До новин

СЕТАМ розпочинає реалізацію арештованих земельних ділянок

06 жовтня, 2016
Продаж
СЕТАМ розпочинає реалізацію арештованих земельних ділянок

Державне підприємство СЕТАМ з 5 жовтня розпочинає реалізацію заарештованих Державною виконавчою службою земельних ділянок.

Про це повідомляє кореспондент інформаційного порталу Банкрутство & Ліквідація.

Генеральний директор СЕТАМ Віктор Вишньов нагадав під час прес-конференції у Києві середу, 5 жовтня 2016 року, що в Україні набрав чинності закон про виконавче провадження, і це відкриває новий напрямок реалізації майна – продаж заарештованих земельних ділянок. «На сьогодні всі земельні ділянки, заарештовані державними виконавцями, можуть бути виставлені на продаж, але за винятком земель сільськогосподарського призначення, які перебувають під мораторієм», - сказав він.

За словами директора СЕТАМ, це дозволить запустити в обіг велику кількість земельних ділянок, які тривалий час залишався без руху – тільки у Києві їх налічується близько 3 сотень, а скільки їх в цілому по Україні, він навіть не зміг припустити.

Віктор Вишньов додав, що СЕТАМ вже провів переговори з банками, які є основними власниками заарештованої землі, і запропонував їм знову звернеться до Державної виконавчої служби за стягненням ділянок, і після опису та оцінки вони можуть бути виставлені на продаж. Надходження цієї землі в продаж очікується вже в кінці жовтня.

За словами Віктора Вишньова, СЕТАМ прагне надавати послуги з реалізації майна на електронних аукціонах будь-яким замовникам, в тому числі - з продажу майна, яке було у вжитку. «Ми пропонуємо нашим замовникам гнучке програмне забезпечення, яке дозволяє продати з підвищенням ціни майже будь-який актив», - сказав він. Зараз СЕТАМ прагне налагодити співпрацю з працюючими комерційними банками, які зацікавлені в реалізації наявного у них майна. «Вже у нас укладені угоди з Національним банком України, з Державним пенсійним фондом Національного банку, і, крім того, серед комерційних банків нашими партнерами є ПУМБ, «Кредит Дніпро» і «БМ Банк», - уточнив він і додав, що ще з декількома банками йде процес підписання угод.

Також СЕТАМ почав надавати послуги з реалізації на електронних торгах майна компаній. Зокрема, 21 вересня СЕТАМ підписав договір про реалізацію майна компанії «Національна енергетична компанія «Укренерго», і вже 30 вересня був виставлений перший лот (брухт чорних металів), який при стартовій ціні у 7,38 млн гривень було продано за 8,08 млн гривень. Віктор Вишньов сказав, що СЕТАМ проводив цей аукціон в умовах обмеженого часу – лот знаходився в системі на демонстрації лише 10 днів. «Надалі ми плануємо разом з «Укренерго» не поспішати з цим процесом, і, таким чином, зможемо ще більше учасників залучити до цього аукціону», - сказав він.

СЕТАМ також планує розпочати співпрацю з продажу зайвого або непотрібного майна і з органами місцевого самоврядування. «Можна продавати не тільки фізичні активи, а й права, наприклад, права оренди, права користування, і так далі», - сказав він.

СЕТАМ вже запустив добровільний продаж майна юридичних і фізичних осіб, і перші лоти - об'єкти нерухомості - вже знаходяться в системі, їх продаж стартує в середині жовтня. При цьому Віктор Вишньов зазначив, що СЕТАМ отримає винагороду тільки за успішний продаж майна, тому продавці не несуть ризиків додаткових витрат.

Станом на сьогодні СЕТАМ реалізував майна на 1,3 млрд гривень. «Таким чином, наші плани отримати до кінця року 2 млрд гривень не видаються нам такими вже далекими. У жовтні-листопаді у нас буде достатньо багато цікавих лотів», - сказав Віктор Вишньов. Він уточнив, що СЕТАМ продав 11 тис. лотів, з яких 6,5 тис. лотів було продано за ціною вище за стартову, а середнє перевищення ціни продажу над стартовою склало 26%.

 

Коментарі
Додати коментар