До новин

Банк стягує квартири за борги харківського забудовника

21 березня, 2019
Борги
Банк стягує квартири за борги харківського забудовника

Верховний суд задовольнив заяву Укргазбанку та залишив у силі заочне рішення Московського райсуду Харкова, яким було задоволено позов держбанку та в рахунок погашення заборгованості фізособи в розмірі 3,66 млн дол і 23,8 млн грн звернуто стягнення на предмет іпотеки.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на рішення суду.

Згідно з ним, 13 березня ВС задовольнив заяву Укргазбанку та залишив у силі заочне рішення Московського райсуду м. Харкова від 03.07.2014 (в справі №643/19761/13-ц), яким було задоволено позов держбанку та в рахунок погашення заборгованості фізособи в розмірі 3,66 млн дол і 23,8 млн грн (за кредитним договором 2007 року) звернуто стягнення на предмет іпотеки (квартиру).

Згідно з судовими матеріалами, предметом іпотеки був багатоквартирний житловий будинок загальною площею 6422,9 кв. м та житловою площею 2856,0 кв. м (в будинку - 123 квартири).

При цьому в 2009 році суд першої інстанції виносив рішення про визнання недійсним договору іпотеки. І до того моменту, поки що було зрештою скасоване судом апеляційної інстанції, іпотекодавці продали спірну квартир у відповідному будинку.

Надалі Укргазбанк отримав судове рішення про солідарне стягнення заборгованості з двох фізосіб за згаданим кредитним договором на суму 2,63 млн дол та 1,66 млн грн. Як зазначається, ця заборгованість не погашена.

Верховний Суд констатував, що “ухвалення судом рішення про недійсність договору іпотеки, яке згодом було скасоване, не спростовує презумпції правомірності правочину, а договір іпотеки (права й обов`язки сторін) залишається чинним з моменту його первинної реєстрації в державному реєстрі іпотек”.

З огляду на це, Верховний Суд залишив у силі рішення Московського райсуду м. Харкова від 03.07.2014, а також скасував рішення Апеляційного суду Харківської області від 23.02.2017 та ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 21.08.2017 (якими в свою чергу скасовувалося рішення суду першої інстанції).

Додамо, що 12.12.2018 Верховний Суд у рамках розгляду ще одного судового спору (справа №643/11626/13-ц) щодо згаданого кредитного договору відмовився переглядати рішення Апеляційного суду Харківської області від 25.12.2015 та ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30.11.2016, яким в рахунок погашення боргу перед Укргазбанком було звернуто стягнення на ще одну з квартир у вказаному вище будинку.

У двох цих судових спорах як третя особа фігурує в т.ч. Косінов Олександр Ігорович.

У квітні 2014 року Укргазбанк таким чином публічно коментував інформацію про конфлікт довкола багатоповерхового будинку по вулиці Тимурівців, 31 в місті Харкові через борги забудовника:

“Забудовник, фізична особа-підприємець (ФОП) Косінов Олександр Ігорович, не виконав взяті на себе за кредитним договором зобов`язання і кредит не погасив.

У той же час, продавши квартири нинішнім мешканцям і навмисне приховавши від них факт перебування їх в іпотеці банку, недобросовісний позичальник зник. На даний момент [станом на квітень 2014 року, - ред.] його місцезнаходження невідоме.

Мешканці будинку, які стали жертвами шахрайських дій з боку забудовника, не позбавлені права пред`явити до Косінова О.І. свої претензії, оскільки саме він обманним шляхом вивів з-під іпотеки державного банку нерухоме майно та незаконно його продав, фактично двічі присвоївши собі грошові кошти держбанку і сумлінних громадян”.

Коментарі
Додати коментар