До новин

Ощадбанк реструктурував борги Фірми «Т.М.М.»

21 березня, 2019
Борги
Ощадбанк реструктурував борги Фірми «Т.М.М.»

Ощадбанк реструктурував за спецпроцедурою заборгованість ТОВ «Фірма «Т.М.М.».

Відповідна процедура була розпочата у вересні 2018 року, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

У переліку пов’язаних осіб боржника фігурує в тому числі ПрАТ «ТММ-Енергобуд».

Нагадаємо, 29.11.2018 Південно-західний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу Ощадбанку та залишив без змін постанову Госпсуду Херсонської області від 15.05.2018 (у справі №923/436/17), якою ПрАТ «ТММ-Енергобуд» було визнано банкрутом і відкрито ліквідаційну процедуру щодо цієї компанії.

Суд апеляційної інстанції, зокрема, вказав на дані арбітражного керуючого, що фінансовий стан ПрАТ «ТММ-Енергобуд» характеризується як фінансово не стійкий та такий, що відповідає повній втраті платоспроможності, а для її відновлення необхідно було б залучити понад 1 млрд грн від потенційних інвесторів-санаторів.

Ухвалою від 24.04.2018 суд першої інстанції затвердив реєстр грошових вимог до ПрАТ «ТММ-Енергобуд», включивши до нього в т.ч. вимоги:

- Ощадбанку (582 млн грн - четверта черга, 117,6 млн грн - шоста черга);

- Головного управління ДФС у м. Києві (38,6 млн грн - третя черга);

- Фірма «Т.М.М.» (1,24 млрд грн - четверта черга; 119,5 млн грн - шоста черга).

Згідно з судовими матеріалами, Госпсуд Херсонської області порушив провадження в справі про банкрутство ПрАТ «ТММ-Енергобуд» в червні 2017 року за заявою ПУМБ.

Разом з тим, ПУМБ у лютому 2018 року повідомив для ПрАТ «ТММ-Енергобуд», що відступив права вимоги до цієї компанії на 844,7 млн грн для ТОВ «Фінансова компанія «Ел.Ен.Груп». Після цього стало відомо, що фактично тоді ж ТОВ «ФК «Ел.Ен.Груп» відступило для Фірми «Т.М.М.» відповідні права вимоги.

29.11.2018 Південно-західний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу ПрАТ «ТММ-Енергобуд» та залишив без змін ухвалу Госпсуду Херсонської області від 24.04.2018 в частині визнання грошових вимог Ощадбанку.

Свою скаргу ПрАТ «ТММ-Енергобуд» обгрунтовувало тим, що Ощадбанк звернув стягнення на частину заставного майна за одним з кредитних договорів (в рамках часткового погашення заборгованості) та продав його на 124,8 млн грн для ТОВ «Інтере Прем’єр”, що, на думку скаржника, свідчило про застосування Ощадбанком позасудового порядку звернення стягнення на майно боржника, а тому всі наступні вимоги щодо виконання боржником основного зобов`язання є недійсними.

Проте Південно-західний апеляційний госпсуд з таким висновком не погодився, вказавши, що звернення стягнення на предмети застави та іпотеки відбулося на підставі судового рішення.

Згідно з судовими матеріалами, у 2017 році Укрсоцбанк пред’являв вимоги до ТОВ «ТММ-Будкомплект» (як третя особа у відповідній справі фігурувала Фірма «Т.М.М.»).

У держреєстрі кінцевим бенефіціаром ПрАТ “ТММ-Енергобуд” і “Фірма «Т.М.М.» значиться Лариса Чивуріна (раніше особа з таким же ім’ям позиціонувалася як фінансовий директор ТММ).

Девелоперсько-будівельну групу ТММ пов’язують з Миколою Толмачовим.

У кінці 2016 року ПУМБ публічно заявляв про судову заборону Толмачову на виїзд за межі України як «власнику та генеральному директору ПрАТ «ТММ-Енергобуд». ПУМБ зазначав, що в рамках виконавчого провадження на користь банку з Толмачова було стягнуто його особисті машину та квартиру.

Коментарі
Додати коментар