До статей

Хто скуповує активи збанкрутілих банків

29 травня, 2018
Журналістські статті
Хто скуповує активи збанкрутілих банків

Банкрутство більше 90 банків в Україні створило ситуацію, коли величезний масив активів потрапив під управління Фонду гарантування вкладів. Це - кредити, бізнеси і нерухомість балансовою вартістю $19 мільярдів.

Починаючи з 2014 року, Фонд гарантування намагається продати майно збанкрутілих банків, щоб розрахуватися з державою за свої борги і кредиторами банків-банкрутів. Однак поки ринок проблемних боргів в Україні не такий активний, як за кордоном.

Йдеться про проблемні кредити, цілих бізнеси, об'єкти нерухомості. Балансова вартість цих активів, за оцінками Фонду, становить $19 млрд, тоді як оціночна приблизно в 5 разів нижче.

Щоб активізувати і зробити більш прозорою реалізацію активів, з 2017 року всі аукціони переведені на майданчик Prozorro.Sale. До цієї системи підключені відібрані Фондом торгові біржі і майданчики.

На Prozorro можна відстежити проведення будь-якого аукціону, його історію, а також учасників і запропоновані суми. За цей час через Prozorro.Sale вдалося продати активів на 7,7 млрд грн.

Нижче ми наводимо дані в розрізі учасників, які більше за інших заплатили за активи, і тих, хто частіше за інших бере участь в аукціонах.

Проведений аналіз показав, що в Україні є три основних групи покупців.

Перша група- самі ж проблемні позичальники, які хочуть або позбутися поганої кредитної історії, або зберегти надане банку заставне майно. Роблять вони це через третіх осіб, оскільки вимоги Фонду гарантування забороняють позичальникові викуповувати свій борг самостійно.

Друга група - це фінансові та колекторські компанії, тобто професійні учасники ринку проблемних боргів. Багато з них не можуть собі дозволити покупку дорогих активів, тому їх загальний придбаний портфель рідко перевищує 100 млн грн.

Третя група - компанії, які ймовірно причетні до організаторів торгів, товарних бірж і майданчиків.

Серед всіх покупців найбільшу суму на даний момент заплатив інвестиційний фонд «Глорі». Управляє ним інвестиційна компанія ICU Макара Пасенюка і Костянтина Стеценко.

Даний інвестфонд з другої спроби купив поки що найдорожчий актив - права вимоги за кредитами «Донецьксталі» Віктора Нусенкіса, які укладалися з Дельта Банком.

Борг за цими кредитами становить 1,1 млрд грн. ICU заплатила за них 331,3 млн грн, тобто дисконт при покупці склав 70%.

Інтерес ICU до боргів «Донецьксталі» невипадковий. У серпні-вересні 2017 року інвесткомпанія викупила заборгованість цього підприємства перед Ощадбанком і ВТБ Банком на $ 250 млн.

На даний момент ICU працює за судовим стягненню цих боргів.

Ще один великий покупець - фінансова компанія «Юніверсум Фінанс». Компанія входить до групи «УкрАвто» Таріела Васадзе.

Засновником «Юніверсум Фінанс» є «Юніверсум-ФК», серед засновників якої в свою чергу - Інга Есіава. Вона разом з дочкою Васадзе - Ніною Васадзе є засновниками «Гермес Тревел Груп».

«Юніверсум Фінанс» брала участь в одному аукціоні, на якому заплатила 243,7 млн ​​грн за права вимоги за кредитами Запорізького автозаводу (входить в «Укравто») перед Дельта Банком. Заборгованість ЗАЗ перед банком становила 996 млн грн.

Великий контракт підписала компанія «ЗВ Ріелті». Вона заплатила 210 млн грн за покинуту будівлю на вулиці Мазепи, 11 в Києві, розташоване біля готелю «Салют».

Будівля знаходилася на балансі Дельта Банку і має історичне значення. З 2008 року воно знаходиться на державному обліку як пам'ятка архітектури та містобудування місцевого значення - «Будинок готелю Військово-Микільського монастиря».

У Першу світову війну в будівлі було військове училище, за гетьмана Павла Скоропадського - військове міністерство Української Держави.

Власником «ЗВ Ріелті» є Олексій Едуардович Шалаєв. Людина з такими ж ініціалами - помічник депутата 6-го скликання Верховної Ради Руслана Зозулі («Батьківщина»).

У 2011 році Руслан Зозуля обіймав посаду почесного президента заводу з виробництва шин «Росава» Костянтина Жеваго.

Крім того, Шалаєв - керівник кількох компаній з Полтавської області, які входять в бізнес групу Жеваго («Нова логістика», «Ворскла Жилпромсервіс»).

Дана історична будівля могла зацікавити власника Ferrexpo, оскільки поруч знаходиться його готель «Салют». Нагадаємо, «Росава» Жеваго ініціювала банкрутство його ж готелю «Салют».

Далі в рейтингу - фінансова компанія «Женева». Вона бере активну участь в торгах Фонду гарантування – на її рахунку 47 аукціонів.

Найбільшою її покупкою є борг «Укрпошти» перед банком Олександра Януковича ВБР.

На аукціоні 13 квітня «Женева» запропонувала заплатити 185 млн грн за заборгованість держпідприємства на суму 261 млн грн.

Засновниками «Женеви» є «Перше позикове товариство» і кіпріот Антоніу Константінос.

Він також - кінцевий бенефіціар страхової компанії «Брітіш Авто Клаб» і факторингової компанії «Вердикт Фінанс».

За оцінками учасників ринку факторингу, «Вердикт Фінанс» займає третє місце в цьому сегменті. На неї припадає 15% колекторських послуг.

Одним з найактивніших учасників торгів є фінкомпанія «Авістар». Вона брала участь в 65 аукціонах. Результативними стали 31 аукціон, на яких куплено активів на 187 млн ​​грн.

Її власник - Оксана Козачок, яка раніше працювала в Dragon Capital. Вона також паралельно володіє компанією «Аксел Партнерс», де її партнером довгий час був Юрій Костробий.

Він в свою чергу поєднував посаду керівника в «Аксел Партнерс» і посаду члена наглядової ради Укрексімбанку за квотою президента Порошенко з 2014 по 2017 рік.

Ще один цікавий учасник торгів - фінкомпанія «Локо». Її власником є ​​Руслан Казюлькін - колишній керівник корпорації «Укрмостбуд» Володимира Продивуса і «Київського метрополітену».

На рахунку компанії 8 успішних аукціонів на 179 млн грн. Найбільший куплений актив - права вимоги за кредитами авіакомпанії МАУ в банку «Фінанси та Кредит».

Заставами по кредитах виступають нерухомість і автомобілі МАУ, а також майнові права на отримані гроші від продажу квитків. За цей актив «Локо» в липні минулого року заплатила 119,9 млн грн.

Сьоме місце у «Укрбуд девелопмент», яка входить в орбіту будівельної корпорації «Укрбуд». Головою обох компаній є Олег Майборода. До нього компанію очолював народний депутат Максим Микитась.

«Укрбуд» на двох аукціонах купувала недобудовані об'єкти в Києві. Найбільшим лотом став недобуд в Києві по вул. Лабораторної 6, який був у заставі Національного банку. За нього заплатили 112,6 млн грн.

Найактивніший учасник всіх торгів - це володар восьмого рядка нашого рейтингу фінкомпанія «Фінмарк». Вона брала участь в 514 аукціонах.

Компанія «Фінмарк» купує масово невеликі лоти - права вимоги за кредитами, в тому числі фізосіб. Установа контролюється Вікторією Корною.

Її ініціали збігаються з ініціалами власника біржі «Електронні торгові системи», на якій продаються активи банків-банкрутів. Цей майданчик займає 8-е місце по згенерованості доходу. На ній пройшло успішних аукціонів на 328,6 млн грн.

Компанія «Траст-Факторинг» може похвалитися однією великою покупкою. У жовтні 2017 року вона заплатила 102 млн грн за кредит, виданий банком «Форум» компанії «Шахтоуправління Покровське» (група «Донецьксталь»). Загальна заборгованість по кредиту становить близько 320 млн гривень.

Заставою по кредиту виступає виробниче обладнання шахти (555 позицій), яке знаходиться на території шахтного поля «Червоноармійська-Західна №1» (12 км від Покровська).

«Траст-Факторинг» контролюється колишнім міноритарним акціонером банку «Альянс» жителем Луганська Євгеном Любченко.

У ТОП увійшла і компанія «Сі Пі Ес Факторинг», яка уклала два контракти на 108,7 млн ​​грн, купивши активи банку «Форум».

«Сі Пі ЕС Факторинг» зацікавили кредити будівельної компанії Вадима Новінського «Юджин» із заставою підземного паркінгу в Києві на вул. Червоноармійській.

Власником факторингової компанії є кіпрська «Піколаста Інвестментс». Вона входить в групу «Смарт Холдинг» Вадима Новинського. Він володів банком «Форум» до банкрутства.

З 10 компаній, які беруть найактивнішу участь в аукціонах, 8 є фінкомпаніями. Серед них на окрему увагу заслуговує «Фінмарк», про яку ми вже писали вище. Також цікава компанія «Довіра та гарантія». Ця відома колекторська фірма працює під брендом DG Finance.

Варто звернути увагу на компанію «Дебт Кепітал», яка входить в групу юридичної фірми Ario. Компанія спеціалізується на реструктуризації боргів та процедурі банкрутства.

Цікаво також потрапляння в список єдиної фізособи - Антона Федорова. Він брав участь в 134 аукціонах, але жодного разу не купував активи.

Ймовірно, це одна зі схем використання підставних учасників на аукціонах, оскільки торги не можуть відбутися за наявності тільки одного покупця.

 

Автор: Василь Мельник

За матеріалами: biz.censor

Коментарі
Додати коментар