До новин

S&P знизило рейтинг «Укрзалізниці»

06 травня, 2015
Збитки
S&P знизило рейтинг «Укрзалізниці»

Служба кредитних рейтингів агентства Standard & Poor's знизила довгострокові кредитні рейтинги оператора «Укрзалізниці» за зобов'язаннями в іноземній і національній валюті з «ССС-» до «СС» з прогнозом зміни рейтингів - «Негативний».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Ми також знизили рейтинги випуску пріоритетних забезпечених нот участі в позиці терміном погашення в 2018 році, випущених фінансовим спецюрособою Shortline PLC, з «ССС-» до «СС», - йдеться в повідомленні.

Згідно з ним, це обумовлено тим, що уряд України заявив про свій намір реструктурувати комерційний борг за зобов'язаннями в іноземній валюті, у тому числі єврооблігацій на суму 500 млн доларів випущених «Укрзалізницею».

«Відповідно до наших критеріїв, ми очікуємо, що будемо класифікувати таку реструктуризацію нот як подію, рівнозначну дефолту. Тому ми вважаємо, що дефолт за борговими зобов'язаннями «Укрзалізниці» в іноземній валюті практично неминучий», - відзначає агентство.

Крім того, в рамках рейтингової оцінки агентство переглянуло оцінку ймовірності надання компанії своєчасної та достатньої підтримки з боку держави у разі складної фінансової ситуації з «високої» до «помірно високої».

«В даний час ми більшою мірою, ніж раніше, сумніваємося в тому, що український уряд зможе надати підтримку «Укрзалізниці», - повідомляє S&P.

Агентство також відзначає значні потреби «Укрзалізниці» в капітальних витратах на модернізацію та оновлення інфраструктури та транспортного парку. Нещодавнє підвищення тарифів, на думку S&P дозволить «Укрзалізниці» частково компенсувати скорочення обсягу вантажного і пасажирського потоку, пов'язаного з погіршенням економічної ситуації.

«Разом з тим такого підвищення тарифів недостатньо для відновлення руху на ушкодженій донецькій ділянці залізниці і компенсації втраченого прибутку в результаті припинення обслуговування», - йдеться в повідомленні.

S&P також додає, що прогноз «Негативний» по рейтингах «Укрзалізниці» відображає вірогідність того, що воно знизить довгострокові кредитні рейтинги компанії до «SD» (selective default) і рейтинг випуску єврооблігацій до «D» (default) після закінчення реструктуризації.

«Наш прогноз також враховує нашу думку про те, що компанія має дуже невеликий запас по ковенантам, передбаченим у документації щодо випуску облігацій, і що вона може порушити ці ковенанти за станом на кінець 2014 року. Ми можемо зробити позитивну рейтингову дію відносно «Укрзалізниці», якщо реструктуризація не буде проведена, однак ми вважаємо такий сценарій дуже малоймовірним», - резюмує агентство.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, «Укрзалізниця» отримала за 1 квартал 2,4 млрд грн збитків від пасажирських перевезень.

Коментарі
Додати коментар