До статей

Арбітражні керуючі: відповідальність і розвиток

20 травня, 2021
Журналістські статті
Арбітражні керуючі: відповідальність і розвиток

18 травня в Києві пройшов VI Форум з реструктуризації та банкрутства, на якому арбітражні керуючі, юристи, судді, представники Міністерства юстиції та законодавчої влади обговорили нагальні проблеми сфери банкрутства, процес становлення професії арбітражного керуючого і ті проблеми, які виникли на сьогодні на ринку.

Документи Мін'юсту повинні бути вагомішими

Найбільш жвава дискусія розгорнулася на сесії, присвяченій професії арбітражного керуючого. І вона почалася з обговорення найзлободеннішої теми – притягнення арбітражних керуючих правоохоронними органами до кримінальної відповідальності за те, що вони просто виконували свою передбачену законодавством процедуру, працюючи з державними підприємствами.

За словами Сергія Боярчукова, голови Ради арбітражних керуючих м. Києва, голови Комітету з банкрутства ААУ та керуючого партнера юридичної компанії «Алєксєєв, Боярчуков та Партнери», через кейси арбітражних керуючих Євгена Лахненка та Руслана Бандуристого з'явився новий тренд – арбітражні керуючі відмовляються працювати з державними підприємствами. Причина – арбітражний керуючий може успішно виконати свою функцію, але до нього все одно приходять правоохоронні органи і пред'являють неіснуючі претензії. "Тренд саме в тому, що держпідприємство стає табу для арбітражних керуючих", - сказав він.

У зв'язку з цим постає питання про важливість і значимість результатів перевірки арбітражних керуючих, проведених Міністерством юстиції, які ставляться під сумнів або взагалі не враховуються правоохоронними органами. "В кейсах Євгена Лахненка та Руслана Бандуристого у обох є позитивні результати перевірки, яку провело Міністерство юстиції, і, за моїми даними, в обох випадках дійшло висновку, що ні Лахненко, ні Бандуристий не скоювали ніяких злочинів. Проте, ціна цього документа незначна, тому що правоохоронці його навіть читати не хочуть. Я особисто, коли заявляв клопотання взяття пана Бандуристого на поруки, пробував апелювати наявністю цих довідок від Мін'юсту, але суддя мене навіть чути не хотіла", - сказав Сергій Боярчуков.

Тому Сергій Боярчуков поставив питання про те, що над якістю і значимістю документів, які видає Міністерство юстиції за результатами перевірок арбітражних керуючих ще належить всім разом попрацювати, щоб вони стали більш вагомими для інших державних органів.

Владислав Філатов, директор департаменту з питань банкрутства Міністерства юстиції, зазначив, що діяльність арбітражного керуючого – це робота "на лезі ножа". "Ти або впадеш, або поріжешся, але в будь-якому випадку – постраждаєш. І тому позитивно, що є Асоціація арбітражних керуючих, яка захищає їх права", - сказав він.

Владислав Філатов додав, що міністерство працює над тим, щоб якість документів, які видаються ним за результатами перевірок, підвищувалась, однак попередив, що це, а також підвищення професійного рівня перевіряючих від Мінюсту не можна буде досягти дуже швидко.

Разом з тим, зазначив Філатов, Мін'юст підтримує і позицію, що необхідно також популяризувати професію арбітражного керуючого і роз'яснювати, хто це такий, чим він займається, і як розмежовуються повноваження, наприклад, розпорядника майна та арбітражного керуючого.

Відносини між Міністерством юстиції та спільнотою арбітражних керуючий стали краще, зазначив Сергій Боярчуков, проте уточнив, що йому хотілося б бачити більш жорстку реакцію міністерства на випадки, коли його представники складають акти перевірки арбітражних керуючих, що не відповідають дійсності. "Адже вони теж професіонали, ходять на роботу і отримують зарплату, але коли складають смішні довідки, то, на мою думку, це повинно викликати реакцію Мін'юсту, який може прийняти відповідні рішення", - сказав він.

За словами Владислава Філатова, він прекрасно розуміє – коли арбітражний керуючий бачить, що у нього вищий професійної рівень у порівнянні з перевіряючим з Мін'юсту, то йому "хочеться крові, і швидко". Але попередив, що цього не буде. Представник Мін'юсту повідомив, що працівники міністерства, які займаються перевірками арбітражних керуючих, і які допустили порушення, перевіряються і іноді навіть звільняються, але повального звільнення всіх, ким незадоволені арбітражні керуючі, не буде.

Від правоохоронців потрібно захищатися

Арбітражний керуючий Руслан Бандуристий, якого правоохоронні органи намагаються притягнути до кримінальної відповідальності за успішно проведену санацію державного підприємства, говорив про юридичну відповідальність арбітражних керуючих. На його думку, для сумлінного і розважливого арбітражного керуючого процедура перевірки, пов'язана з дисциплінарною відповідальністю – це не стільки тягар, скільки можливістю довести свою правоту. "Територіальні органи Мін'юсту не завжди нас чують, але в результаті той, хто хоче довести свою правоту, завжди буде почутий – якщо не в територіальному управлінні Міністерства юстиції, то на дисциплінарної комісії. Я віддаю їй належне, що там нас завжди слухають і виносять об'єктивні і зважені рішення. Бігати від перевірки Мін'юсту – це не розумно і навіть соромно", - сказав він.

Що стосується кримінальної відповідальності, то, за його словами, це також є можливістю довести, що проведення арбітражним керуючим процедури санації держпідприємства не завжди є корупцією. "Що стосується кримінальної відповідальності – не потрібно уникати і цієї процедури. Потрібно йти, пояснювати, доводити свою правоту, зустрічати удар гідно і цим приносити користь всієї професії. Арбітражний керуючий – це незалежна професія, а у мене останнім часом складається враження, що правоохоронні органи не зовсім з цим згодні. Але ми повинні з цим боротися", - наголосив Руслан Бандуристий.

У зв'язку з цим виникла дискусія між Боярчуковим та Бандуристим – чи буде потерпілий від свавілля правоохоронних органів Бандуристий проводити в подальшому банкрутство держпідприємств. "Звичайно - так", - відповів Бандуристий. "Арбітражні керуючі у всіх країнах – це один з двигунів економіки, а процедури банкрутства – це одна з рушійних сил економіки держави. Якщо держпідприємство опиняються на межі неплатоспроможності, то держава від цього нікуди не дінеться. Мораторії на банкрутство держпідприємств не до кінця обґрунтовані, і нам з цими підприємствами ще належить працювати. Але не можна ж братися тільки за прості кейси. А спроби квазізаконного впливу на арбітражного керуючого потрібно припиняти на корені", - сказав він.

"Правоохоронці народили в Руслані Бандуристому якогось Вільяма Уолеса", - зазначив Сергій Боярчуков, і додав, що спільноті арбітражних керуючих потрібно, з одного боку, готуватись до хвилі банкрутств держпідприємств, а з іншого – і готуватися захищати арбітражних керуючих, які будуть з ними працювати, тому що саме керуючих будуть робити "крайніми" в цих процедурах.

Дисциплінарна комісія: завжди бути на боці добропорядних

За словами Вадима Кізленко, члена Дисциплінарної комісії арбітражних керуючих, робота цього органу повинна стати більш публічною, і це буде на користь усім учасникам виробництва. За його словами, в цьому напрямку вже зроблені перші кроки – на сайті Мін'юсту публікуються результати засідань дисциплінарної комісії, інформація про кількість притягнутих до відповідальності і кількість відхилених подань. Однак для того, щоб зробити її роботу ще більш публічною, необхідно внести зміни в законодавство, дозволивши публікацію рішень комісії.

Про ретельність відпрацювання всіх матеріалів і обґрунтованість рішень свідчить і статистика: до відповідальності було притягнуто 90 арбітражних керуючих, при цьому більше половини з них були позбавлені ліцензії, а 90% були позбавлені ліцензії за відмову від проходження перевірки. "І тільки по 6 рішенням подані позови до суду. Це свідчить про те, що ми завжди ретельно ставимося до матеріалів перевірок", - сказав Вадим Кізленко.

За його словами, арбітражні керуючі повинні пам'ятати, що вони завжди знаходяться в конфліктогенному середовищі – навіть не між двох вогнів, а більше. "Тому завжди потрібно робити так, щоб не було соромно перед самим собою. Якщо не знаєш, як діяти, дій за законом. Якщо є колізії, то потрібно діяти по совісті, щоб було логічне пояснення твоїм діям. Арбітражний керуючий повинен керуватися тим, що від його дій повинен бути економічний ефект ", - сказав він.

"Коли я обирався в дисциплінарну комісію, то говорив, що буду адвокатом кожного порядного арбітражного керуючого. Так воно є, і так буде. Члени дисциплінарної комісії, обрані від спільноти, завжди на боці чесних і порядних", - додав Вадим Кізленко.

Також він повідомив, що дисциплінарна комісія на сьогодні веде узагальнення дисциплінарної практики і планує підготувати посібник, який би допоміг в роботі арбітражним керуючим - він буде своєрідним довідником, в якому буде прописано: що можна робити арбітражним керуючим, а що – не можна, і яка відповідальність настає за порушення.

Фотоісторія Сесії №4: Професія арбітражних керуючих тут: https://www.facebook.com/media/set?vanity=bankruptcyUA&set=a.3929161190453238

Коментарі
Додати коментар