До новин

Сергій Боярчуков: Cьогодні доленосний день для українців, банківської системи та професіоналів боргового ринку

15 квітня, 2019
Законодавство
Сергій Боярчуков: Cьогодні доленосний день для українців, банківської системи та професіоналів боргового ринку

Сергій Боярчуков, голова Комітету з питань банкрутства Асоціації адвокатів України в ексклюзивному коментарі інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» прокоментував підписання президентом Кодексу з процедур банкрутства.

Сергій Боярчуков, голова Комітету з питань банкрутства ААУ:

День підписання президентом України Кодексу з процедур банкрутства є надзвичайно важливим та доленосним для багатьох українців, банківської системи та професіоналів боргового ринку.

По-перше, сьогодні фактично народився абсолютно новий для України інститут – інститут банкрутства фізичних осіб.  Він дозволить українцям-боржникам нарешті звільнитися від кредитної кабали та отримати другий шанс налагодити своє життя. У свою чергу банки зможуть нарешті позбавитися безнадійних кредитів та очистити свої баланси.

По-друге, новий Кодекс скасовує мораторій на валютні кредити, який роками стримував розвиток кредитного сектору економіки та заважав відродженню масового іпотечного кредитування в країні, про яке так сильно всі мріють. З підписанням Кодексу це питання вирішується автоматично, й дуже великі банківські кредитні портфелі буде розблоковано.  

По-третє, підписаний сьогодні президентом нормативний акт дає позитивний сигнал як українським, так й іноземним інвесторам та кредиторам, що їхні капітали в Україні будуть захищені на якісно новому рівні буквою закону, оскільки новий Кодекс прибирає цілу низку дискримінаційних норм, у тому числі стосовно захисту інтересів заставних кредиторів, які  існували до сьогодні в діючому законі «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

І нарешті - останнє та найважливіше. Новий Кодекс дозволить народитися дійсно самостійній професії арбітражного керуючого! Адже донині арбітражний керуючий більшою мірою був, так би мовити, «помічником» судді, ніж самостійно процесуальною фігурою. З підписанням Кодексу все має змінитися. Він нам дає шанс на народження професії арбітражного керуючого. Ми сподіваємося на краще!

Коментарі
Додати коментар