До новин

На Прикарпатті продовжили ліквідацію підприємства, що харчувало школярів цілого міста

12 грудня, 2016
Ліквідація
На Прикарпатті продовжили ліквідацію підприємства, що харчувало школярів цілого міста

Понад півтора року триває ліквідація спеціалізованого комунального підприємства ТВО «Школяр», яке організовувало харчування учнів у міських школах.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Вікна».

Днями на сесії депутати знову продовжили термін ліквідації ще на півроку, за яких, прогнозовано, зростуть борги КП, адже з нового року суттєво зростає мінімальна заробітна плата. Щоб завершити процес ліквідації, потрібні вливання з міського бюджету на погашення боргів КП. Адже вже сьогодні постачальники обіцяють намети та акції протесту під міською радою.

У березні 2015 року депутати Калуської міської ради вирішили ліквідувати КП «ТВО «Школяр», яке харчувало учнів міських шкіл.

«У березні 2015 року міськрада вирішила ліквідувати ТВО «Школяр». Також було створено комісію по ліквідації комунального підприємства, — розповів на сесії Калуської міської ради голова Фонду комунального майна Олександр Челядин. —  У березні 2016 року були винесені зміни до комісії, бо відбулися певні кадрові зміни. І там же ж, на тій сесії, було запропоновано обмежити термін ліквідації до шести місяців. Ще було одне рішення про перелік майна для відчуження на аукціоні. Зараз голова ліквідаційної комісії звернулася до Фонду комунального майна про продовження терміну ліквідації ще на півроку і про затвердження проміжного ліквідаційного балансу ТВО «Школяр».

За словами Олександра Челядина, ще півроку тому він був проти встановлення обмежувального терміну для ліквідації КП. Нині підприємство має боргів на ледь не мільйон гривень.

Ще на момент прийняття рішення про ліквідацію «Школяра» директор ТВО Тетяна Вальнюк повідомила: у 2011 році, коли вона очолила підприємство, воно мало боргів майже на 400 тисяч гривень. З того часу борги тільки зростали. Тетяна Вальнюк пояснила: підприємство з 1 січня 2011 року змушене було сплачувати за комунальні послуги, чого не було раніше.

Нині, за словами Олександра Челядина, загальний борг «Школяра» становить понад 900 тис. гривень.  З них 427 тис. гривень — борг перед постачальниками, 38 тис. гривень — це борг із заробітної плати і податків, решта — борг за комунальні послуги. Плюс штрафні санкції.

«На аукціоні було продано майно і виручено 141 тис. гривень. Після рішення Калуської міської ради можна буде передати їх на баланс ТВО «Школяр», щоб вони покрили певні заборгованості. Половина коштів піде на зарплату, а половина — на погашення боргу постачальникам», — наголосив Челядин.

Упродовж усієї процедури ліквідації комунального підприємства директор та бухгалтер ТВО отримують заробітну плату. Відтак, з нового року зростуть борги не тільки із зарплати, але й — податки та штрафні санкції. Між тим, українське законодавство регламентує процедуру ліквідації, але — не її терміни. Відтак, процедура ліквідації може тривати ще не один місяць.

«Спочатку казали, що не можуть продати майно. Тепер ніби продали. Обіцяли що востаннє продовжують термін ліквідації», — зазначив голова депутатської комісії з питань бюджету Юрій Тимків.

«Якщо майна підприємства, що ліквідується, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, запроваджується процедура банкрутства. У цьому випадку ліквідаційна комісія повинна звернутися до Господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. Наразі у «Школяра» кредиторська заборгованість складає 912,5 тис. гривень при вартості майна підприємства 386,5 тис. гривень. Однак, заступник міського голови Руслана Вайда повідомила, що у підприємство будуть додатково вливати кошти для погашення заборгованості», — повідомив депутат міської ради Андрій Найда.

Голова Фонду зазначає: якусь частину боргу «Школяра» міська рада може списати. Але із постачальниками та працівниками потрібно буде розрахуватися.

Коментарі
Додати коментар