До новин

У Мін'юсті розповіли про зміни стосовно приватних виконавців

28 березня, 2019
Законодавство
У Мін'юсті розповіли про зміни стосовно приватних виконавців

У міністерстві юстиції презентували зміни до порядку допуску до професії приватних виконавців та порядку діяльності Дисциплінарної комісії приватних виконавців.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу відомства.

«Сьогодні ми перебуваємо на шляху позитивних змін, які відбуваються у системі виконання судових рішень завдяки передачі державою частини функцій у сфері примусового виконання рішень приватним виконавцям. Водночас є ряд об’єктивних чинників, які потребують вдосконалення і пов’язані з незначною кількістю приватних виконавців в Україні», - зазначила заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Світала Глущенко.

За її словами, зараз близько 200 осіб отримали посвідчення приватних виконавців, 162 приватних виконавця внесено до Єдиного реєстру приватних виконавців. Кількість діючих приватних виконавців – 158 осіб.

«Міністерство переймається питаннями вдосконалення процедури допуску до цієї професії та роботи колегіальних органів, які задіяні в процесі становлення та розвитку нової інституції, зокрема Кваліфікаційної та Дисциплінарної комісій приватних виконавців. Сьогодні ми презентуємо ті реальні кроки, які будуть імплементовані у відповідні порядки, що затверджуються Мін’юстом», - повідомила заступник міністра.

Так, відомство оновило порядок допуску, тепер він передбачатиме для кандидатів у приватні виконавці можливість онлайн навчання з подальшим складанням заліку у вищому навчальному закладі. На сьогодні до переліку закладів, які надають освітні послуги у частині примусового виконання рішень суду, включено 10 навчальних закладів, які знаходяться у Харкові, Дніпрі, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Сумах та місті Києві.

«Тобто, з моменту внесення цих змін кандидату у приватні виконавці  надається можливість вибору як місця навчання, так і його форми. Обидва варіанти передбачають надання відповідного свідоцтва. Цей онлайн курс для нас готує наш надійний партнер – ОБСЄ», - наголосила Глущенко.

Крім того, за її словами новими змінами запроваджуватиметься можливість проходження стажуванням не лише в органах ДВС, але й в офісах приватних виконавців. Вона звернула увагу, що відповідно до закону є ряд осіб, які звільнені від проходження стажування: приватні, державні виконавці, адвокати, нотаріуси, арбітражні керуючі, які мають стаж роботи понад 1 рік, а також помічники приватних виконавців зі стажем роботи понад 2 роки.

Наступна новація - це зміна критеріїв оцінки практичного завдання кваліфікаційного іспиту із подальшою його автоматизацією.

«Щодо вдосконалення порядку діяльності Дисциплінарної комісії приватних виконавців, то передбачається імплементація інституту Дисциплінарного уповноваженого, який буде делегований Асоціацією приватних виконавців і займатиметься підготовкою висновків щодо дисциплінарного провадження по конкретним приватним виконавцям, а також узагальнюватиме дисциплінарну практику», - пояснила заступник міністра.

Ще одна зміна пов’язана з оновленням персонального складу Дисциплінарної та Кваліфікаційної комісій приватних виконавців, зокрема призначення до складу комісії фахівця у галузі права, рекомендованого міжнародними партнерами.

З огляду на трансформації персонального складу комісій, із її 9 членів лише троє будуть працівниками системи юстиції. Серед інших членів – це приватні виконавці, суддя, який обирається Радою суддів України, а також фахівець у сфері права, рекомендований міжнародною спільнотою.

Заступник голови Ради приватних виконавців України Олександр  Сивокозов позитивно оцінив запропоновані Мін’юстом новації, зокрема автоматизацію процесу іспитів, та повідомив, що найближчим часом буде оголошено конкурс на посаду Дисциплінарного уповноваженого.

«Сьогодні було прийнято положення про конкурсну комісію, затверджено її персональний склад. До складу комісії увійдуть наші міжнародні партнери з USAID, ОБСЄ, проекту Pravo-Justice, член наукової спільноти та представник Асоціації приватних виконавців. Тому конкурс буде публічний та відкритий. Найближчим часом ми оголосимо про його початок та повідомимо про умови. Ми сподіваємося, що знайдемо достойну кандидатуру Дисциплінарного уповноваженого, який буде відповідати критеріям доброчесності», - зазначив Сивокозов.

Коментарі
Додати коментар