До новин

Суд дозволив ліквідацію банку "Юнісон"

11 березня, 2019
Ліквідація
Суд дозволив ліквідацію банку "Юнісон"

Київський апеляційний суд задовольнив апеляційні скарги НБУ і Фонду гарантування та скасував ухвалу суду, якою було заборонено посадовим особам ФГВФО приймати рішення або вчиняти будь-які дії щодо ліквідації банку “Юнісон”.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на відповідну ухвалу суду.

Зокрема, 21 лютого Київський апеляційний суд задовольнив апеляційні скарги НБУ і Фонду гарантування (в справі №374/163/18) та скасував ухвалу Ржищівського міського суду Київської області від 08.06.2018, якою було задоволено заяву ПрАТ «Страхова компанія «Юнісон» про забезпечення позову та до вирішення справи по суті було заборонено посадовим особам ФГВФО приймати рішення або вчиняти будь-які дії щодо ліквідації банку “Юнісон” з відшкодуванням коштів за вкладами фізосіб, відчуженням у процесі ліквідації всіх або частини активів і зобов`язань банку, а також заборонено Нацбанку приймати рішення про ліквідацію банку “Юнісон” та відкликати банківську ліцензію.

Київський апеляційний суд констатував, що частинами 6, 7, 8 ст. 150 Цивільного процесуального кодексу встановлено, що не допускається забезпечення позову шляхом зупинення тимчасової адміністрації або ліквідації банку; не допускається забезпечення позову шляхом зупинення рішень, актів НБУ, а також встановлення для НБУ заборони або обов`язку вчиняти певні дії; не допускається забезпечення позову шляхом заборони відповідачу вчиняти певні дії за позовами власників або кредиторів неплатоспроможного банку до такого банку або Фонду гарантування.

“Зазначені заборони є імперативними та не допускають їх двоякого трактування. Незважаючи на пряму заборону застосування таких видів забезпечення позову суд першої інстанції заяву позивача по справі задовольнив та застосував заходи забезпечення, які прямо порушують вищевказані обмеження. За таких умов оскаржувана ухвала суду першої інстанції не може вважатися законною та підлягає скасуванню з ухваленням нового судового рішення про відмову у задоволення заяви позивача про забезпечення позову”, - зауважив Київський апеляційний суд в постанові від 21.02.2019.

Нагадаємо, банк “Юнісон” пов`язували з родиною екс-глави Міндоходів Олександра Клименка.

28.04.2016 НБУ відніс банк “Юнісон” до категорії неплатоспроможних, як зазначалося - через непрозору структуру власності. На момент прийняття цього рішення акціонерами фінустанови було 11 компаній, зареєстрованих у Республіці Кіпр, жодна з яких не володіла часткою 10% або більше статутного капіталу банку.

18.06.2018 НБУ за пропозицією ФГВФО прийняв рішення про ліквідацію банку “Юнісон”.

НБУ заявляв, що 07.09.2018 Верховний Суд залишив без задоволення касаційну скаргу акціонера банку “Юнісон” - компанії "Мелігант Груп ЛТД" - на ухвалу Вищого адмінсуду від 14.02.2017, якою рішення судів попередніх інстанцій про відмову в задоволенні позову залишено без змін.

“Таким чином суд найвищої інстанції поставив крапку у тривалій судовій тяганині, яка розпочалася ще в травні 2016 року в Окружному адміністративному суді міста Києва. Тоді акціонер банку у своєму позові просив суд скасувати рішення Національного банку від 28.04.2016 про віднесення банку до категорії неплатоспроможних”, - зауважував регулятор.

За даними ФГВФО, на 01.01.2019 вкладникам банку "Юнісон" у межах гарантійної суми були виплачені компенсації на 118,5 млн грн (99,6% запланованих виплат).

У грудні-2018 ФГВФО повідомляв про початок задоволення вимог кредиторів шостої черги реєстру акцептованих вимог кредиторів банку “Юнісон” на суму 30,5 тис грн.

“Після повного задоволення вимог кредиторів шостої черги уповноваженою особою Фонду на ліквідацію ПАТ «БАНК «ЮНІСОН» погоджено здійснення часткового задоволення вимог сьомої черги реєстру акцептованих вимог кредиторів ПАТ «БАНК «ЮНІСОН» на суму 29 183 487,08 грн, що становить 70% від загальної суми сьомої черги реєстру кредиторів”, - повідомляв ФГВФО.

Коментарі
Додати коментар