До новин

"Нафтогаз" програв суд Фонду гарантування щодо збанкрутілого Брокбізнесбанку

15 квітня, 2019
Борги
"Нафтогаз" програв суд Фонду гарантування щодо збанкрутілого Брокбізнесбанку

Госпсуд Києва 25 березня відмовився задовольнити позов “Нафтогазу” до Фонду гарантування вкладів фізосіб про визнання недійсним рішення ФГВФО, яким з реєстру акцептованих вимог кредиторів Брокбізнесбанку були виключені вимоги НАКу на 2,8 млн грн як власника 250 тис простих акцій фінустанови.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на відповідну ухвалу суду.

У ході судового процесу “Нафтогаз” наполягав, що його вимоги правомірно були спершу включені в реєстр вимог кредиторів Брокбізнесбанку в сьому чергу (інші вимоги, крім вимог за субординованим боргом). Крім того, НАК зазначав, що “жодна редакція закону не містить норми, яка передбачає виключення грошових вимог власників акцій з реєстру”.

Натомість суд констатував, що “вимоги позивача не є за своєю суттю кредиторськими вимогами до банку, оскільки акціонери банку, що ліквідується мають право отримати майно (активи) такого банку, яке залишилося після задоволення вимог кредиторів відповідно до статті 52 Закону (залишкове майно)”.

“Таким чином права позивача не порушуються оскаржуваним рішенням”, - резюмував Госпсуд.

Нагадаємо, основним бенефіціаром Брокбізнесбанку вважалися структури Сергія Курченка.

У кінці березня ФГВФО продав пул активів Брокбізнесбанку на 23,8 млрд грн з дисконтом 99,9%.

Додамо, що 04.03.2019 Госпсуд м. Києва задовольнив позов акціонера збанкрутілого Радикал Банку та вирішив стягнути з НБУ 129 млн грн як відшкодування “майнової шкоди”, яка, як зазначалося, була завдана позивачу шляхом незаконного позбавлення його корпоративних прав через прийняття Нацбанком “неправомірного рішення” в 2015 році про віднесення Радикал Банку до категорії неплатоспроможних.

Коментарі
Додати коментар