До статей

Банкрутства у березні: кредитори наступають на п'яти Таруті та Фірташу

02 квітня, 2021
Журналістські статті
Банкрутства у березні: кредитори наступають на п'яти Таруті та Фірташу

З початком весни ринок банкрутства неначе пожвавішав – у заголовках новин про відкриття судами справ почали фігурувати більш вагомі, ніж у лютому, компанії та персони. Тут і банкрутство колись славетної корпорації "ІСД", і позови проти компанії, що належить олігарху Дмитру Фірташу. Інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» зібрав найбільш резонансні справи про банкрутство березня.

Суд відкрив справу про банкрутство корпорації "ІСД" Сергія Тарути

Господарський суд Донецької області 30 березня відкрив справу про банкрутство корпорації «Індустріальна спілка Донбасу» («ІСД»), одним з основних власників якої в період її розквіту був нинішній депутат Верховної Ради Сергій Тарута, що входить до фракції «Батьківщина».

Ініціатор банкрутства – люксембургська компанія Indumet S.A., яку сам Тарута пов’язував з російською держкорпорацією ВЕБ.РФ.

Цікаво, що заяву до суду про банкрутство «ІСД» подавав також Дніпровський металургійний комбінат, щодо якого самого відкрито справу про банкрутство. Цей комбінат входить до складу «ІСД», але контроль над ним може перейти компанії «Метінвест» Ріната Ахметова й Вадима Новинського. «Метінвест» подав до АМКУ документи на схвалення купівлі комбінату, але рішення ще не прийняв.

«ІСД» була створена у 1990-ті роки Сергієм Тарутою та Віталієм Гайдуком, а пізніше до них приєднався росіянин Олег Мкртчан. Корпорація володіла низкою металургійних заводів, але через кризу 2008 р. власники були змушені продати контрольний пакет російській корпорації ВЕБ.РФ, залишивши собі 49,99%.

У грудні 2017 р. «ІСД» втратила контроль над Алчевським металургійним комбінатом, який опинився на непідконтрольній території. За даними ЗМІ, комбінат опинився у руках Сергія Курченка, компаньйона Віктора Януковича.

Ще у 2013 р. Сергій Тарута оцінював борг «ІСД» перед західними банками у $2,5 млрд. Сьогодні ж кредитори заявили у суді претензій на суму понад 125 млрд грн, серед яких як борги офшорам, так і західним банкам та українським компаніям.

Ринок «Столичний» пішов на банкрутство

Господарський суд Києва 3 березня порушив справу про банкрутство ринку «Столичний» – одного з найвідоміших і потужних ринків української столиці, розташованого близько до окружної дороги. Ринок поєднував оптову та роздрібні форми торгівлі і мав розвинену логістику і дистрибуцію.

Банкрутство відкрито за заявами іноземних кредиторів, які свого часу надали ринку позику на суму понад $8 млн для фінансового оздоровлення.

ЗМІ пишуть, що суд відмовив у спробі технічного банкрутства ринку фірмі «Надія», яку пов'язують з Юрієм Іванющенко – соратником колишнього президента Віктора Януковича. У лютому минулого року відбулася зміна керівництва ринку, директором став Рустем Абдукадиров, якого ЗМІ пов'язують з Юрієм Іванющенко.

«Черкасиобленерго» хоче збанкротити завод Фірташа

Компанія  «Черкасиобленерго» в судовому порядку розпочала процедуру банкрутства ПрАТ «Азот», яке належить бізнесмену Дмитру Фірташу. Обленерго хоче стягнути з заводу майже 2 млрд грн – саме на таку суму «Азот» не виконав зобов'язань щодо постачання електроенергії.

Раніше «Черкасиобленерго» та «Азот» домовились про реструктуризацію заборгованості, уклавши мирову угоду. Однак за ініціативою Фонду державного майна, який керує державною часткою акцій у «Черкасиобленерго» у розмірі 46%, угоду було зупинено.

Передбачалось, що «Азот» буде щомісячно виплачувати в погашення боргу 14 млн грн перші два роки, потім сума виплат збільшиться до 20 млн грн, і борг буде погашено за 3 роки.

Суд припинив банкрутство «Черкасиобленерго»

Господарський суд Черкаської області 30 березня закрив провадження по справі про банкрутство компанії «Черкасиобленерго», яка тривала 16 років.

Ініціатором банкрутства «Черкасиобленерго» ще з 2004 р. виступало ТОВ «Агентство регіонального розвитку паливно-енергетичного комплексу «А/РТЕК». Воно заявляло, що йому заборгували за постачання сояшнику, хоча торгівля сільськогосподарською продукцією не входить в статутний перелік видів діяльності «Черкасиобленерго».

Керівництво компанії заявило, що тепер у «Черкасиобленерго» з'явився шанс на розвиток та перспективи залучення стратегічного інвестора.

Справа про банкрутство була зупинена згідно норм закону «Про приватизацію державного та комунального майна» — якщо держава вирішила приватизувати компанію, то справи про її банкрутство мають бути припинені.

Державі на сьогодні належить 71% акцій для «Черкасиобленерго».

З Жеваго стягують майно суднобудівного заводу

За даними Національного банку України, відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції відкрив виконавче провадження щодо звернення стягнення на майно компанії «Київський суднобудівний-судноремонтний завод».

Завод є майновим поручителем за зобов’язаннями банку «Фінанси та Кредит» перед НБУ на загальну суму 4,2 млрд грн. А завод, як і раніше сам банк «Фінанси та Кредит», пов’язані з відомим бізнесменом Костянтином Жеваго.

НБУ ухвалив рішення про віднесення банку «Фінанси та Кредит» до категорії неплатоспроможних ще у вересні 2015 р. На той момент Костянтин Жеваго опосередковано володів 97,67% акцій банку.

Банк отримував у 2009-2010 рр. від НБУ кредити рефінансування, а завод надавав активи у заставу по цих кредитах. Оскільки банк кредити не повернув, НБУ звернувся до суду. Перше судове рішення на користь НБУ було ухвалено ще у квітні 2017 р. Однак досі йому це не вдалось через перешкоджання стягненню як з боку самого заводу, такі і, як говорить НБУ, «інших осіб».

Суд ліквідував «Креатив груп» та списав борг Ощадбанку на 6,3 млрд грн

17 березня Господарський суд Києва затвердив ліквідаційний баланс ПАТ «Креатив Груп» та ліквідував цю компанію як юридичну особу у зв`язку з банкрутством.

«Креатив Груп» було визнане банкрутом у травні 2018 р, загальна заборгованість компанії перед банками сягнула майже 7 млрд грн. Але від продажу майна боржника вдалось отримати лише 33,7 тис грн. Тому за ці гроші вдалось оплатити винагороду ліквідатора та сплатити банківські послуги. А от кредитори залишись «з носом».

«Креатив Груп» — українська інтегрована агропромислова компанія, була заснована ще у 1991 р. Займалась рослинництвом та тваринництвом, була одним з найбільших переробників сільскогосподарської продукції в Україні. Вона виробляла жири та маргарини, сояшникову олію та шрот, біопаливні пеллети. Була третьою за обсягами виробництва олії та другою — за обсягами її експорту.

Почесним президентом компанії до серпня 2015 р. Був Станіслав Берьозкін, а головою наглядової ради — Максим Берьозкін. У компанії працювали 3,2 тис персоналу.

«Креатив Груп» динамічно розвивалась до 2014 р., коли наступного року було оголошено, що її борги сягають більш ніж $600 млн.

У 2015 р. Засновник компанії Станіслав Берьозкін продав її. Але наступного року «Укрсоцбанк» ініціював кримінальну справу проти групи менеджменту «Креатив» через зловживання службовим становищем та присвоєння грошей банку.

Укрексімбанк вимагає в суді продажу видавництва «Бліц-Інформ» за ринковою ціною

Укрексімбанк звернувся до суду з оскарженням продажу видавництва «Бліц-Інформ», оскільки вважає, що ціну продажу було занижено принаймні удесятеро.

На думку банку, аукціон з продажу активів було проведено з численними порушеннями.

«Бліц-Інформ» було визнано банкрутом у червні 2019 р., загальна сума вимог Укрексімбанку, як головного кредитора, становила 1,7 млрд грн. Але майно, яке перебувало в заставі у банку, покривало лише частину боргу.

На балансі «Бліц-Інформу» перебувала земельна ділянка у Деснянському районі Києва площею понад 16,5 га, дитячий табір «Сонячний» у Києві по вул. Промениста, 1 загальною площею 3,9 тис. кв. м, а також майновий комплекс у Києві по вул. Мурманська, 7, в якому було будівель площею 75 тис. кв. м, 32 автомобілі, меблі, техніка та обладнання. Загальна вартість цього майна за висновками незалежних оцінювачів становила 773,2 млн грн.

Стартова ж ціна на майно на аукціоні, який було проведено 18 листопада 2019 р., становила 496 млн грн. Але його купило ТОВ «Палп Мілл Прінт» лише за 49,6 млн грн.

Банк вважає, що такою низькою ціна продажу була через штучне обмеження можливості участі у торгах. Організатор встановив невиправдано короткий термін для подання заявок для участі в аукціоні – лише 5 робочих днів. Крім того, одного з учасників не допустили до торгів через технічну помилку. Тому, на думку банку, торги були проведені виключно в інтересах одного учасника – ТОВ «Палп Мілл Прінт».

Крім того, арбітражний керуючий об’єднав у єдиний лот нерухомість, транспорт, спеціалізоване поліграфічне обладнання, а також нерухомість, що знаходиться на тимчасово окупованій території.

Згідно даних державних реєстрів, власником 80% в ТОВ «Палп Мілл Прінт» є ТОВ «Автоспецтранс-Київського картонно-паперового комбінату», кінцевим бенефіціаром якого вказаний бізнесмен російського походження, громадянин Кіпру Володимир Крупчак. Він є і кінцевим бенефіціаром компанії Pulp Mill Holding GmbH (Австрія), що є власником Київського картонно-паперового комбінату в м. Обухів Київської області. Представники комбінату на початку 2019 р. увійшли до наглядової ради «Бліц-Інформу» після того, як контрольний пакет видавництва було продано колишніми власниками.

Іван Фурсін оскаржує ліквідацію Місто Банку

Підприємець Іван Фурсін намагається оскаржити у суді рішення Національного банку про віднесення Національним банком Україні «Місто Банку», контролером якого він був, до категорії неплатоспроможних.

Підприємець просить суд визнати протиправними та скасувати рішення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), що стосуються банкрутства банку.

ФГВФО почав процедуру виведення «Місто банку» з ринку у грудні минулого року, у січні поточного року Нацбанк ухвалив рішення про відкликання у банку його банківської ліцензії і його ліквідацію.

Нагадаємо, що у 2014-2017 рр. Національний банк України провів радикальну чистку банківського сектору – з 180 банків було ліквідовано більше 100. Проте, домогтись визнання ліквідації банків вдалось дуже небагатьом. Зокрема, Верховний Суд визнав незаконною ліквідацію «Укрінбанку» та банку «Преміум».

Коментарі
carlos john
16 квітня, 2021
Вам потрібна позика, ми пропонуємо позику з негайним онлайн-схваленням, * особиста позика * позика компанії, * автокредитування, * студентська позика * Бізнес-позика, і т.д. ..... ми даємо від 1000 до 60 000 000 доларів. у доларах або євро наша позика надається з відсотковою ставкою 3%, і ми можемо надати позику будь-якій точці світу .... якщо ви зацікавлені, зв'яжіться через whatsapp: +256756543536 або електронною поштою: christharmonyloanfund@gmail.com
Додати коментар