До статей

Як минув установчий з’їзд арбітражних керуючих: репортаж з місця подій

21 листопада, 2019
Журналістські статті
Як минув установчий з’їзд арбітражних керуючих: репортаж з місця подій

Видання «Банкрутство & Ліквідація» було акредитовано на установчий з’їзд арбітражних керуючих України й за результатами заходу підготувало детальний репортаж про те як вчора творилася історія саморегулювання.

Ранком 20 листопада поблизу столичного торговельно-розважального комплексу «Космополіт» було велелюдно. Там збиралися десятки арбітражних керуючих з усієї країни на установчий з’їзд своєї єдиної Саморегульованої організації, який мав пройти в одному з конгрес-холів ТРЦ.

Уже всередині учасників реєстрували, видавали мандати, і більшість одразу прямувала на кава-брейк до їдальні. Навколо столиків арбітражні керуючі гуртувалися переважно своїми командами, члени яких ішли на різні посади в майбутній СРО. Чи не найбільш жваво проходила дискусія у колах головних претендентів в очільники Організації — арбітражних керуючих Миколи Лукашука з Дніпра й Ірини Сербін з Києва.

Запланований на 11 годину захід розпочався з 20-ти хвилинною затримкою: брифінг заступника міністра юстиції Валерії Коломієць, керівника проекту ЄС «Право-Justice» Довідаса Віткаускаса та народного депутата Тараса Тарасенка, який проходив перед початком з’їзду, дещо затягнувся. Журналісти розпитували у стейкхолдерів про їхні очікування від заходу.

Пані Коломієць вчергове підтвердила, що її відомство готове співпрацювати зі СРО. «Попередньо ми домовилися про те, що Міністерство юстиції передасть певні функції, повноваження й відповідальність до СРО, якщо Організація буде працювати в інтересах спільноти».

За декілька хвилин після брифінгу розпочався з’їзд. Його голова — найстарший арбітражний керуючий України Іван Завертайний (83 роки) — оголошує, що в заході беруть участь 490 розпорядників. Це — ледь більше третини від усіх вітчизняних арбітражних керуючих (1200 людей). Щоправда на більшу кількість учасників Мін’юст і не розраховував: у відомстві неодноразово визнавали, що реально працює в сфері лише половина. Серед гостей — співавтори Кодексу з процедур банкрутства: народний депутат України Сергій Алєксєєв, народний депутат попереднього скликання Руслан Сидорович і партнер Ario Law Firm Юліан Хорунжий.

Початок з’їзду минає швидко, учасники затверджують порядок денний, а за 40 хвилин утворюють єдину СРО, яка отримує назву «Незалежна асоціація арбітражних керуючих України». «З такою швидкістю, — перегукуються поміж собою журналісти, — з’їзд триватиме дійсно до 16 години дня, як і планував пан Завертайний». Щоправда їхні сподівання розбивають деякі арбітражні керуючі, які пророкують заходу дво- чи навіть триденний формат.

Цього часу в президії починають обговорювати статути СРО. Редакції три: від Вадима Корольова, від Миколи Занька та спільний від Миколи Лукашука й Ірини Сербін. Проекти статутів учасникам не друкували, ознайомитися з редакціями можна було, відсканувавши відповідний QR-код на екранах конгрес-холу.

Арбітражним керуючим почали видавати перші бюлетені: хтось іде голосувати до кабінок, хтось продовжує вивчати статути, вдивляючись у смартфони, інші оточили авторів, які переконують своїх колег підтримати саме їхню редакцію.

За годину лічильна комісія починає підраховувати голоси, а учасники йдуть на кава-брейк. За деякий час усі повертаються й присутнім оголошують результати: найбільшу кількість, 372 голоси, отримує статут під редакцією Лукашука та Сербін. У залі лунають оплески.

Захід наблизився до головної інтриги дня — виборів голови СРО. За посаду очільника тільки-но створеної організації змагаються вісім кандидатів: Микола Занько, Діана Козловська, Микола Лукашук, Олексій Лясковець, Анатолій Родзинський, Ірина Сербін, Михайло Сокольвак і Наталія Тищенко. Кожному дали час виступити й окреслити свої пріоритети. Чи не найбільше розбурхала учасників промова Анатолія Родзинського. Той звинуватив команду Ірини Сербін у змові й формуванні клану, який намагатиметься узурпувати владу в СРО, а також закликав усіх голосувати за Миколу Лукашука. Під час виступу із залу доносився гул і заклики вимкнути мікрофон. 

Поки лічильна комісія підраховувала голоси, учасники затвердили Кодекс етики арбітражного керуючого. Єдину редакцію запропонували розпорядники Центрального апеляційного округу. Кодекс містить чотири розділи, загалом 13 статей, які встановлюють стандарти, узагальнюють етичні норми, правила та принципи поведінки арбітражного керуючого.

У документі мовиться, зокрема, про те, що арбітражний керуючий має постійно підвищувати професійний рівень, своєю поведінкою підтверджувати високий рівень доброчесності, вихованості й культури, а також бути ввічливим, тактовним, справедливим щодо учасників справ про банкрутство, своїх колег, представників органів влади, підприємств, установ, організацій. Також арбітражний керуючий не має розголошувати третім особам будь-яку інформацію про боржника й кредитора, якщо цього не передбачає законодавство. Окрім того, Кодекс дає змогу арбітражним керуючим коментувати й поширювати в інтернеті лише ту інформацію, яка не завдає шкоди авторитету інституту арбітражних керуючих та банкрутства. Загалом спілкуванню арбітражних керуючих в інтернеті присвячені чотири статті Кодексу.

Комісія не встигає дорахувати голоси за голову СРО, тому голова з’їзду оголошує перерву. Цього часу біля президії зав’язується перепалка. Анатолій Родзинський не розуміє, чому кандидатам до Ради арбітражних керуючих не дали виступити, поки триває підрахунок голосів. Це, на його думку, порушення регламенту. Щоправда за десять хвилин конфлікт вичерпався.

Учасники повертаються до зали, де їм оголошують результати: головою Саморегульованої організації стає Микола Лукашук, який отримав 190 голосів. Ірина Сербін відстала лише на 10 голосів – за неї проголосувало 180 учасників з’їзду. У Олексія Лясковця — 21 голос, у Миколи Занька — 19, у Михайла Сокольвака — 18, у Наталії Тищенко — 11, у Анатолія Родзинського — 3, у Діани Козловської — 2 голоси.

Арбітражним керуючих знову роздають бюлетені. Далі вони мають обрати заступника голови й членів Ради. На посаду заступника балотувалося вісім кандидатів: Олександр Бондарчук, Сергій Боярчуков, Анатолій В’язовченко, Микола Занько, Діана Козловська, Євгеній Лахненко, Анатолій Родзинський і Михайло Сокольвак. За результатами голосування перемагає Олександр Бондарчук випередивши свого конкурента Сергія Боярчукова всього лише на 5 голосів: за Бондарчука проголосувало – 136 чоловік, за Боярчукова – 131. Микола Занько та Євген Лахненко набрали по 25 голосів, Анатолій Родзинський — 24, Михайло Сокольвак — 20, голова Національної профспілки арбітражних керуючих Анатолій В’язовченко — 16, а Діана Козловська — 7.

За посаду члена Ради змагалися аж 30 кандидатів: Дмитро Антоненко, Артем Багінський, Олександр Бондарчук, Сергій Боярчуков, Олександр Віскунов, Олена Волянська, Анатолій В’язовченко, Оксана Гонта, Ольга Дєчова, Сергій Донков, Андрій Дуленко, Роман Загрія, Микола Занько, Євген Іваненко, Діана Козловська, Євгеній Лахненко, В’ячеслав Лецкан, Олексій Лясковець, Артур Мегеря, Андрій Надлонок, Сергій Назаренко, Андрій Поліщук, Алла Ракіна, Анатолій Родзинський, Ірина Сербін, Михайло Сокольвак, Віталій Сокотун, Ростислав Талан, Наталія Тищенко й Олександр Барановський.

Через велику кількість кандидатів підрахунок голосів затягнувся на щонайменше три години, результати оголосили вже близько 20-ої вечора. До Ради пройшли, окрім голови й заступника, також пройшли: Дмитро Антоненко, Олександр Віскунов, Анатолій В’язовченко, Сергій Донков, Євгеній Лахненко, Артур Мегеря, Андрій Надлонок, Віталій Сокотун й Ірина Сербін.

Під час оголошення результатів арбітражним керуючим почали видавати бюлетені за членів Ревізійної, Кваліфікаційної та Дисциплінарної комісій. За декілька хвилин учасники перервалися на голосування мандатами. Голова з’їзду зазначив, що через технічні проблеми до бюлетеню за членів Ревізійної комісії не включили чотирьох кандидатів з команди Сербін. Голосування за це питання арбітражні керуючі вирішили перенести на наступний з’їзд.

Віддавши голоси за членів Кваліфікаційної й Дисциплінарної комісії частина учасників з регіонів залишила з’їзд. Підрахунок і сам захід продовжувалися ще до 23 години.

Детальний фоторепортаж з місця подій можна переглянути за посиланням: https://www.facebook.com/pg/bankruptcyUA/photos/?tab=album&album_id=857497377619650 

Коментарі
Додати коментар