До новин

Прокуратура розслідує сумнівну докапіталізацію Вернум Банку, яку погодив регулятор

09 жовтня, 2018
Резонансні справи
Прокуратура розслідує сумнівну докапіталізацію Вернум Банку, яку погодив регулятор

Столична прокуратура розслідує дозволену Нацбанком докапіталізацію Вернум Банку.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

Відповідно до ухвали Печерського райсуду м. Києва від 4 вересня, Київська місцева прокуратура №6 здійснює процесуальне керівництво по матеріалам кримінального провадження №42018101060000077 від 22.03.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364-1 Кримінального кодексу (Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми).

Згідно з судовими матеріалами, в липні 2017 року НБУ погодив збільшення статутного капіталу ПАТ «Вернум Банк» до 210 млн грн.

Як зазначається, докапіталізацію на 40,5 млн грн - для виконання вимог регулятора щодо мінімального розміру капіталу банків (200 млн грн) - провів єдиний акціонер банку - ТОВ «Люкс-Інфо», при цьому відповідно до матеріалів кримінального провадження, єдиним джерелом походження коштів Товариства для інвестування в Банк були кошти у розмірі 40,65 млн грн, внесені до його статутного капіталу, попередньо отримані фізособою від продажу нерухомого майна, в тому числі власної квартири, ціну на яку було завищено.

Пізніше покупець квартири отримав кредит у Вернум Банку.

«28.09.2016 на підставі договору купівлі-продажу вказана квартира формально перейшла від ОСОБА_2 у власність ОСОБА_3 за ціною 42,7 млн. грн. При цьому, ціна продажу вказаної квартири ОСОБА_3 завищена ОСОБА_2. Згодом, за інформацією слідства, ОСОБА_2 організувала надання 31.08.2017 ОСОБА_3 кредиту в ПАТ «Вернум Банк» на суму 12 млн. грн. із строком погашення - 16.05.2018 з передачею в іпотеку Банку квартири, з метою подальшого звернення стягнення на предмет іпотеки та повернення квартири у її власність. За отриманими слідством даними, ОСОБА_2 спільно із невстановленими особами забезпечила використання установчих даних ОСОБА_3 у протиправних цілях, а договір купівлі-продажу квартири та кредитний договір, укладений між Банком та ОСОБА_3 є підробленими», - йдеться у судових матеріалах.

4 вересня Печерський райсуд міста Києва задовольнив клопотання прокуратури та надав доступ її співробітникам до документів НБУ, що стосуються Вернум Банку.

Коментарі
Додати коментар