До новин

Промінвестбанку потрібен ще капітал

30 березня, 2016
Збитки
Промінвестбанку потрібен ще капітал

Лютневої докапіталізації на $800 млн може бути недостатньо для порятунку Промінвестбанку – української «дочки» російського «Внєшекономбанку».

Про це пише російська ділова газета «Ведомости» з посиланням на три джерела, близькі до банку, ВЕБа і члена наглядової ради російської держкорпорації, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Промінвестбанку потрібна додаткова ліквідність для підтримки операційної діяльності, розповідають вони. Бракує банку і капіталу, продовжує один з них: в минулому році НБУ вимагав донарахувати понад $1 млрд резервів, а на початку лютого, за словами двох співрозмовників «Ведомостей», повідомив Промінвестбанк про можливе визнання його неплатоспроможним.

Щоб виконати вимогу, Промінвестбанку необхідна докапіталізація на $100 млн до 1 вересня і ще $100 млн в 2017 р., продовжують двоє співрозмовників «Ведомостей», а з урахуванням необхідності донарахування резервів за активами в Донецькій і Луганській областях до 100% і до 50% в материковій частини України сума може зрости до $650 млн.

В результаті за підсумками року очікується збиток Промінвестбанку в $765 млн, кажуть двоє співрозмовників «Ведомостей». Два попередні роки банк теж закінчив зі збитками.

За місяць - з 25 січня по 28 лютого - клієнти забрали з української «дочки» ВЕБа $98 млн, затримка поточних платежів клієнтів на 25 лютого оцінювалася в $120 млн, кажуть двоє співрозмовників «Ведомостей». Поточні резерви ліквідності ($48 млн) не покривають зобов`язання Промінвестбанку виплатити китайській CNBM 75,6 млн євро в 2016 р., констатують вони. Для поповнення ліквідності Промінвестбанк в березні продав ряд кримських активів з дисконтом, кажуть вони, не розкриваючи подробиць.

«Що стосується поточної ситуації в банку, Промінвестбанк провів збільшення капіталу, виконавши свій план щодо докапіталізації на 2016 г.», - йдеться у відповіді НБУ на запит «Ведомостей». Материнський банк забезпечує поточну підтримку ліквідності банку, повідомив НБУ. Інші питання український регулятор не коментує, посилаючись на банківську таємницю. Промінвестбанк не відповів на запит.

Після лютневої докапіталізації планується звернення до Нацбанку про відкликання повідомлення про можливе визнання банку неплатоспроможним, кажуть двоє співрозмовників «Ведомостей». Зупинка діяльності Промінвестбанку і його подальша ліквідація можуть привести до втрати всіх вкладених ВЕБом коштів, підкреслюють вони. Найгірший сценарій - з втратою майже всіх активів Промінвестбанку - принесе ВЕБу збитки в $3,4 млрд, писав Forbes з посиланням на матеріали до наглядової ради ВЕБа восени 2014 р.

На кінець III кварталу 2015 р. прямі ризики, пов`язані з Україною (в тому числі Промінвестбанку), ВЕБ оцінював в 23,4 млрд руб., створивши резерви в 6,5 млрд руб. на додаток до 17,1 млрд в 2014 р. Російська держкорпорація попереджала в звітності, що в разі погіршення ситуації в Україні якість кредитів, які видані третім особам для покупки цінних паперів, і кредитів, виданих металургійним компаніям, може погіршитися. Розмір таких кредитів (до резервування) на той момент досягав 560,9 млрд руб.

Про ситуацію з Промінвестбанком доповідали новому керівнику ВЕБа Сергію Горькову, знають двоє співрозмовників «Ведомостей». У ВЕБі утрималися від коментарів. Питання про надання Промінвестбанку додаткових коштів буде винесено на засідання наглядової ради ВЕБа, знає один зі співрозмовників «Ведомостей». Чергове засідання відбудеться сьогодні, але такого питання в порядку денному немає, каже він.

Проблеми Промінвестбанку можна розглядати ізольовано від ВЕБа, говорить аналітик Moody`s Олександр Проклов. Значна частина кредитів Промінвестбанку видана підприємствам на сході України, які зупинилися, нагадує він. Вирішення питання Промінвестбанку призведе до збитків для ВЕБа як в разі закриття проекту, так і в разі докапіталізації, підсумував Проклов.

Довідка: Збиток Промінвестбанку в 2015 році склав 18,06 млрд грн (у 2014 році - 5,95 млрд грн).

Співвідношення резервів Промінвестбанку до кредитного портфелю юросіб на 01.10.15 становило 29,6%, по фізособам - 102,9%. Разом з тим, за даними Fitch, на кінець І кварталу 2015 року в ПІБа частка NPLs (кредити з прострочкою більш ніж 90 днів) і реструктуризованих позик складала близько 92% кредитного портфелю. На кінець вересня значення нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу було на рівні 7,05% (за вимогами НБУ має бути не менше 10%).

У ІІ-ІІІ кварталі 2015 року Промінвестбанку довелося збільшити статутний капітал на 10,8 млрд грн – до 19 млрд грн. Судячи з усього, докапіталізація відбулася переважно за рахунок конвертації кредитів, раніше отриманих від материнської структури (тобто без фактично нових грошових вливань).

Нещодавно повідомлялося, що мажоритарний акціонер Промінвестбанку - російська держкорпорація "Внєшекономбанк" - ухвалив рішення про його докапіталізацію на 800 млн дол. - до 39 млрд грн - шляхом конвертації в капітал раніше виданих кредитів (тобто без нових грошових вливань).

"Ситуація з ліквідністю нормалізується. Вироблено план, в рамках якого буде проводитись робота з клієнтами", - йшлося в повідомленні банку.

Як відомо, «Внєшекономбанк» перебуває в скрутному фінансовому становищі. Потреба в його докапіталізації може сягати 1,5 трлн рублів. Наймовірніший варіант її проведення – випуск урядом Росії держоблігацій (ОФЗ). Після нещодавньої відставки глави ВЕБ фінустанова перейшла під "опіку" Сбербанку.

09 березня правління НБУ ухвалило рішення про надання Промінвестбанку кредиту на 200 млн грн. під заставу держоблігацій за результатами тендеру.

Коментарі
Додати коментар