); власний капітал – 3,315 млрд грн. (+9,3%); статутний капітал – 2,7 млрд грн (без змін).

Довідково:

Як повідомлялось раніше,  16 березня Приморський райсуд м. Одеси ухвалив рішення про стягнення з нардепа Леоніда Клімова на користь Нацбанку борг збанкрутілого "Імексбанку" по рефінансуванню на суму 309,85 млн грн. Сукупний борг «Імексбанку» перед НБУ сягає 3,5 млрд грн.

Торік у березні глава НБУ Валерія Гонтарева зазначала, що "половина Одеси - нерухомість Климова", "частина її знаходиться в заставі у НБУ, в тому числі, футбольний стадіон "Чорноморець". А ще – кілька об`єктів нерухомості, в т.ч. готель.

За даними фінзвітності «Імексбанку», його збиток за 2015 рік становив 9,77 млрд грн. Основна причина цього – відрахування до резерву під знецінення кредитів та коштів в інших банках, які склали 11,93 млрд грн. (при тому, що на 01.01.2015 обсяг активів фінустанови був на рівні 11,38 млрд грн).

За даними Фонду гарантування, на 01.03.2016 вкладникам «Імексбанку» було виплачено 4,12 млрд грн, (або 95,9% суми, що підлягає відшкодуванню). Як відомо, що відповідні компенсації вкладникам банків-банкрутів здійснюються, передусім, за рахунок коштів НБУ – позик, які він надає Фонду, та за рахунок монетизації держоблігацій, які для ФГВФО випускає Мінфін. Що тисне на ціни (розкручує інфляцію) та курс (провокує девальвацію).

Звернемо ще увагу, що українська «дочка» російського Сбербанку намагається стягнути зі структур Леоніда Клімова 1,05 млрд грн (зокрема, було рішення суду першої інстанції на користь фінустанови). А це означає, що НБУ та Сбербанк фактично конкуруватимуть за активи Клімова, щоб задовольнити свої кредиторські вимоги.

Знову ж таки, 14 березня Приморський райсуд м. Одеси задовольнив клопотання слідчого Національної поліції та наклав арешт на нежитлові приміщення 6-го поверху торгівельного комплексу, загальною площею 4 494,6 кв.м., розташовані за адресою: м. Одеса, вул. Пантелеймонівська, 25, які зареєстровані за ТОВ «Блек Сі Ріелті Груп». Суд заборонив будь-яке відчуження вказаного майна.

За вказаною адресою знаходиться торговий центр «Новий Привоз». Кінцевий бенефіціар ТОВ «Блек Сі Ріелті Груп» - Леонід Клімов.

Відповідно до ухвали суду, слідчі Головного управління Нацполіції в Одеській області проводять досудове розслідування в рамках кримінального провадження №12015160500000671 від 23.01.2016, яке зареєстровано до ЄРДР на підставі заяви начальника Управління безпеки ПАТ «Дочірній банк Сбербанку Росії» про відчуження невстановленими особами заставленого майна, яким це майно ввірене.

Як зазначається в документы, в ході досудового розслідування встановлено, що 15.07.2011 між ПАТ «Сбербанк» та АТ «ФК «Чорноморець» укладений договір кредитної лінії №14-В/11/44/ЮО, предметом якого є грошові кошти в сумі 76,4 млн дол., видані строком до 30.06.2018.

Як забезпечення за кредитним договором позичальник та інші підприємства, які входять до групи компаній «Примор`є» уклали іпотечні договори: з ТОВ «Сервісний центр «Чорноморець», АТ «Чорноморська транспортна компанія», ТОВ «Бізнес - Партнер Груп», ТОВ «Блек Сі Ріелті Груп» та ФК «Чорноморець», за умовами яких в іпотеку банку передані нежитлові приміщення, розташовані у м. Одеса, які гарантовані в умовах договору як такі, що перебувають у власність товариств, не відчужені, не перебувають під забороною чи арештом.

Разом з тим, встановлено, що у зв`язку із передачею АТ «ФК «Чорноморець» та АТ «Чорноморська транспортна компанія» належних їм будівель в статутний фонд ТОВ «Блек Сі Ріелті» та злиттям ТОВ «Сервісний центр «Чорноморець» і ТОВ «Бізнес - Партнер Груп» із зазначеним товариством, єдиним власником переданих в іпотеку об`єктів нерухомості та іпотекодавцем стало ТОВ «Блек Сі Ріелті Груп», з яким банк уклав додаткові угоди до договорів іпотеки.

Однак, всупереч обумовлених та узгоджених умов угод, як свідчать представники АТ «Сбербанк Росії» у своїй заяві, встановлено, що 07.05.2015 службові особи ТОВ «Блек Сі Ріелті Груп» без відома банку уклали форвардний контракт з компанією «Навіа Коммерс Інк.», за яким зобов`язались вчинити дії щодо відчуження майна, яке передано в іпотеку АТ «Сбербанк Росії» за іпотечними договорами.

Госпсуд Одеської області розглядає справу за позовом компанії «Навіа Коммерс Інк.» до ТОВ «Блек Сі Релті Груп» про примусове виконання форвардного контракту від 07.05.2015.

«Досудовим розслідування достеменно встановлено факт вчинення службовими особами ТОВ «Блек Сі Ріелті Груп» незаконних дій, спрямованих на відчуження заставленого майна. Крім того, компанія «Навія Комерс Інк.» є спорідненою структурою з окремими підприємствами групи компанії «Примор`є», яка в свою чергу є учасником ТОВ «Фрегат», засновником якої виступав бенефіціар групи компаній «Примор`є».

У зв`язку з викладеним, у органу досудового розслідування виникла необхідність у накладанні арешту на вказане в клопотання слідчого майно. В судовому засіданні слідчий довів, що існує реальна загроза зміни або знищення майна, зазначеного в клопотанні слідчого, тому просив слідчого суддю розглянути дане клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходиться дане майно», - констатується в ухвалі суду.

Коментарі
Додати коментар