До новин

Яресько звинуватила кредиторів у затягуванні реструктуризації українського держборгу

13 травня, 2015
Борги
Яресько звинуватила кредиторів у затягуванні реструктуризації українського держборгу

Глава Міністерства фінансів Наталія Яресько заявляє, що кредитори сильно затягують переговорний процес щодо реструктуризації українського державного боргу, розпочатого урядом України в березні поточного року.

Про це вона заявила журналістам, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на УНІАН.

«Я думаю, що кредитори дуже тягнуть. Вони не підійшли з тим розумінням до ситуації у фіскальній та фінансовій сфері, якого я б хотіла», - сказала вона.

За словами Яресько, незважаючи на те, що переговорний процес поки що не закінчено, завершити його необхідно до ради директорів Міжнародного валютного фонду.

«Процес не закінчено. Я думаю, що вони розуміють, що нам необхідно це зробити вчасно, тому що ми хочемо домовитися з МВФ щодо другого траншу. У нас немає зайвої валюти, вони зрозуміють, що наша ситуація серйозна і потребує вирішення цієї проблеми. Можливо, не так скоро, як хотілося б – наприкінці травня, але в червні, до «борду» МВФ ми повинні досягти домовленостей», - сказала Яресько.

Нагадаємо, Україна почала переговори щодо реструктуризації частини держборгу загальним обсягом 23 млрд дол. 13 березня – відразу ж після схвалення програми кредитування економіки країни на 17,5 млрд дол. з боку Міжнародного валютного фонду.

Кабінет міністрів України за пропозицією Міністерства фінансів 4 квітня затвердив перелік боргових зобов'язань для проведення реструктуризації, яка повинна привести до того, що співвідношення державного боргу до ВВП не перевищуватиме позначку в 71% до 2020 року, а боргове фінансування бюджету становитиме не більше 10% ВВП. Реструктуризація торкнеться зовнішніх боргів, накопичених до 28 лютого 2014 року, і включатиме частину зовнішнього боргу України, гарантовані державою зовнішні борги і квазісуверенні борги – єврооблігації державних банків, «Укрзалізниці», міста Києва.

Поки що Україна не виставляла якихось чітких пропозицій до кредиторів, обмежившись засвідченням, що всі кредитори будуть в рівних умовах. Водночас, на думку ряду експертів, однією з можливих пропозицій стане списання частини боргу в розмірі 30-35%. Це умова поки що є неприйнятною для кредиторів.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк зазначив, що розраховує на конструктивну роботу з кредиторами, які повинні стати не так кредиторами України, як її помічниками.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, комітет кредиторів розчарований відсутністю прогресу в переговорах про реструктуризацію зовнішнього боргу України.
Коментарі
Додати коментар