До новин

ДФС: Податковий борг «Запоріжжяобленерго» перевищує 600 мільйонів

16 квітня, 2019
Борги
ДФС: Податковий борг «Запоріжжяобленерго» перевищує 600 мільйонів

9 квітня Запорізький окружний адмінсуд відмовився задовольнити заяву Офісу великих платників податків ДФС до ПАТ «Запоріжжяобленерго» у справі №280/1520/19 про зупинення видаткових операцій на рахунках платників податків.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

Згідно з судовими матеріалами, за даними Офісу великих платників податків ДФС, ПАТ «Запоріжжяобленерго» має загальний податковий борг перед бюджетом у сумі 623,2 млн грн з ПДВ, податку на прибуток, з земельного податку, з орендної плати з юросіб, що виникла на підставі несплачених грошових зобов`язань нарахованих податковим органом за результатами перевірки та самостійно узгоджених грошових зобов`язань задекларованих самим платником податків.

За інформацією податківців, 29.05.2018 на адресу ПАТ «Запоріжжяобленерго» було надіслано повідомлення про визнання джерелом погашення податкового боргу дебіторської заборгованості від 25.05.2018. Як зазначається, 03.04.2019 податковий керуючий намагався провести перевірку дебіторської заборгованості ПАТ «Запоріжжяобленерго», проте посадовими особами підприємства було відмовлено у наданні запитуваної інформації, у зв’язку з чим податковий керуючий склав акт про перешкоджання платником податків виконанню повноважень податковим керуючим. Ці обставини стали підставою для звернення податкового органу до суду із заявою про зупинення видаткових операцій платника податків.

Водночас ПАТ «Запоріжжяобленерго» констатувало, що неодноразово надавало органу ДФС інформацію щодо його дебіторської заборгованості з метою її визначення як джерела погашення податкового боргу. Підприємство стверджувало, що не отримувало від органу ДФС проект договору про переведення права вимоги дебіторської заборгованості платника податків на контролюючий орган. ПАТ «Запоріжжяобленерго» запевняло, що 03.04.2019 його керівництво висловлювало готовність надати для перевірки податковому керуючому всі необхідні документи – «враховуючи дуже значний їх обсяг, за місцезнаходженням Управління ПАТ «Запоріжжяобленерго» та його структурних підрозділів, де зберігаються договори та первинні бухгалтерські документи», однак, як зазначало підприємство, “податковий керуючий відмовився отримати запропоновану інформацію, яка була необхідна для того, щоб перевірка могла розпочатися, та залишив територію ПАТ «Запоріжжяобленерго».

У свою чергу суд констатував, що право контролюючого органу на відповідне звернення можливе лише у випадку встановлення факту перешкоджання платником податків виконанню повноважень податкового керуючого щодо податкової застави, а в цьому випадку «факт перешкоджання платником податків виконанню повноважень податкового керуючого щодо податкової застави судом не встановлено та заявником не доведено».

«Неподання чи не в повному обсязі надання документів на запит контролюючого органу щодо визначення дебіторської заборгованості не може оформлюватись актом за формою згідно з Додатком 1 до Порядку 529 та не є по суті перешкоджання платником податків виконанню повноважень податкового керуючого щодо податкової застави. Відтак, заява Офісу великих платників податків ДФС є необґрунтованою та такою, що не підлягає задоволенню», - вирішив Запорізький окружний адмінсуд.

Коментарі
Додати коментар