До статей

Банкрутства у жовтні: Універмаг «Україна» позивається до дитячих атракціонів, а НБУ відсудив у Жеваго готель

10 листопада, 2021
Журналістські статті
Банкрутства у жовтні: Універмаг «Україна» позивається до дитячих атракціонів, а НБУ відсудив у Жеваго готель

Ринок банкрутства у жовтні був доволі спокійним: деякі компанії отримали повторні позови до суду з приводу банкрутства, а деяким нарешті вдалось домовитись з кредиторами та укласти мирову угоду.

Суд визнав банкрутом "Тріолан. Мані"

Господарський суд Києва визнав банкрутом та відкрив ліквідаційну процедуру компанії "Тріолан.Мані", яка пов'язана з телекомунікаційним провайдером Triolan, та надавала послуги з прийому-пересилання грошей через автомати самообслуговування.

Ініціатором банкрутства компанії була Державна податкова служба у м. Києві, у вересні цього року суд визнав вимоги податківців до компанії "Тріолан.Мані" на суму 4,66 млрд грн.

Податкова під час перевірки ще у березні 2019 р. встановила, що у період з січня 2016 р. по лютий 2019 р. "Тріолан.Мані" використовувала для надання послуг 234 термінали, через які переказувалися гроші та оплачувались послуги, і при цьому обсяг операцій з готівкою становив 738,6 млн грн. Однак переказ грошей здійснювався без використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) або касових апаратів.

Тому податківці, використовуючи Указ Президента "Про застосування штрафних санкцій за порушення норм регулювання обороту готівки, оштрафували "Тріолан.Мані" на 3,7 млрд грн. І хоча в компанії наголошували, що профільне законодавство не містить вимог застосовувати касові апарати при переведенні грошей, а указ Президента було скасовано у червні 2019 р., штраф все ж таки залишився. Оскільки компанія штраф не сплатила, Податкова вирішила через суд збанкрутувати її.

"Дочка" російського Сбєрбанку хоче збанкрутувати велике підприємство з ремонту залізничної техніки

Господарський суд Черкаської області 22 жовтня відкрив справу про банкрутство Смілянського електромеханічного заводу (СЕМЗ), яке є великим підприємством з ремонту обладнання для електровозів та тепловозів, гірничорудного транспорту та електромашин промислового призначення.

Серед клієнтів СЕМЗ – найбільші українські компанії: "Укрзалізниця", ДТЕК, Метінвест, OstChem, ArcelorMittal, Ferrexpo, Інтерпайп та інші.

Позов був поданий акціонерним товариством Сбєрбанк, власником якого є Ощадбанк Росії.

Згідно з інформацією з відкритих джерел, СЕМЗ у 2013 р. взяв кредит у Сбєрбанку, і станом на кінець 2017 р. заборгованість за цим кредитом становила 119,8 млн грн, а кредит мав бути погашений у 2018 р.

Однак при цьому чистий дохід підприємства за той же 2017 р. становив 189 млн. грн., а прибуток — лише 3,8 млн. грн.

За даними Єдиного держреєстру юросіб, СЕМЗ належить громадянину Ізраїлю Андрію Бабенку.

НБУ відсудив у Жеваго готель "Салют"

25 жовтня Господарський суд Києва задовольнив позов Національного банку України щодо звернення стягнення переданої НБУ у заставу будівлі готелю "Салют" шляхом його продажу на відкритих торгах у рамках процедури виконавчого провадження.

Готель "Салют" був майновим поручителем за зобов'язаннями банку "Фінанси та Кредит", який належав бізнесменові Костянтину Жеваго, за кредитами рефінансування, що видавав НБУ цьому банку ще у 2008 р.

Загальна площа готелю "Салют" складає 12,3 тис. кв. м, він знаходиться в центральній частині Києва, а його заставна вартість – 480,9 млн грн.

НБУ намагався відсудити заставу ще у листопаді 2016 р., але суд закрив провадження у цій справі, тому НБУ продовжив позиватися. У червні минулого року Господарський суд Києва в рамках справи про банкрутство визнав вимоги НБУ до готелю "Салют" на 4,1 млрд грн.

Нацбанк визнав банк "Фінанси та кредит" неплатоспроможним у вересні 2015 р., Костянтин Жеваго опосередковано володів 97,7% акцій банку. НБУ вже відсудив у Жеваго цілу низку активів – Білоцерківську ТЕЦ, будівлі компанії "Київмедпрепарат" та майно Київського суднобудівного-судноремонтного заводу.

"Дніпроавіа" уклала мирову з кредиторами і суд закрив справу про банкрутство

12 жовтня Господарський суд Дніпропетровської області затвердив мирову угоду між авіакомпанією "Дніпроавіа", яку пов'язують із колишніми власниками Приватбанку, та її кредиторами.

Ініціатором банкрутства "Дніпроавіа" була компанія "Укрнафта", 51% акцій якої належить Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України", а 42% – також колишнім власникам Приватбанку – Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову.

У грудні 2018 р. Господарський суд Дніпропетровської області затвердив реєстр вимог кредиторів "Дніпроавіа", до якого увійшли вимоги компанії Goiania Comercio E Servicos Internacionais LDA на 920,8 млн грн та 489,5 млн грн; "Альянс Партнер Груп" - на 823,8 млн грн; міжнародного аеропорту "Дніпропетровськ" - на 598,8 млн грн; компанії "Галтера" - на 545,9 млн грн; компанії Troyon Assets Limited - на 340,6 млн грн; компанії Feyen Consulting Limited - на 216,9 млн грн; компанії Brassbox Limited - на 179,6 млн грн; "Укртатнафти" - на 132,8 млн грн.

Водночас у жовтні 2019 р. Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу Приватбанку та залишив без змін рішення судів попередніх інстанцій, якими націоналізованому Приватбанку було відмовлено у визнанні його кредиторських вимог на 1,5 млрд грн.

Також не вдалося отримати свою частку від "Дніпроавіа" та Фонду державного майна. Ще у серпні 2009 р. ФДМ продав авіакомпанію під час приватизації, покупцем виступила компанія "Галтера". Але потім ФДМ намагався розірвати договір купівлі-продажу, оскільки покупець, на його думку, не виконував умов договору про продаж компанії — зокрема, із передбачених 882 млн грн інвестицій до грудня 2014 р. вніс лише 142 млн грн.

Проте суди наголосили на тому факті, що Кабмін лише у листопаді 2015 р. визначив державний орган, якому повинно було передати майно, а крім того, з квітня 2014 р. аеропорт "Дніпропетровськ" використовували військові, тому реконструкцію проводити було неможливо. Також суди зазначили, що договором купівлі-продажу авіакомпанії не було визначено дату початку реконструкції аеропорту, тому "Галтера" могла сама визначати її у будь-який момент часу до кінця 2014 р.

Суд відкрив нову справу про банкрутство "Гаврилівських курчат"

13 жовтня Господарський суд Києва відкрив нове провадження по справі по банкрутству ТОВ "Комплекс Агромарс", яке виробляє та продає курятину під торговою маркою "Гаврилівські курчата".

Компанія "Комплекс Агромарс" належить Євгену та Марині Сігал.

Ініціатор банкрутства великого виробника курятини - ТОВ "Буддевелопмент Київ", яке звернулося до суду з позовом про визнання банкрутом "Комлпекс Агромарс" ще у вересні цього року. Власником ТОВ "Буддевелопмент Київ" є Андрій Степовик. Суд визнав грошові вимоги кредитора до боржника на 158,5 млн. грн.

Це вже друга спроба збанкрутувати компанію. Перший раз Госпсуд Києва відкрив провадження справи про банкрутство у липні цього року.

Тоді ініціатором справи була компанія "Інтер Вей Капітал" і суд першої інстанції визнав кредиторські вимоги до компанії на суму 214 млн грн. Із цієї суми боргу 158 млн грн — це забезпечені заставою майна боржника, і права на ці вимоги на ці борги ТОВ "Інтер Вей Капітал" викупило у ПУМБу.

Але вже у серпні Північний апеляційний господарський суд за скаргою "Комплекс Агромарс" справу закрив. Компанія Сігалов заперечувала проти відкриття справи про банкрутство, оскільки могла сплатити борги і без відкриття справи.

Як повідомляв інформпортал "Банкрутство & Ліквідація", бенефіціарами "Інтер Вей Капітал" є Василь та Євген Астіони. Василь Астіон є власником Dnipro Agro Group — вертикально інтегрованої групи компаній, що займаються вирощуванням, зберіганням та продажем зернових та олійних культур. Земельний банк компанії – близько 50 тис. га.

Згідно з рейтингом «100 найбагатших людей України» видання «Фокус» за 2019 р., статки Василя Астіона становлять $70 млн.

Суд визнав банкрутом Іллічівський олійно-жировий комбінат

7 жовтня Господарський суд Одеської області визнав банкрутом Іллічівський олійно-жировий комбінат і відкрив ліквідаційну процедуру підприємства.

Згідно з матеріалами судової справи, ліквідатор Дельта банку заявляв про кредиторські вимоги до цього підприємства на суму понад 1,6 млрд. грн.

Права вимоги до Іллічівського масложирового комбінату входили до пулу активів вартістю близько 5 млрд грн, які Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) виставляв на аукціон у червні 2019 р. Тоді переможцем аукціону була "Фінансова компанія "Скай", кінцевим бенефіціаром якої є "Кернел", найбільшого в Україні виробника соняшникової олії, Андрій Веревський Компанія "Скай" запропонувала за пул активів 182,5 млн грн.

Проте вже у липні 2019 р. НБУ скасував свою згоду на продаж цього пулу активів, посилаючись на можливі маніпуляції з боку покупця, які могли призвести до зниження вартості його продажу. І тому ФГВФО скасував результати торгів.

"Фінансова компанія "Скай" оскаржила це рішення, і за її позовом у жовтні минулого року Господарський суд Києва визнав укладеним договір про відступ прав вимоги щодо цього пулу на користь компанії. У січні цього року це рішення підтвердив Північний апеляційний господарський суд. У квітні Верховний Суд за клопотанням ФГВФО зупинив дію цих рішень, а у вересні цю справу вирішила розглянути Велика Палата Верховного Суду.

Універмаг "Україна" хоче збанкрутувати організатора дитячих атракціонів

Господарський суд Одеської області 28 жовтня відкрив провадження за позовом ПАТ "Універмаг "Україна" до ТОВ "Парк розваг Планета" про його банкрутство.

Як випливає із матеріалів суду, заборгованість "Парку розваг Планета" перед "Універмагом "Україна" становить 16,8 млн грн.

У серпні 2019 р. універмаг "Україна" уклав договір, яким передав "Парку розваг Планета" в оренду приміщення на четвертому поверсі загальною площею 5,5 тис. кв. м. Проте разом із торговельними площами орендар отримав у спадок від попереднього орендаря — компанії "Сенді Парк-Київ Еліт" —борг зі сплати оренди у розмірі 6,8 млн грн. При цьому всі три сторони уклали відповідну угоду про перехід боргу до нового орендаря.

Згідно з договором, місячна орендна плата для "Парку розваг Планета" мала становити трохи більше 1 млн грн на місяць.

Однак у березні минулого року в Україні було запроваджено карантин, торговельно-розважальні заклади втратили левову частку клієнтів та опинилися у тяжкому фінансовому становищі. Тому універмаг "Україна" значно знизив для "Парку розваг Планета" орендну плату до 131-139 тис. грн на місяць, але з 1 вересня 2020 р. вона знову зростала до 1,1 млн грн на місяць.

Проте "Парк розваг Планета" сплатити встановлені договором платежі не зміг.

Коментарі
Додати коментар