До новин

Суд дав кредитну відстрочку «Азовмашу» через АТО

05 травня, 2015
Борги
Суд дав кредитну відстрочку «Азовмашу» через АТО

Київський апеляційний господарський суд 7 квітня 2015 року своєю постановою відстрочив погашення заборгованості «Азовмашу» перед Альфа-Банком за кредитною лінією, що створило прецедент для підприємств-боржників, розташованих у прифронтовій зоні.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на РБК-Україна.

Таке рішення суду у справі №910/196/15-г може стати лазівкою для всіх підприємств-боржників банків, які розташовані на прилеглих до зони АТО територіях.

Так, згідно з рішенням суду, колегія суддів прийняла рішення про те, що наявність у «Азовмашу» проблем з виконанням зобов'язань по кредиту перед банком ще до початку проведення АТО – «було викликане складними економіко-соціальними умовами», які можна вважати обставинами непереборної сили.

У рішенні суду сказано, що такі несприятливі суспільно-політичні події, на які посилається «Азовмаш», підтверджені «державою в законодавчих актах (Закон України 2 вересня 2014 року № 1669-VII «ПРО заходи тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції і правових актів про початок проведення АТО».

При цьому, як випливає з постанови апеляційного госпсуду Києва, для прийняття такого рішення суддям не потрібно пред'являти документи, що підтверджують факт впливу на підприємство військових дій, соціальних протестів або погіршення умов для виробництва і збуту продукції.

Таким чином, у суді створено прецедент, за яким будь-яке підприємство, що знаходиться поруч із зоною проведення АТО і винне банкам кошти, має підстави домогтися зміни умов кредитного договору на свою користь. Так, згідно з рішенням суду, «Азовмашу» вдалося відстрочити сплату боргу по двох траншах – до 31 грудня 2015 року, і ще за одним траншем – до 31 грудня 2016 року.

«Внести зміни до договору про відкриття кредитної лінії №133 МВ/13 від 04 жовтня 2013 року, укладеного між ПрАТ «Торговий дім «Азовзагальмаш» та ПАТ «Альфа-Банк» в частині строків (термінів) повернення траншів, наданих ПрАТ «Торговий дім «Азовзагальмаш», - йдеться у постанові суду.

Нагадаємо, раніше «Азовмаш», який контролює родина Юрія Іванющенка, звернувся до суду з вимогою відтермінувати за банківськими кредитами у зв'язку з проведенням АТО в частині Донецької області. Першу інстанцію Госпсуду Києва представники Іванющенка програли - суд визначив, що до моменту початку АТО «Азовмаш» вже мав значну прострочену заборгованість перед одним з комерційних банком в розмірі 18,3 млн доларів із загальної кредитної лінії в розмірі 27 млн доларів. Загальна кредиторська заборгованість «Азовмашу» оцінюється експертами в 564,4 млн. дол.

У ЗМІ також обговорюється інформація про те, що паралельно з вирішення питання за невиплаченими кредитами, власники «Азовмашу» переносять виробництво на територію Росії, де вже практично налагоджено випуск і реалізація окремих видів продукції.

Експерти ринку та банкіри відзначають, що якщо не буде вжито заходів, то найближчим часом українська економіка втратить великого промислового виробника, кредитори не зможуть повернути свої вкладення, а регіон втратить робочі місця і соціальну стабільність.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, у «Азовмашу» з'явився план уникнення банкрутства.

Коментарі
Додати коментар