До новин

"Хліб інвестбуд" визнаний банкрутом

22 квітня, 2015
Ліквідація
"Хліб інвестбуд" визнаний банкрутом

Господарський суд міста Києва 8 квітня 2015 року своєю постановою визнав найбільшого зернотрейдера 2011 року ТОВ "Хліб Інвестбуд" банкрутом і відкрив щодо нього ліквідаційну процедуру.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на ухвалу суду у справі №910/1405/14.

Ліквідатором суд призначив Андрія Вершиніна.

За інформацією видання ДС, на момент входження на ринок "Хліб інвестбуд" на 49% належав Торговому дому "Укрхлібпродукти" - "дочці" державної компанії "Хліб України", і на 51% - київській фірмі "Каласар". Останню на паритетних засадах контролювали структури російського Внешэкономбанку і швейцарська Trade House Ukrainian Food AG, за якою, за чутками, стояв сам екс-міністр МінАПК Микола Присяжнюк. Саме він створив для аграрного новачка тепличні умови, забезпечивши йому отримання найбільших квот на експорт зерна.

Наприкінці 2012 року після додаткової емісії більше частку більше 97% в компанії сконцентрувала кіпрська Aldzas Investments, а її новим куратором став Ігор Філіпенко - колишній радник Миколи Присяжнюка. Після цього компанія залишилась без підтримки міністерства.

2013 року "Хліб інвестбуд" вже фактично перестав вести профільну діяльність, а в 2014 році компанія майже померла: в березні минулого року за позовом Ощадбанку суд порушив провадження у справі про банкрутство. У червні 2014 року суд затвердив реєстр вимог кредиторів до боржника: загальна заборгованість "Хліб Інвестбуду" перед державними кредиторами наблизилася до півмільярда гривень.

Проте комітет кредиторів на чолі з державним Ощадбанком не поспішав з ліквідацією свого боржника, даючи можливість розпоряднику майна вести роботу з повернення дебіторської заборгованості. Однак цей процес особливих успіхів не дав, тому за поданням Ощадбанку був запущений процес ліквідації скандальної компанії.

Призначений судом ліквідатор Андрій Вершинін повідомив, що поки тільки приймає справи у колишнього розпорядника майна "Хліб Інвестбуду", і не може оцінити перспективи повернення боргів.

"Але компанія точно не "пустишка" - деякі активи в ній є, і борги будуть гаситися", - зазначив Вершинін.

Втім, шансів на те, щоб повернути хоча б п'яту частину своїх грошей, у кредиторів небагато. Дебіторська заборгованість "Хліб Інвестбуду" на початок минулого року становила менше 100 млн гривень і більшу її частину вже можна вважати безнадійною. А основні засоби компанії до початку банкрутства вже були майже на нулі.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, з початку квітня щодо 68 підприємств-банкрутів відкрито ліквідаційну процедуру.

Коментарі
Додати коментар