До новин

Коболєв назвав суму збитків від припинення транзиту російського газу

11 квітня, 2018
Збитки
Коболєв назвав суму збитків від припинення транзиту російського газу

Припинення транзиту російського газу через Україну завдасть шкоди економіці країни в розмірі 3,5 мільярда доларів.

Про це глава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв розповів в інтерв'ю DW, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Приблизно 3,5 млрд доларів. Десь 2-3 відсотки від ВВП. Це буде дуже болісно», - відповів Коболєв на питання журналіста про збитки у разі припинення транзиту російського газу через Україну.

За його словами, Росія прагне придушити Україну економічним шляхом.

«Як мінімум економічно, при м'якому сценарії. При жорсткому мова йде про військові дії», - повідомив Коболєв.

У 2017 році обсяг транзиту природного газу по території України досяг рекордного значення за останні 7 років.

Українською ГТС протранзитовано 93,5 млрд кубометрів природного газу для європейських споживачів, що на 13,7% перевищує аналогічний показник 2016 року.

Контракт на транзит між «Нафтогазом» і «Газпромом» був підписаний у 2009 році за підсумками переговорів Юлії Тимошенко та Володимира Путіна.

Він розрахований на десять років - до 31 грудня 2019 року.

2 березня 2018 року голова «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що РФ ініціює розірвання контрактів на поставку і транзит газу з НАК «Нафтогаз України» після рішення Cтокгольмського арбітражу не на свою користь.

Таким чином, в разі, якщо «Газпрому» вдасться розірвати контракт на транзит газу, «Нафтогаз» може недоотримати кошти за 10 місяців 2018 року і 12 місяців 2019 року.

«Газпром» веде будівництво двох нових газопроводів - «Північного потоку-2» (по дну Балтійського моря) і «Турецького потоку» (по дну Чорного моря).

Росіяни планують запустити транзит газу в Європу цими газопроводами до закінчення терміну дії контракту з «Нафтогазом».

Про підписання нового транзитного контракту між «Нафтогазом» і «Газпромом» не йдеться.

Топ-менеджери російського монополіста неодноразово заявляли про намір або знизити транзит газу через територію України в країни ЄС (до 15 млрд куб м в рік) з 2020 року, або взагалі припинити його.

Як повідомлялося, Україна повинна залучити європейського партнера до управління своєю ГТС у 2018 році.

Для продовження транзиту газу на умовах стандартного довгострокового контракту Україна повинна підписати контракт з російським «Газпромом» і знайти партнера, який буде в цьому зацікавлений.

Нагадаємо, в середу, 28 лютого, стало відомо, що Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту.

За рішенням Стокгольмського арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту.

За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити 2,56 млрд доларів на користь Нафтогазу.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, «Нафтогаз» незабаром планує почати процес стягнення боргу з «Газпрому».

Коментарі
Додати коментар