До статей

Чому компанія Ахметова стала збитковою

28 серпня, 2015
Журналістські статті
Чому компанія Ахметова стала збитковою

Згідно річного звіту компанії, її збиток за 2014 рік склав 19,65 млрд грн. Звідки у компанії такі колосальні збитки?

Для підготовки до зими Україна повинна накопичити на складах теплоелектростанцій не менше трьох мільйонів тонн вугілля. Здебільшого ця проблема стосується вертикально інтегрованого енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова, який виробляє більше 70% теплової електроенергії в країні.

У ДТЕК входять три найбільші генкомпанії: “Дніпроенерго”, “Західенерго” і “Східенерго”, багатопрофільний комплекс “Київенерго”, а також дистрибуційні та вугледобувні підприємства.

Не баланс

3 серпня на засіданні антикризового енергетичного штабу на чолі з прем’єром Арсенієм Яценюком, керівник ДТЕК Максим Тимченко заявив, що не зможе забезпечити свої теплоелектростанції вугіллям через важке фінансове становище.

“За 6 місяців збитки компанії ДТЕК складають 3,4 млрд грн, неоплата за відпущену електроенергію – 2,7 млрд грн. Фінансовий небаланс нашої компанії за 6 місяців склав більше 6 млрд грн, – заявив Тимченко на засіданні. – Я думаю, це (компенсація збитків) основна умова для того, щоб ми підтримували обсяг видобутку марки “Г” (газове вугілля) на тому ж рівні, що і сьогодні“.

Згідно річного звіту компанії, її збиток за 2014 рік склав 19,65 млрд грн. Звідки у компанії такі колосальні збитки?

Менеджери компанії говорять про те, що у збитках винна Нацкомісія, що здійснює держрегулювання ринку енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), яка штучно занижує тариф для теплових генерацій.

Зараз він становить трохи більше 80 копійок за кВт/год, в той час як ДТЕК наполягає на 1,2 грн за кВт/год

Конфлікт регулятора і ДТЕК триває вже близько року. НКРЕКУ очолює Дмитро Вовк – виходець із компанії ICU, близької президенту Петру Порошенку. Профільне міністерство енергетики та вугільної промисловості очолює Володимир Демчишин, який також працював в ICU.

Унікальний борг

Незважаючи на упереджене ставлення команди Демчишина до ДТЕК, раціональне зерно в їх закидах є.

З приходом до влади Віктора Януковича в 2010 році, компанія Ахметова почала активно брати кредити. Навіщо?

“За 10 років своєї роботи ДТЕК інвестував понад $ 5 млрд у розвиток виробничих підприємств”, – кажуть у прес-службі компанії.

На кінець 2014 року кредитний портфель компанії склав близько трьох мільярдів доларів. Більш конкретних цифр в ДТЕК надати не змогли.

Більш детально про те, куди пішли кредитні кошти розповів керівник ДТЕК Максим Тимченко. За його словами, близько 1,9 млрд було інвестовано у вугледобувні підприємства компанії: “Ровенькиантрацит”, “Свердловантрацит”, “Добропіллявугілля” і “Павлоградвугілля”.

Близько півмільярда доларів було вкладено в розвиток генеруючих компаній. Ще $ 300 млн – в капітальні витрати дистрибуційних компаній “Донецькобленерго”, “Дніпрообленерго” і “Крименерго”.

Крім того, кредитні кошти були спрямовані на нарощування активів. Починаючи з 2011 року, ДТЕК купив на приватизаційних конкурсах пакети акцій “Західенерго”, “Дніпроенерго”, “Київенерго” і “Донецькобленерго”.

У 2013 році ДТЕК купив 50% + 1 акцію великої газодобувної компанії “Нафтогазвидобування” у Миколи Рудьковського та Нестора Шуфрича.

У 2012 році холдинг побудував Ботієвську вітроелектростанцію на півдні Запорізької області. На ці цілі, згідно з даними компанії, було направлено $ 250 млн.

Кредити надавали міжнародні: Deutsche Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, ING Bank, Barclays. А також російські: Сбербанк, ВТБ Капітал, Газпромбанк.

Більша частина кредитів бралася саме в російських банках. При цьому, спочатку кошти залучалися в рублях. Однак перед революцією 2014 керівництво холдингу в особі Максима Тимченка і керівника “ДТЕК Енерго” Всеволода Старухіна, перевело їх у валютні свопи.

Це було зроблено для того, щоб заощадити на виплаті відсотків. Припустимо, якщо вартість кредиту в рублях становила 12% річних, то в доларах – 4%.

За даними прес-служби ДТЕК, у структурі кредитного портфеля компанії частка російських кредитів склала $ 1,19 млрд(більше 40%). $ 570 млн – надали інші банки. Ще $ 900 млн були залучені в якості євробондів. Окремо $ 250 млн привернула компанія “Вінд Пауер”, яка управляє вітровою енергетикою в структурі ДТЕК.

“Старухін з Тимченко допустили помилку. Вони розраховували на стабільність і необмежений адміністративний ресурс, – говорить джерело, знайоме з ситуацією в ДТЕК. – Але, як тільки адмінресурс пропав, компанія перетворилася на банкрута”.

Максим Тимченко не згоден з тим, що залучення таких великих кредитів було помилкою.

“Кредитні ризики оцінював не тільки ДТЕК, але і ті, хто надавав кредити, – говорить Тимченко. – Крім того, після початку кризи ми розгорнули свопи назад в рублі”.

Тим часом, в 2015 році валютний курс виріс ще більше. Таким чином, збитки за поточний році будуть більшими, ніж за 2014.

Солодкі часи

При Януковичі ДТЕК пережив пік своєї могутності. Чому?

Компанію Ахметова лобіював керівник регулятора Сергій Тітенко. Зараз він працює радником прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Рада Оптового ринку електроенергії також контролювався ДТЕК.

“Ангажованість Тітенка на нашу користь – це міф”, – стверджує Тимченко.

Однак, крім регулятора, лояльні ДТЕК менеджери очолювали компанію НЕК “Укренерго”, яка управляє мережами і є диспетчером енергосистеми, держпідприємство “Енергоринок” яке розподіляє кошти між учасниками ринку і навіть держпідприємство “Укрінтеренрего”, яке займалося експортом електроенергії до того, як цю сферу монополізував ДТЕК.

Зі зміною влади в 2014 році, адміністративного ресурсу у компанії Ахметова не стало. Через війну та падіння економіки долар подорожчав по відношенню до гривні і рубля.

Як повідомило джерело в міністерстві, за підсумками 2014 чистий прибуток ДПЕК склав близько 2 млрд грн. Це після вирахування витрат на паливо, зарплату співробітникам і амортизацію обладнання.

Але, через перерахунку кредитів по новому валютному курсу, двохмільярдний прибуток перетворився на двадцятимільярдний збитки.

Тільки тепер, на додаток до всіх бід, регулятор відмовляється формувати тариф на основі інформації, наданої ДТЕК.

Що включає приватний енергохолдинг в собівартість виробництва електроенергії?

У першому кварталі 263 млн грн компанія витратила на утримання “корпоративного центру по супроводу вугледобувних підприємств”. Що включає в себе ця позиція, в компанії деталізувати не стали.

Крім того, НКРЕКУ наполягає на тому, що ДТЕК завищує вартість амортизації обладнання для генкомпанії “Східенерго”. Об’єднання включає в себе Луганську, Кураховську і Зуєвську ТЕС. Остання знаходиться на непідконтрольній Україні території.

У першому півріччі 2015 ДТЕК оцінив амортизацію обладнання “Східенерго” в 787 млн грн. Для порівняння, амортизаційні витрати “Дніпроенерго”, що також входить в ДТЕК, складають 379 млн грн.

При цьому встановлена потужність “Дніпроенерго” в два рази більше потужності “Східенерго”.

Очевидно, що ДТЕК всіма способами намагається збільшити тариф на вироблювану ним електроенергію, щоб погасити борги.

Зараз холдинг веде переговори про реструктуризацію боргів. Єдиним джерелом їх погашення є тариф на електроенергію для ТЕС. Компанія закладає в нього рентабельність на рівні 15% і додаткові витрати, яких немає в інших учасників ринку: державної “Центренерго” і “Донбасенерго” Ігоря Гуменюка.

Втім, існуючий розмір тарифу для теплової генерації навряд чи врятує ДТЕК від дефолту.

За матеріалами: The Insider

Коментарі
Додати коментар