До новин

Нацбанк ліквідує банк екс-нардепа через відмивання грошей

01 вересня, 2016
Ліквідація
Нацбанк ліквідує банк екс-нардепа через відмивання грошей

НБУ повідомив, що 30 серпня 2016 року ухвалив рішення №239-рш про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «КСГ Банк» «за систематичні порушення законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, зокрема за здійснення ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу».

Про це інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація повідомила прес-служба Національного банку України.

«Національний банк під час останньої перевірки встановив, що ПАТ «КСГ Банк» втілював схеми, пов`язані з конвертацією безготівкових коштів у готівку. У цих операціях було задіяно юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та кредитні спілки. Учасники схем проводили низку транзакцій, метою яких були багатомільйонні перекази на рахунки клієнтів банку – фізичних осіб та подальше переведення коштів у готівку. За наявною в банку інформацією щодо фінансового стану, ці клієнти були неспроможні здійснювати фінансові операції в таких обсягах. Крім того, виявлено низку осіб, паспорти яких вказані як втрачені, або за серією та номером паспорта значиться інша особа», - говориться в повідомлені.

Також речники регулятора повідомляють, що фізичні особи, задіяні в цій схемі, згідно з банківською документацією делегували свої права щодо розпорядження рахунком одному клієнту – фізичній особі, на яку банком випущено понад 500 додаткових платіжних карток. Паспорт цієї особи згідно з даними правоохоронних органів значиться як викрадений.

«Інформація щодо фінансових операцій клієнтів ПАТ "КСГ Банк" буде надана правоохоронним органам найближчим часом», - обіцяє НБУ.

Ліквідація банку не матиме впливу на стабільність фінансового ринку, зважаючи на обмежену кількість клієнтів та незначні обсяги активів. Загальна кількість вкладників банку – фізичних осіб становить приблизно 1200 осіб, близько 95% з яких отримують свої вклади в повному обсязі.

Згідно з офіційною інформацією НБУ, основні акціонери банку – Сергій і Ксенія Касьянови (по 33,46%) та Олександр Шепелєв (16,39%).

Нагадаємо, відповідно до ухвали Печерського райсуду м.Києва від 06 червня ц.р., 11.03.2016 він задовольнив клопотання слідчого СБУ й надав дозвіл на проведення позапланової перевірки ПАТ «КСГ Банк», усіх його філій та відділень за період з 01.01.2014 р. по 01.03.2016 р., проведення якої було доручено «службовим особам Фонду гарантування вкладів фізосіб у строки, встановлені Податковим кодексом».

У подальшому Фонд гарантування звернувся із заявою, в якій просив роз`яснити ухвалу від 11.03.2016, обґрунтовуючи свої доводи тим, що повноважень щодо проведення документальної перевірки банку на предмет своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), а також дотримання валютного та іншого законодавства Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не має, а лише має право здійснювати перевірку банку щодо контролю за виконанням ним зобов`язань у зв`язку з участю в системі гарантування вкладів фізичних осіб.

Натомість суд вказав, що «за своїм змістом ухвала є зрозумілою».

 «Зі змісту листа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб вбачається намагання останнього у позапроцесуальний спосіб оскаржити ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 11.03.2016 року та змінити її зміст.

За таких обставин у задоволенні заяви Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про роз`яснення ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 11.03.2016 року слід відмовити», – констатується в ухвалі цього суду від 06.06.2016 р.

У І півріччі 2016 року «КСГ Банк» декларував прибуток 340 тис. грн. На кінець червня обсяг його активів становив 459,4 млн грн, обсяг коштів клієнтів – 232,5 млн грн (кошти фізосіб – 54,2 млн грн).

За офіційними даними, на 27.01.2016 р. основними акціонерами «КСГ Банку» були Сергій Касьянов з дружиною (разом контролювали 66,9% акцій банку). С. Касьянов контролює компанію KSG Agro. У 2015 році холдинг домовився з Укрсоцбанком про реструктуризацію боргу на 7 млн дол., у І кварталі 2016 р. – з «Кредіа Агріколь» по боргу на 3 млн дол. У квітні повідомлялося, що KSG Agro та міжнародні кредитори (в т.ч. банки, експортні кредитні агентства, міжнародні постачальники) підписали попередні листи про наміри, пов’язані з реструктуризацією боргів, на загальну суму близько 20 млн дол. Чистий прибуток KSG Agro в І півріччі склав 2 млн дол., тоді як за 2015 рік був збиток 2,2 млн дол.

На 27.01.2016 р. серед акціонерів «КСГ Банку» з часткою 16,39% фігурував і Олександр Шепелєв – екс-нардеп, якого правоохоронці підозрюють у низці злочинів, у т.ч. щодо розкрадань коштів у «Родовід Банку». Росія відмовила Україні в його екстрадиції. Нещодавно в Генпрокуратурі заявляли, що Шепелєв з 2014 року працює на ФСБ.

Коментарі
Додати коментар