До новин

«Нафтогазу» дозволили відключати банкрутів і продавати борги

18 травня, 2015
Борги
«Нафтогазу» дозволили відключати банкрутів і продавати борги

Народні депутати ухвалили закон, який зокрема дозволяє НАК «Нафтогаз України» відмовити споживачу в укладенні договору на постачання природного газу в разі, коли стосовно цього споживача порушено справу про банкрутство.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Укрінформ».

Загалом закон стосується стабілізації фінансового стану Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» в цілому.

Документ, яким впроваджуються додаткові заходи підвищення платіжної дисципліни, підтримали 243 нардепи.

«Метою законопроекту є стабілізація фінансового стану НАК «Нафтогаз України», досягнення якої можливе шляхом надання компанії дієвих інструментів стягнення заборгованості споживачів за природний газ та ефективних механізмів впливу на підприємства боржників», - йдеться у пояснювальній записці.

Зокрема, вносяться зміни до закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». «Гарантований постачальник має право відмовити споживачу в укладенні договору на постачання природного газу в разі, коли стосовно цього споживача порушено справу про банкрутство», - зазначається в проекті закону.

Теплогенеруючі та теплопостачальні організації, які для виробництва теплової енергії купують природний газ у гарантованого постачальника, повинні щомісяця здійснювати попередню оплату гарантованому постачальнику. Оплата теплової енергії шляхом перерахування коштів на інші рахунки забороняється.

«Газопостачання об'єктів у сфері теплопостачання припиняється у разі порушення теплогенеруючими, теплопостачальними організаціями строку розрахунків за спожитий природний газ та/або відбору природного газу за відсутності у таких організацій планового обсягу поставки природного газу на поточний місяць, що виділяється постачальником згідно з договором на постачання природного газу», - йдеться в документі.

Крім того, вносяться зміни до закону «Про виконавче провадження» щодо вдосконалення процедури стягнення заборгованості.

«Звернення стягнення на майно (у тому числі майнові та інші речові права), надане в заставу для забезпечення виконання зобов'язань за договором купівлі-продажу природного газу, а також на інше забезпечення виконання зобов'язань здійснюється гарантованим постачальником у разі, коли прострочення оплати споживачем за спожитий природний газ перевищує 2 місяці», - йдеться у проекті.

«Нафтогаз» також може продавати право стягувати борги: «Право вимоги щодо заборгованості споживачів природного газу перед Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» та/або перед її дочірнім підприємством, що здійснювало постачання природного газу на підставі ліцензії, може бути продано (відчужено) на користь третіх осіб шляхом проведення аукціону за методом зниження ціни лота за ціною, яка може відрізнятися від балансової вартості».

Як зазначив заступник голови Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ігор Насалик, заборгованість НАК «Нафтогаз України» перевищує 19,6 млрд грн. За його словами, 6 млрд грн - різниця в тарифах, 13 млрд грн - заборгованість населення.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, за перший квартал «Нафтогаз» отримав 21,9 млрд грн збитку.

Коментарі
Додати коментар