До статей

Врятувати національну кіностудію

27 липня, 2020
Журналістські статті
Врятувати національну кіностудію

Банкрутство «Острова скарбів»

5 червня цього року арбітражний керуючий Руслан Бандуристий звернувся до Ради арбітражних керуючих міста Києва із заявою, в якій попросив про захист його професійних прав у зв’язку з впливом, який чиниться на нього з боку ЗМІ та правоохоронних органів. Руслан Бандуристий є керуючим санацією державного підприємства «Національна кінематика України», яке більш відоме як кіностудія «Київнаучфільм».

Саме на «Київнаучфільмі» були зняті всі українські документальні фільми, та безліч мультиплікаційних фільмів, серед яких такі відомі, як «Острів скарбів» та серії мультфільмів «Як козаки…», на яких виросло не одне покоління українців.

Провадження у справі про банкрутство «Національної кінематики України» було порушено ще у жовтні 2015 року Господарським судом Києва. Загальна сума боргів підприємства складала понад 9 млн грн, з яких біля 6 млн грн – заборгованість компанії «Київенерго» за постачання тепла, електроенергії та води, ще 3 млн грн – борг по сплаті податків.

З початку 2016 року тривала процедура санації підприємства, але арбітражні керуючі, які ставали у голові цього процесу, так і не змогли відродити його – плани санації, які вони пропонували, так і не було затверджено через заперечення у Міністерства культури України, у підпорядкуванні якого і знаходиться «Національна кінематика України».

Як зробити все правильно

Руслан Бандуристий був призначений керуючим санації тільки у березні 2019 року, коли підприємство безуспішно намагались відродити вже майже 4 роки. І одразу взявся до справи: після інвентаризації і фінансового аналізу діяльності підприємства було проведено 5 засідань комітету кредиторів, на яких було схвалено розроблений ним план санації, який отримав і погодження у Міністерстві культури, та вже наприкінці червня 2019 року був затверджений судом.

Руслан Бандуристий розповідає, що підприємство перебувало у катастрофічному стані: в будівлях не було опалення, дахи протікали, не працював водогін і каналізація. Велична і відома колись кіностудія була занедбана і вже 10 років нічого не знімала. Тож його план полягав у тому, щоб частину активів, які не використовуються у статутній діяльності підприємства і потребують ремонту, продати, розрахуватись таким чином з боргами, а також витратити кошти на відновлення роботи кіностудії.

 «Я розповім, як було і як стало. Тут було зруйноване буквально все. Раніше по території бігали пацюки та бродячі пси, яких мені доводилося відганяти шокером. Зараз уже всі забули, але раніше по цьому коридору не можна пройти було. Давайте покажу який туалет був, а який зараз, - екскурсію приміщеннями «Київнаукфільму» нам проводить Ігор Михайлович, головний енергетик ДП, - Під управлінням міністерства культури тут були руїни, каналізація була несправна, труби були зламані, тому нечистоти плавали безпосередньо по території», - згадує він.

Проведений керуючим санацією фінансовий аналіз показав, що корисними можуть бути 4 профільні будівлі, серед яких головний корпус, павільйонний корпус та мультиплікаційний корпус, площею 14 782 кв.м. загальною балансовою остаточною вартістю 3,5 млн грн.

А от продати можна було інші 14 споруд площею 5286 кв.м, які були зношені на 90% та оцінювались по балансовій вартості лише у 32 тис. грн.

Руслан Бандуристий розповів, що умовою плану санації було фінансування кредиторами ремонту будівель, які залишаться підприємству, та повернення авансованих коштів за рахунок коштів виручених від продажу непрофільних будівель. Тож влітку минулого року були відремонтовані дахи будівель, відновлено водопостачання та теплозабезпечення, замінені вікна в павільйонах та головному корпусі підприємства.

«Також ми в середині року замінили старі трансформатори, яким було по 50-60 років, на нові. Так що можна сказати що цей кондиціонер та ці лампочки працюють теж завдяки Руслану», - каже головний енергетик ДП Ігор Михайлович.

На студії почався знімальний процес, того ж літа відбулись зйомки фільму «Щедрик». Підприємство надало вже відремонтовані павільйони для проведення зйомок.

Тарас Босак, заступник генерального директора ДП «Національна кінематика України», пригадує: «Ми прийшли сюди знімати минулого року, тоді ще я тут ще не працював, і мені коштувало зусиль умовити свою команду тут знімати. Це був проект «Щедрик», мені запропонували подивитися павільйон, але я тут знімав раніше, я ж пам'ятав, що з даху тече. Оператор теж відмовився розглядати цей варіант, посилаючись на попередній досвід. Мене буквально вмовили поїхати, і тоді я побачив, що павільйон нормальний, працювати можна. Дахи зроблені, туалети робочі, гримерки адекватні. Зараз тут зроблений мінімально необхідне щоб підприємство працювало».


Одночасно тривала підготовка до продажу непрофільних будівель. Руслан Бандуристий замовив незалежну оцінку вартості активів, що планувалось виставити на торги, а потім - ще й рецензування цієї оцінки, аби переконатись, що вартість не була занижена. 14 потребуючих ремонту будівель були оцінені за ринковою вартістю у більш ніж 32 млн грн.

Потім було оголошено конкурс на відбір торгуючої організації, яка буде продавати будівлі. «Конкурс був публічний – об’яви про його проведення досі можна знайти на сайті Міністерства культури та «Національної кінематики України», - говорить Руслан Бандуристий. Серед усіх претендентів він обрав компанію з найбільшим досвідом в торгах, яка одночасно запропонувала і найбільш вигідні умови по вартості торгів – 3% від кінцевої суми продажу. За словами керуючого санацією, запропоновану ним кандидатуру торгівельної організації узгодили як комітет кредиторів, так і Міністерство культури, яке надіслало відповідного листа.

Після цього було оприлюднене оголошення про проведення торгів з продажу 14 будівель – на сайті Вищого господарського суду та Міністерства юстиції. Їх можна знайти і зараз, і переконатись, що торги були прилюдними, а не таємними.

16 жовтня минулого року відбулись торги, під час яких майно, що було по балансовій вартості оцінене у 32 тис грн, було продано за більш ніж 33 млн грн.

Саме прозорий продаж дав можливість отримати пристойну ціну за частково зруйновані будівлі. Це дозволило «Національній кінематиці України» одразу погасити свої борги в 17 млн грн (9 млн грн – комітету кредиторів, та 7 млн грн – витрати на ремонт корпусів підприємства). Крім того, було сплачено податки державі (5 млн грн податку на додану вартість), та ще на рахунку самого підприємства залишилось 8 млн грн, які дозволили підприємству відновити свою діяльність після 10 років занепаду.

Але хоча частину майна і було продано, основні активи було збережено – за «Національною кінематикою України» збереглись будівлі загальною площею 15 тис кв. м із 20 тис. кв м.

«Я займаюся банкрутством вже 20 років і про такі приклади санації, з повним збереженням профілю підприємства, я ніколи не чув і не бачив такого, - розповідає голова Ради арбітражних керуючих Києва Сергій Боярчуков. - З моєї точки зору це унікальний приклад професіоналізму арбітражного керуючого. За таку роботу орден потрібно давати та звання Героя України. Ну як мінімум розраховувати на звання кращого санатора України, але точно не на кримінальні справи».

Проблеми з’явились звідки не чекали

Та незважаючи на блискучу реалізацію плану з порятунку державного підприємства, у Руслана Бандуристого почались проблеми. Спочатку результати торгів оскаржило ТОВ «Аквабуд Еко», яке навіть не приймало в них участі. Потім до Міністерства юстиції, Міністерства культури та у правоохоронні органи почали надходити скарги від громадської організації «Київнаучфільм Україна», очільником якої є Сергій Розвадовський. Ця людина ще до банкрутства держпідприємства займала у ньому посаду генерального продюсера, та дохазяйнувалась до того, що держпідприємство стало банкрутом. Але водночас, за словами Руслана Бандуристого, Сергій Розвадовський причетний до того, що на земельній ділянці держпідприємства було побудовано фактично приватний будинок відпочинку, в подальшому також виставлений на продаж під час аукціону в процесі санації.

«З жовтня минулого року ця громадська організація закидає листами Мінюст, Мінкультури, Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, а також правоохоронні органи. Мене звинувачують у тому, що я начебто змовився з комітетом кредиторів та реалізував майно держпідприємства таємно від усіх, та ще й за заниженою вартістю», - розповідає Руслан Бандуристий.

А з листопада минулого року до тиску на керуючого санацією підключились знімальні групи телеканалу «1+1» - їм Руслан Бандуристий двічі давав розгорнуте інтерв’ю, пояснюючи, як саме врятував підприємство. Однак ці інтерв’ю так жодного разу не потрапили до фінального монтажу сюжетів, основною тезою яких була: «Правоохоронні органи розберуться, як було розкрадено підприємство».

За ініціативи Міністерства культури, яке – нагадаємо – минулого року узгодило план санації, почали розсилатись скарги до контролюючих органів. І через ці скарги з грудня минулого року по березень поточного представники центрального апарату Державної аудиторської служби (колишнє КРУ) провели перевірку «Національної кінематики України». Але ніяких порушень з боку Руслана Бандуристого вони не знайшли.

«Приїжджали депутати, питали, чи дійсно був необхідний ремонт, чи не можна було без нього обійтися, - розповідає Тарас Босак, заступник генерального директора ДП «Національна кінематика України», - А я думаю, ви при владі вже 20 років, лишень зараз стали активно цікавитися долею кіностудії, а що ви робили два роки тому? А десять? Будучи при владі багато чого можна було зробити, тим не менш, вони чекали поки підприємство помре. Щоб потім купити, напевно».

А далі події почали розвиватись ще більш жорстоко – Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) порушило кримінальне провадження проти Руслана Бандуристого, та з санкції Вищого антикорупційного суду 3 червня провело у його будинку та офісі обшуки. Обшук в будинку було проведено з порушеннями. «Я стояв за дверима та пропонував слідчому почекати 10 хвилин, аби на обшук встиг прибути мій адвокат. Але правоохоронці зайшли до квартири без мого адвоката, що є грубим порушенням закону», - роз’яснив керуючий санацією.

Головне слідче управління Національної поліції сьогодні проводить кримінальне розслідування за фактом нібито завищення вартості будівельних робіт – один з підрядників нібито завищив вартість робіт на 200 тис. грн (при вартості всього ремонту у 7 млн грн), але ця сума була одразу ж ним повернута.

Зробив добро, отримай кримінальну справу

Руслан Бандуристий заявляє, що всі його кроки на посаді керуючого санацією були узгоджені з комітетом кредиторів та Міністерством культури. Розробка та узгодження плану санації, ремонту будівель підприємства, організація та проведення торгів з продажу будівель – все було виконано згідно вимог закону. «Я ніде не переступив меж закону. Але всі мої аргументи – не чують, а підтверджуючі документи – не сприймають», - говорить він.

Керуючий санацією переконаний, що його план був єдиним шансом врятувати підприємство зі славетною історією. Якби не цей план, у підприємства залишився б один шлях – його було б визнано банкрутом, ліквідовано та продано на торгах цілісним майновим комплексом та ще й з можливістю пониження ціни від початкової. Воно б просто перестало існувати. Але найбільш болючим для пана Бандуристого в цій історії стало те, що він доклав багато зусиль для порятунку підприємства, а натомість отримав карні справи проти себе та звинувачення у корупції, тоді якби він допустив банкрутство і продаж, навряд чи в когось би виникли претензії.

«В мене було бажання зберегти історичну кіностудію, на якій було знято багато фільмів, що відомі не тільки в Україні, але й брали участь у міжнародних конкурсах. Я вважаю, що вчинив правильно, зробив справедливу і добру справу – зберіг кіностудію. Натомість мені за це загрожує кримінальна справа та арешт», - говорить в завершенні нашої розмови Руслан Бандуристий.

«Будь-яка справді гідна справа закінчується нагородженням непричетних і покаранням невинних, - коментує Сергій Боярчуков, - він зробив гарну справу - погасив 100% кредиторської заборгованості і фактично відновив платоспроможність державного підприємства. Я впевнений, час всіх розсудить і свою нагороду за відмінну роботу і визнання в професійному середовищі він ще отримає. Нехай тримається - ми допоможемо».

Інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» з огляду на те, що керуючому санацією держпідприємства «Національна кінематика України» Руслану Бандуристому загрожує кримінальне переслідування та арешт, вирішило оприлюднити матеріал без позиції Міністерства культури. Але запит до міністерства готується, буде направлено найближчим часом, та інформпортал готовий оприлюднити позицію державного органу одразу, як тільки надійде відповідь.

Автор фото: Мар'ян Береш

Коментарі
carlos john
16 квітня, 2021
Вам потрібна позика, ми пропонуємо позику з негайним онлайн-схваленням, * особиста позика * позика компанії, * автокредитування, * студентська позика * Бізнес-позика, і т.д. ..... ми даємо від 1000 до 60 000 000 доларів. у доларах або євро наша позика надається з відсотковою ставкою 3%, і ми можемо надати позику будь-якій точці світу .... якщо ви зацікавлені, зв'яжіться через whatsapp: +256756543536 або електронною поштою: christharmonyloanfund@gmail.com
Додати коментар