До новин

«Укрзалізниця» завдає державі збитків на 8 мільярдів гривень щороку – експерт

08 листопада, 2017
Збитки
«Укрзалізниця» завдає державі збитків на 8 мільярдів гривень щороку – експерт

Колишній заступник міністра інфраструктури Володимир Шульмейстер вважає, що залізниці потрібен кваліфікований менеджмент та підтримка держави, оскільки кожного року УЗ завдає державі збитків на суму близько 8 млрд гривень.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на «Радіо Свобода».

Шульмейстер стверджує, що «Укрзалізниця» щорічно завдає державі 8 млрд гривень збитків через неефективну господарську діяльність та занижену вартість перевезень.

«Ця діра сьогодні перекривається крос-субсидуванням за рахунок вантажних перевезень. Аби зменшити цю діру, зменшити крос-субсидування, треба підвищувати ціну на перевезення, це перший варіант. Другий варіант: збільшувати ефективність роботи «Укрзалізниці». В обох напрямках є чим займатись», – констатує він.

Шульмейстер визнає, що вартість квитків на перевезення не покриває собівартості, хоча й визнає, що конкретні цифри Міністерству інфраструктури не були відомі, коли він працював у цьому відомстві. Однак, зауважує чиновник, у збитковості підприємства є й провина держави.

«Держава ігнорує «Укрзалізницю» з точки зору компенсації так званих пільгових перевезень. Пільгові перевезення в 2015 році держава компенсувала приблизно на 30%. В 2016 році компенсації були менші, приблизно 15%. На сьогодні компенсація пільговиків по «Укрзалізниці» – це всього приблизно 8%», – пояснює він.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Сбербанку не вдалося стягнути з «Укрзалізниці» 1,5 мільярди.

Коментарі
Додати коментар