До новин

Об'єднана гірничо-хімічна компанія продавала титан через прокладку, що призвело до 100 млн збитків, - НАБУ

20 квітня, 2016
Збитки
Об'єднана гірничо-хімічна компанія продавала титан через прокладку, що призвело до 100 млн збитків, - НАБУ

Національне антикорупційне бюро встановило, що в 2015 році ДП «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК) продала 92% титанової продукції не кінцевим споживачам (відомим міжнародним компаніям), а прокладці – «Bollwerk Finanzierungs - und Industriemanagement AG». Загальна вартість цих поставок склала близько 700 млн гривень, а збитки від непотрібної ланки в угодах перевищили 100 млн гривень.

Про це йдеться в ухвалі Солом'янського суду Києва від 28 березня 2016 року, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Першу інстанцію».

Цим рішенням суд надав доступ компетентним органам Австрії до рахунків фірми «Bollwerk Finanzierungs - und Industriemanagement AG» в «Raiffeisen Bank International AG».

Згідно з судовими матеріалами, НАБУ розслідує факти зловживання службовим становищем менеджментом держпідприємства «Об'єднана гірничо-хімічна компанія». Нібито, у 2015 році вони уклали договори на поставку продукції за заниженою вартістю, в результаті чого треті особи отримали неправомірну вигоду на суму понад 100 млн. гривень.

Кримінальне провадження було відкрито за заявою екс-міністра економічного розвитку і торгівлі України Айвараса Абромавичуса.

Слідчими встановлено, що протягом січня-вересня 2015 року між ОГХК та австрійською компанією «Bollwerk Finanzierungs - und Industriemanagement AG» було укладено дев'ять зовнішньоекономічних контрактів на поставку ільменітового, рутилового та цирконієвого концентратів – сировини для виготовлення титану.

В рамках експортних контрактів з «Bollwerk Finanzierungs - und Industriemanagement AG» їй в 2015 році було поставлено продукції на 688 млн гривень.

Вартість поставки була на 15-55% нижче від світових середньоринкових цін.

Зокрема, згідно контракту №02 / 15-1 від 21.01.2015 укладеного між ОГХК і «Lincoln Electric Europe SL» (Іспанія), вартість рутилового концентрату склала 895-910 доларів за 1 тонну, вартість цирконової концентрату — 1050-1100 доларів за тонну, ільменітового — 350 доларів за тонну.

У свою чергу, продукція для «Bollwerk Finanzierungs - und Industriemanagement AG» поставлялася по іншому прайсу: рутиловий концентрат — 605-700 доларів за тонну, цирконовые концентрат — 850-950 доларів за тонну, ільменітовий концентрат — 62-200 доларів за тонну.

Отриману за заниженими цінами продукцію, компанія «Bollwerk Finanzierungs - und Industriemanagement AG» продавала безпосереднім виробникам вже з оглядкою на ринок, отримуючи прибуток від різниці між закупівельною ціною і ціною реалізації.

При цьому доведено, що ОГХК отримувала оплату за товар від «Bollwerk Finanzierungs - und Industriemanagement AG» а постачала його безпосередньо відомим іноземним компаніям титанової, хімічної галузей та машинобудівної галузей.

Зокрема, згідно з додатками до контракту від 20 січня 2015 року, вантажоодержувачами продукції були вказані «Conacro Alambres y Soldaduras SA» (Buenos Aires, Argentina), «Nitrocor SA» (Tamps, Mexico), «Hascor USA Inc .»(Rockville, USA),»Trebol Brazil Ltda»(Rio Claro, Brazil),»Bavaria Schweisstechnim»(Wiesenweg, Germany),»LKAB Minerals Asia Pacific Ltd»(Wancai, Hong Kong),»Shanghai Shen»(Shanghai , China), «CFMEX Minerales SA de C. V.»(Monterrey, Мехисо),»Guzman Global S. L.»(Valensia, Spain),»Rasin Yuksel Arda Ardamin»(Istanbul, Turkey),»Корпорація ВСМПО-Авісма»(Росія) та інші.

У 2015 році на фірму-посередник «Bollwerk Finanzierungs - und Industriemanagement AG» доводилося 92% від усіх експортних операцій «Об'єднаної гірничо-хімічної компанії» з постачання титановим сировиною. В результаті виконання цих контрактів, ОГХК було завдано збитків у вигляді недоотриманих коштів на суму понад 103 млн гривень (еквівалентно 3,6 млн євро).

Коментарі
Додати коментар