До новин

Радник уряду: ПФУ загрожує банкрутство

19 березня, 2019
Борги
Радник уряду: ПФУ загрожує банкрутство

Якщо в Україні знизити пенсійний стаж, то за 2-3 роки Пенсійний фонд стане банкрутом.

Про це в ефірі телеканалу ZIK заявив заступник голови Стратегічної групи радників при Кабміні Павло Кухта.

За словами експерта, треба зрозуміти, що всі пенсійні питання мають довгостроковий характер.

«Пенсії – це зобов'язання, які існують на десятиліття наперед. Відповідно, все що зараз робиться, впливає на 40-50 років вперед на те, що буде в країні. Якщо зараз знизити пенсійний стаж, то Пенсійний фонд матиме проблеми вже наступного року і стане банкрутом вже за 2-3 роки. Тому це популізм і обіцянка, яка насправді не буде виконана, просто цього ніхто не зробить», – каже пан Кухта.

Як зауважив експерт, Україна – перша в світі зіткнулася з такою фундаментальною проблемою старіння населення і виплати пенсій.

«У світі солідарна система запроваджувалася, коли пенсіонерів було дуже мало відносно населення. Вона запроваджувалася в період, коли був демографічний бум і більшість населення була або молода або середнього віку, всі працювали, пенсіонерів – мало. Це все дуже легко робиться і дешево коштує. Потім почалося старіння населення. Якщо західноєвропейські країни затикають проблему робочою силою мігрантів, то в нас досі люди їдуть з країни, в нас ще гірша ситуація», – вважає Кухта.

Він додав, що Україна старіє так само, як і Західна Європа, в нас пенсіонери – це третина дорослого населення.

«Якщо ми не будемо підвищувати пенсійний вік, то сума навантаження на працюючих буде зростати. Можете уявити, яке навантаження це складає на тих, хто працює. Зараз півтора працюючого утримують одного пенсіонера, а буде ситуація, коли буде один на одного», – констатував Павло Кухта.

Коментарі
Додати коментар