До статей

Багаторічній судовий спір на користь російського бенефіціара?

18 грудня, 2023
Журналістські статті
Багаторічній судовий спір на користь російського бенефіціара?

Незважаючи на другий рік війни з Росією, в України продовжує успішно діяти бізнес, який контролюється росіянами.

У 2022 році група компаній, яка називає себе «Австрійцями» Pulp Mill Holding GmbH, провела пресконференцію щодо здійснення правоохоронцями тиску та блокування роботи їх холдингу в Україні, до складу якого входить ТОВ «ПАЛП МІЛЛ ПРІНТ».

При цьому, як під час повномасштабного вторгнення, так і задовго до цього вказаний холдинг належав колишньому екс-нардепу політичної партії «Єдина Росія» Державної Думи та полковнику ФСБ Володимиру Крупчаку.

Рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 19 жовтня 2022 року було введено персональні санкції стосовно Крупчака Володимира Ярославовича (Крупчак Владимир Ярославович, Krupchak Vladimir), 29.01.1958 р.н., громадянина Російської Федерації згідно відомостей Єдиного державного реєстру платників податків Російської Федерації. Дане рішення затверджено Указом Президента України №727/2022 19.10.2022 року, яким уведено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19 жовтня 2022 року «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

В листопаді 2022 року після запровадження Україною персональних санкцій по відношенню до Крупчака Pulp Mill Holding виступило із заявою, що нібито ще в жовтні 2022 року було припинено підстави, за якими Володимир Крупчак визнавався бенефіціарним власником компанії Pulp Mill Holding GmbH, а її новим власником став Хайнц Циннер.

Циннер, як і Крупчак до нього, володіє Pulp Mill Holding не прямо, а через австрійські приватні фонди. До осені 2022 року володіння холдингом здійснювалося через Zinner Privatstiftung (дослівно – «Приватний фонд Циннера»), бенефіціаром якого був Крупчак.

Наразі Pulp Mill Holding належить іншому фонду – TPCA Paper Industry Holding GmbH, який, схоже, створили напередодні угоди із зміни власності та зареєстрували в тому ж будинку, у якому зареєстрований Pulp Mill Holding.

В свою чергу, Zinner Privatstiftung наразі володіє російським активом Крупчака – Архангельським ЦПК. Ще на початку 2023 року в раді директорів цього фонду був Тімур Соколов, який наразі входить до складу наглядової ради Київського Картонно-паперового комбінату.

Що цікаво, новий контролер PULP MILL HOLDING GMBH ХАЙНС ЦИННЕР починаючи з 1996 року входив до ради директорів належного Крупчаку російського регіоноутворюючого підприємства – Архангельського целюлозно-паперового комбінату, а починаючи з 2003 року ХАЙНС ЦИННЕР був керуючим директором PULP MILL HOLDING GMBH.

Таким чином, про зміну бенефіціара PULP MILL HOLDING GMBH з жовтня 2022 року можна говорити лише на папері, а фактичний контроль над підприємством так і залишився у підсанкційного Крупчака.

Нажаль, незважаючи на наявність санкцій Крупчак і Ко продовжує грабувати країну.

Останнім часом, в мережі лунала гучна справа, що стосується банкрутства видавництва «Бліц-Інформ», яке з 2005 по 2012 рік належало Сергію Мельничуку, колишньому народному депутату і члену партії СДПУ(о) Віктора Медведчука.

Видавництвом було отримало кредит у державному «Укрксімбанку», але потім воно зіткнулось з фінансовими проблемами і було змушене кілька разів реструктуризувати свій борг.

Після смерті С. Мельничука, цим активом зацікавився Крупчак, який вирішив «зачистити» майно видавництва від боргів, в тому числі перед державою в особі Укрексімбанка. З метою реалізації свого «бізнес-проекту» Крупчак залучає пов’язаного з Бліц-Інформ Дубровку О., який користуючись довірою Мельничук Н. викупає у неї 74% ПрАТ «Бліц-Інформ» та призначає себе на посаду Президента. А вже через декілька тижнів Дубровка О. розпродає належні йому акції співробітникам підконтрольного Крупчаку Київського картонно-паперового комбінату.

Як пише видання antikor, ініціатором банкрутства ПрАТ «Бліц-Інформ» стало ТОВ «Украгрофрут», яке набуло право вимоги від ТОВ «Прем'єр Папір Україна», що належить Шевельову Юрію, який паралельно також довгий час був директором з економіки та фінансів Архангельського ЦПК (російські СМІ називають його правою рукою Крупчака та активним учасником усіх сумнівних схем на підприємстві, у тому числі з продажу його продукції афілійованим структурам за заниженими цінами та ухилення тим самим від сплати податків).

Всього за кілька тижнів після відкриття провадження у справі про банкрутство ПрАТ «Бліц-Інформ» було визначено кредиторів та затверджено комітет кредиторів боржника, до якого увійшли ВІП-Сістем Графіше Машівен ГмбХ, Друкмастер ГмбХ, ТОВ «ВІП СИСТЕМИ», ЮПіЕм Сейлз Ої, ТОВ «Палп Мілл Прінт» та ТОВ «Перевага-Фінанс». Головою кредиторів та найбільшим конкурсним кредитором (який фактично приймав всі рішення) було визначено ТОВ «Перевага-Фінанс».

З державного реєстру судових рішень вбачається, що ТОВ «Палп Мілл Прінт» створило резерв сумнівних боргів щодо фінансових операцій з ТОВ «Перевага-Фінанс» на суму зобов`язань 33 382 400 грн., які відповідають вимогам п.п. 16 п. 2.1 розділу II Положення про організацію роботи при виявленні органами ДПС фінансових операцій, які можуть бути пов`язані з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму, затвердженого Наказом № 265 від 12.06.2020 року, а саме «здійснення фінансових операцій за договорами переуступки боргу».

Співставивши всі данні, можна припустити, що ТОВ «Перевага-Фінанс» повязано з ТОВ «Палп Мілл Прінт» і саме через нього Крупчак В. та Дубровка О. здійснюють контроль над банкрутством ПрАТ «Бліц-Інформ» та забезпечують прийняття вигідних для себе рішень.

У 2019 році за рішенням комітету кредиторів ПрАТ «Бліц-Інформ», а фактично за волею ТОВ «Перевага-Фінанс» та ТОВ «Палп Мілл Принт» було проведено кілька аукціонів з продажу майна банкрута. Всі ці аукціони проводились із усіченням строку, в межах якого особи, що мали намір прийняти участь в аукціоні, могли на ньому зареєструватись.

Як наслідок, досить очікувано переможцем аукціону стало ТОВ «Палп Мілл Принт» за ціною лише 49,59 мільйона гривень, тоді як продані активи першочергово були оцінені аж в 773,2 мільйона гривень. Окрім переможця в аукціоні мали намір прийняти участь АСВІО БАНК, але вони з формальних причин не були допущені до аукціону його замовником та організатором.

Укрексімбанк, як заставний кредитор в заставі якого перебував основний актив Бліц- Інформ, та Асвіо Банк намагались оскаржити результати аукціону, але суд систематично відхиляв вимоги позивачів… і лише 04 квітня 2023 року державний Укрексімбанк повідомив, що Північний апеляційний господарський суд визнав аукціон недійсним.

Трохи поглибившись у матеріал нам стало зрозуміло звідки така лояльність суддів до Палп Мілл Прінт та чому відповідна справа вже роками блукає різними судовими інстанціями без результату - відповідно до інформації, розміщеної на офіційному сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, дружина судді Верховного Суду Львова Б.Ю. працювала в ПрАТ «Бліц-Інформ» редактором газети «Бухгалтерія».

Відомо, що суддя Львов Б.Ю. 30 листопада 2017 року був обраний заступником Голови Верховного Суду, а з 05 грудня 2017 його обрано в якості голови Касаційного господарського суду у складі ВС. Переобраний на останню посаду у 2021 році.

15 вересня 2022 року вийшло розслідування журналістів проєкту української редакції Радіо Свобода «Схеми», у якому йшлося, що суддя Львов перебуває в громадянстві Росії з 1999 року та має присвоєний індивідуальний податковий номер в офіційному реєстрі Федеральної податкової служби рф з 2010 року. Цю інформацію частково підтвердили журналістам і в Службі безпеки України.

03 жовтня 2022 року у Верховному Суді заявили, що «Служба безпеки України проінформувала Верховний Суд про наявність у судді Львова Богдана Юрійовича (дата народження — 28 вересня 1967 року, місце народження — місто Запоріжжя) громадянства російської федерації згідно з даними реєстрів рф».

Не менш цікавим є і постать одного із судових представників ТОВ «Палп Мілл Прінт» – Положишника Віталія Володимировича, який за часів Януковича займав посаду заступника Голови Державної судової адміністрації України.

Проте, вказана історія триває і надалі, адже відповідно до відомостей, що містяться у Єдиному державному реєстрі судових рішень, Велика Палата Верховного Суду призначила цю справу до розгляду на 20 грудня. Після гучного скандалу з Головою Верховного Суду Князєвим маємо сподівання, що такі «друзі» Крупчака не зможуть в черговий раз «посприяти» отриманню вигідного йому судового рішення, а Велика Палата нарешті остаточно вирішить цей багаторічній судовий спір не на користь російського бенефіціара.

Від редакції: Ми починаємо слідкувати за розвитком цієї історії. Наша особиста позиція, що росіянам не місце в українському бізнесі! Але, керуючись стандартами журналістської діяльності, ми готові вислухатися всі сторони. Запрошуємо.

Коментарі
Олег
19 грудня, 2023
Доброго дня !! На звʼязку Олег Дубровка, саме той, якого згадують у замовній статті !! Якщо цікавить моє бачення, залюбки зустрінусь і дам відповіді на всі питання. А наразі, хочу тільки акцентувати увагу на моменті - що банк своїми діями довів бліц до банкрутства, так як видав кредити, які були високо ризиковані і про це писалось у всіх звітах аудиторських компаній починаючи з 2008 року … і не вчиняв ніяких дій для того щоб спасти свої кредитні кошти !!! Банк давав дозвіл на продажу майна за безцінь. Про всі ці факти говорять як кредитнім договори, так і договори куплі-продажі! А як банк видавав кредити, незрозуміло під що, і в той же день, як кошти поступали на рахунок бліца - повертались на рахунки банку як погашення відсотків по основним кредитним договором - це і є доведення до банкрутства та бездіяльність співробітників банку !!! Згадуєте Крупчака - так він в санкційному списку і відстоює свої права в судах, так як він не громадянин росіі з 2007 року і про це вже всі силові структури знають і навіть є рішення суду, в якому про це сказано. Палп Мілл Прінт - ніколи не був російським бізнесом - це український бізнес. Компанія сплатила за 5 років (створена в 2018) році - понад 500 млн грн до різних бюджетів держави. Ставши переможцем на відкритому аукціоні на якому було придбано майно банкрута - Палп Мілл Прінт створив за два роки 400 робочих місць. З 2016 року з трьох заводів Бліца - працювала тільки друкарня Бліц-Прінт, де я з 2001 року працював на різних посадах в продажах, завод картонного пакування Бліц-Пак, зафод флексографіі Бліц-Флекс були зупинені. Видавництво бліца - розпродане - газета бухгалтерія, журнал Наталі і газета бізнес. А обладнання яке ми купили разом з корпусами було в жахливому стані !! І цьому всьому є підтвердження!!!! На даний час на підприємстві працює 458 чоловік, після початку війни - ми 15 березня 2022 р вже працювали, коли всі псевдопатріоти відсиджувалися в «теплих» країнах. Тому Укрексімбанк разом БЕБ, може вже заспокоїтесь і перестанете тиснути на український бізнес за допомогою замовних статей !!! А, видання, перестане друкувати замовні статті де викреслено факти та події, які пишуть юристи, що погрузили в корупційних схемах разом з банком, укрексімбанк виділив на війну зі мною, як співвласником та керівником ТОВ Палп Мілл Прінт - понад 40 млн грн - і це оприлюднено, погугліть. Якщо цікаво і є бажання розібратись в ситуації - звертайтесь.
Додати коментар